Annonce
Ugeavisen Haderslev

19. september er der fokus på Alzheimers: - Vi skal tale om det

Varehuschef i Føtex, Palle Løgstrup, har valgt at støtte den lokale indsamling til Alzheimerforeningen ved at der lørdag den 19. september bliver solgt en hulens masse muffins, hvor hver en krone går til foreningen. Det sætter den lokale koordinator af indsamlingen, Randi Helding, stor pris på. Pressefoto
Lørdag den 19. september er der landsindsamling i Alzheimerforeningen. For Randi Helding, der er lokal koordinator, satser ikke kun på at samle penge ind, men i den grad også på at sætte fokus på sygdommen og tale om den.
Annonce

Haderslev: Når der er landsindsamling i Alzheimerforeningen lørdag den 19. september, så er Haderslev også med på landkortet.

Det fortæller Randi Helding, der igen i år er lokal koordinator for indsamlingen.

- I år er vi ved Føtex mellem klokken 11 og 14. Og så kan det godt være, at der kommer et par indsamlere ned i byen, siger hun.

Kort om demens

Demens er en folkesygdom, der skyldes sygelige forandringer i hjernen.  

I Danmark lever 85-90.000 mennesker med en demenssygdom.

Heraf har omkring  50.000 Alzheimers.

Der er omkring 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år.

I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120-146.000.

Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.

Man kan få råd og vejledning hos Demenslinjen på telefonnummer 58505850.

- Vi kommer til at sælge muffins, som Føtex' bagere laver. Og alle pengene går direkte til Alzheimerforeningen. Det er bare så godt, siger Randi Helding og tilføjer:

- Vi har i den grad brug for, at man støtter op, siger Randi Helding, der også opfordrer til, at man gør brug af de pårørendegrupper, der er kommet til i de seneste år.

Annonce

Tal om det!

Randi Helding mistede sin mor til Alzheimers. Og hun brænder ikke kun for at være med til at samle ind til foreningen, hun vil også gerne være med til at tale om Alzheimers.

- Vi skal sprede budskabet. Alzheimers er tabu - også på mange arbejdspladser. Jeg vil gerne være med til at slå et slag for det. Jeg synes, at vi skal være mere åbne om det. Første gang jeg var med til at samle ind til Alzheimers, der var det kun en måned siden, at jeg mistede min mor. Jeg tudede det meste af dagen. Der var så mange, der kom og fortalte deres historie. Der havde jeg også lige fortalt min i min klumme i ugeavisen og på TV, siger hun.

Siden er antallet af historie faldet:

- Men vi er nødt til at holde liv i det her - også på arbejdspladserne, siger Randi Helding og fortsætter:

- Der var en, der stoppede mig. Hun fortalte, at hun var så glad for, at jeg havde fortalt historien om min mor, for pludselig havde det givet mening. Det var det, det var. Jeg blev så glad over, at jeg har været åben. For det kunne hjælpe andre.

Samtalen var på mange måder også en øjenåbner for Randi Heldig - og endnu en grund til, at hun er koordinator for den lokale indsamling:

- Det indikerede bare, at der ikke er oplysning nok om Alzheimers - og det skal vi altså være bedre til.

Derfor håber Randi Helding også, at der er mange, der vil møde op ved Føtex den 19. september.

- Hvis folk har nogle historier - kom med dem. Lad os snakke om det. Lad os grine og græde - vi skal udnytte, at vi står der, slutter Randi Helding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Karting bliver nyt linjefag på VGIE

Annonce