Annonce
Ugeavisen Haderslev

100 år: Manni har bagt boller til sine fødselsdagsgæster

Fredag den 1. november fylder Amanda Wilhemine Lorenzen 100 år. Fødselsdagen skal fejres over to dage. Foto: Stine Hygum
Fredag den 1. november er det 100 år siden Amanda Wilhemine Lorenzen blev født. Fødselaren bor stadig i sit eget hus og er frisk på et slag Æsel med oldebørnene.
Annonce

VOJENS: På postkassen står der A. Lorenzen.

Inde i huset bor Amanda Wilhemine Lorenzen. Det er dog de færreste, som kender hende som Amanda. En platte i stuen afslører, at hun er kendt som Manni. Faktisk er der nogle, der ikke ved, at hun hedder Amanda.

Fredag den 1. november har Manni fødselsdag - hun fylder 100 år. Det skal fejres over to dage. Først med familien og siden med naboerne. Og i anledningen af de 100 år også med besøg af borgmesteren.

- Jeg kender ham ikke, men jeg har set ham i "æ blad", siger hun og smiler.

Selvom der skal 100 lys i lagkagen på fredag, så bor Manni stadig i eget hus og fødselsdagsgæsterne kan se frem til hjemmebag.

- Jeg har allerede bagt 20 boller, siger hun, da avisen er forbi.

Der skal flere til, når der kommer gæster ad to omgange.

- Jeg har altid i huset, så jeg kan bage, siger Manni.

Nogle gange kniber det en smule med bentøjet, så ved hoveddøren er der placeret en rollator. Den kan være god at have, når der kommer for mange blade og for meget vand i indkørslen eller på fortorvet. Med rollatoren i den ene hånd og kosten i den anden fejer hun.

Nu handler hun ikke længere selv, men i selskab med enten sin søn eller svigerdatter.

- Jeg vil gerne selv med og vælge, siger Manni.

Ellers er det ikke meget hjælp hun får.

- Jeg får hjælp til støttestrømperne, siger hun og griner.

- Og til at komme i bad, men ellers klarer jeg altså mig selv.

Amanda "Manni" Wilhemine Lorenzen i sit køkken sammen med sønnen Peter og svigerdatteren Birgit. Derudover tæller familien også tre børnebørn og syv oldebørn. Foto: Stine Hygum
Annonce

Naboerne

Hjemme hos Manni samles man altid ved spisebordet i stuen.

Hver eneste formiddag kommer sønnen Peter og hilser på og får sig en snak med sin mor. Peter er ikke bare Mannis søn, men også naboen.

I 1973 byggede de nemlig hus lige ved siden af - eller faktisk i Mannis have - der dengang var så stor, at sønnen og svigerdatteren kunne få en udstykning og bygge deres eget hus på . For der blev ikke sparet på grunde

Manni bor på Tranevej og har gjort det siden 1951. Men hvor husene i dag ligger side om side, så var det langt fra sådan, da hun sammen med sin mand, sin søn og sin svigerfar flyttede ind i huset i 1951.

Dengang var kirken en af de nærmeste naboer og vejen hed ikke Tranevej endnu, men Gl. Jernhytvej. Det var først i 1960erne, at der blev bygget huse ved siden af og der kom tætte naboer til.

Det er også ved spisebordet oldebørnene sætter sig, når de er på besøg:

- Så spørger jeg dem, hvad vi skal lave - og så spiller vil Æsel eller Ludo, siger Manni og afslører, at oldebørnene godt ved, hvor hun gemmer de hjemmebagte småkager.

Annonce

Arbejde

Manni mistede både sin mand og sin svigerfar i løbet af et halvt års tid i 1962 og blev derfor alene med sønnen Peter.

- Da min mand døde gjorde jeg rent oppe på slagteriet, siger hun.

Det gjorde hun i en årrække:

- Så var der en af mine veninder, som sagde at buntmager Janssen manglede en syerske, så der blev jeg ansat, siger Manni.

I den første tid tog hun toget fra Vojens til Haderslev, mens hendes afdøde mands bil stadig stod i garagen.

Som 46-årig tog hun kørekort og begyndte at køre i bilen, som senere blev skiftet ud flere gange:

- Den bedste var nu en Mascot. Dem har jeg haft to styk af. Den lå bare godt på vejen, siger Manni, der kørte bil til hun blev 93.

Når den kommende 100 års fødselar ikke er i køkkenet, så ser hun også sin lillesøster, som snart bliver 90 og lillebroren på 85.

- Vi er tre tilbage ud af en søskendeflok på ni, siger hun.

Og rejser har der også været mange af.

Manni har blandt andet redet på en kamel i Egypten og været i Tunesien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce