Annonce
Ugeavisen Haderslev

2021 var koldere end forventet: Fjernvarmekunder skal nu tilbagebetale otte millioner kroner

Tidligere på året blev der blandt andet etableret fjernvarme på Ribe Landevej. Arkivfoto: Mikkel Hausted Hansen
2021 var koldere end 2020, og dermed svarede acontobeløbet for fjernvarme sidste år ikke helt til varmeforbruget. Det betyder, at 3807 kunder nu skal efterbetale 8,3 millioner kroner. Dog kommer der ikke til at være prisstigninger i løbet af 2022 hos Haderslev Fjernvarme.

Haderslev: 3807 kunder hos Haderslev Fjernvarme står til at skulle betale et større beløb tilbage til fjernvarmeselskabet. Haderslev Fjernvarmes årsopgørelse viser, at der er produceret 163.000 MWh varme i 2021, og det er 10 procent mere end i 2020, mens varmesalget ligger 11,5 procent højere end sidste år.

Dermed skal de 3807 kunder samlet set efterbetale 8,3 millioner kroner. Det gennemsnitlige tilbagebetalingsbeløb kommer dermed til at ligge på cirka 2180 kroner per kunde.

- Vi har estimeret varmemængden i 2021 baseret på den mængde varme, de har brugt i 2020. Så er det bare uheldigt, at 2020 var et mildt år, og at 2021 har været et koldt år, og så har de ikke fået indbetalt nok i forhold til den mængde varme, de har brugt, siger Morten Hartmann, direktør for Haderslev Fjernvarme.

Annonce

Efterbetalingen bliver påkrævet 1. februar i forbindelse med den første acontorate. 646 kunder kan dog se frem til at gå penge tilbage - 578.000 kroner i alt.

Ønsker man ikke at skulle efterbetale i 2023, så kan kunderne gøre brug af en onlineløsning.

- På nettet kan de følge med i, om de bruger mere end det, vi har budgetteret for - så kan de holde øje med, om de er foran eller bagefter med at indbetale. Her kan man også vælge en notifikationsindstilling, så man automatisk bliver gjort opmærksom på, om ens varmeforbrug stiger, fortæller direktøren.

Undgår prisstigninger

Det øgede varmesalg i 2021 betyder dog, at det samlede acontobeløb for 2022 kommer til at stige med 11,5 procent - dette er baseret på forbruget i det forgangne år. Dog kommer der ikke til at være en decideret prisstigning på fjernvarmen, da Haderslev Fjernvarme fyrer med træflis.

- Vi er i den heldige situation, at vi fyrer med træflis - i 2021 var 95 procent af vores varmeproduktion på varmeflis, mens resten var på naturgas. Så når der kommer de her virkelig horrible gasprisstigninger, så rammer de ikke os, siger Morten Hartmann.

Haderslev Fjernvarme er i gang med sin udvidelsesplan for at kunne tilbyde fjernvarme til flere i Haderslev. I øjeblikket arbejder man i Fuglekvarteret, hvor man har lagt en tredjedel af hovedledningerne. Arkivfoto: Mikkel Hausted Hansen

Haderslev Fjernvarme har gjort brug af træflis siden 2008, og i 2014 femdoblede man kapaciteten, da fjernvarmeselskabet kunne se, at det var billigere, da træflis ikke er afgiftsbelagt. Danske Bank har spået en årlig prisstigning på cirka 4500 kroner hos de familier, der opvarmer med gasfyr.

- Jeg tror da, at de nye kunder, som vi har fået er glade for, at der ikke kommer prisstigninger. Vi har fået mange henvendelser fra folk, der gerne vil have, at vi hurtigt ruller fjernvarme ud til dem. De sukker over de høje gaspriser, siger han.

Annonce

Efterspørgsel på fjernvarme

Haderslev Fjernvarme har siden 2021 været i gang med en udvidelsesplan, der skal sikre, at flere borgere i Haderslev og omegn får mulighed for at tilknytte sig fjernvarme. Dog skal man sikre sig, at der er en tilslutningsprocent på mindst 60 procent.

- I øjeblikket er vi i gang med Grønlandskvarteret og Fuglekvarteret, og her er vi faktisk oppe på 77 procent, der har skrevet bindende kontrakter med os. Generelt er vi pænt over den nødvendige tilslutningsprocent.

5 gode råd til at spare på varmeregningerne

  1. Mange personer i samme rum giver varme, og derfor kan man i forvejen skrue lidt ned for varmen, så det ikke bliver for varmt.
  2. Når solen varmer i løbet af dagen, så må man helst ikke lukke strålingsvarmen ude. Derfor skal man huske at trække persienner og gardiner fra om morgenen. Omvendt skal man trække dem for, når det bliver mørkt, så man bedst holder varmen indenfor.
  3. Sæt ikke møbler for tæt på radiatorerne, da varmen herved ikke bliver fordelt ordentligt.
  4. Lufter man hyppigere ud frem for at lufte ud i lang tid, så er det kun luften, der bliver udskiftet, og den er langt billigere at opvarme.
  5. Når det bliver efterår og vinter, så skal man langsomt skrue op for fjernvarmen. Skruer du op på fuldt blus fra starten, så risikerer du, at du sender alt for varmt vand retur til fjernvarmeværket, og dermed betaler du for mere varme, end du reelt set bruger.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Hundehår og cigaretskodder udløser sur smiley til lokal kro: - Det er egen dumhed

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Lokal præst om 'corona-barriere': - Vi skal vænne os til at vi igen kan samles

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Hvis du er en rigtig samler, så hører vi gerne fra dig

Ugeavisen Haderslev

Slagter Lampe investerer i sunde ansatte: Gitte har tabt 19 kilo med hjælp fra en diætist

Ugeavisen Haderslev

Sangarrangement i Vojens Sognegård

Ugeavisen Haderslev

Bønnens Maggi terning

Ugeavisen Haderslev

Is hele året på Torvet: John ismand dropper efterlønnen

Ugeavisen Haderslev

Lokal racerkører med ambitioner: Vil skabe det mest attraktive netværk i dansk motorsport

Ugeavisen Haderslev

DSB lancerer nyt cafékoncept - men Vojens er endnu ikke på listen over 'stationsstuer'

Ugeavisen Haderslev

Vojens-borgerne er utrygge - Natteravne kan være løsningen

Ugeavisen Haderslev

Ild.pizza er lukket: - Vi vil gerne tilbage, når vi finder den rette beliggenhed

Ugeavisen Haderslev

Bohéme har udvidet: Webshop skal være med til at fremtidssikre den fysiske butik

Ugeavisen Haderslev

Møllen går i krig med ny iscenesættelse

Ugeavisen Haderslev

Brillebutik er med til at plante nye træer

Ugeavisen Haderslev

Anmelderrost forfatter gæster Haderslev Rådhus

Ugeavisen Haderslev

Kim har jubilæum: Pludselig er ti år blevet til 25

Ugeavisen Haderslev

Lokal tryghedskæmper genopstiller

Ugeavisen Haderslev

Gammel Haderslev kirke er klar med kortilbud

Ugeavisen Haderslev

Igor udvider med varm mad i sin nye delikatessebutik

Ugeavisen Haderslev

Nye tider i MG: Den sidste udskænkning er i gang i Apotekergade

Ugeavisen Haderslev

Teaterchef er nervøs før genåbning: Publikum kommer ikke bare tilbage af sig selv

Ugeavisen Haderslev

Koncerter og fællessang: Helene gynger op og ned af fjorden

Ugeavisen Haderslev

Michael kunne være blevet blind: Optikstuderende opdagede, at den var helt gal med trykket i øjnene

Annonce