Annonce
Ugeavisen Haderslev

4. klasse tester sine nye skolemøbler - og de er specielle

Det ligner et legehus, og møblet er velegnet til, at elever kan trække sig tilbage. Foto: Timo Battefeldt
Erlev Skole tester de møbler, elever og personale skal bruge, når Haderslev bys nye skole tages i brug til januar.
Annonce

HADERSLEV: Det ligner et legehus, hvor det ene sæt vægge er taget af. Herinde har tre børn allerede fundet vej og sidder nu hygger sig.

Men det er ikke legehus. Det er et skolemøbel, og eleverne er prøvekaniner.

På Erlev Skoles afdeling i Buegade er forberedelserne til udflytningen til den kommende skole på Gammel Hørregårdsvej i sydbyen i fuld gang. Eleverne skal i lighed med personalet teste de møbler, der skal købes ind til den kommende skole. Den indrettes efter ganske andre principper end dem, der i flere menneskealdre har været fremherskende i de gamle bygninger i Buegade: Klasseværelset med bordene, stolene og næserne rettet mod læreren og tavlen.

Mange børn kan for eksempel godt lide at læse henslængt. Det kender vi jo også fra os selv,

Karsten Jessen, skoleleder

Annonce

Der er lokaler

At den nye skole bygger på principper, der ikke er set andre steder, har skabt en idé hos nogle om, at den nye skole blive uden lokaler, og hvad så med de børn, der har det svært med store gennemsigtige arealer, hvor de kan se og høre en mase andre elever?

Men sådan bliver virkeligheden ikke, fortæller skoleleder Karsten Jessen. Der bliver også mulighed for traditionel undervisning. Erlev Skole, som forventes taget i brug i januar, bygges til, at eleverne kan løse de samme opgaver på forskellige måder på:

- Møblerne vil invitere til mange ting. Der bliver mulighed for at trække sig tilbage og være sig selv og samtidig være en del af fællesskabet, siger Karsten Jessen, mens elever på 4. årgang under stort ståhej indtager lokalet på Buegade-afdelingen, hvor møblerne er stillet op.

Annonce

Fire leverandører

Fire firmaer har leveret prøver på både hårde og bløde møbler, som testes ved, at børn og voksne afgiver en stemme. Man anvender et stjerne-system, så de mindste også kan være med.

Et kig ud over udvalget viser, at eleverne får mulighed for at blive undervist stående, siddende og liggende.

- Mange børn kan for eksempel godt lide at læse henslængt. Det kender vi jo også fra os selv, mener Karsten Jessen.

Johanne Agnete på ti synes, at de mange nye møbler ser seje ud. Hun har forelsket sig lidt i en kasse, hvor den ene side er taget af. Ved at stille den på et bord, får man et lille aflukke til en eller to personer, hvor lydene rundt om kommer lidt på afstand.

- Og det kan man godt have brug for nogle gange i skolen?

Johanne Agnete nikker ivrigt.

Puderne er beregnet til at sidde på, men der er alternative anvendelsesmuligheder. Foto: Timo Battefeldt
Fire leverandører har leveret møbler, som bliver testet på Erlev Skole i Buegade. Foto: Timo Battefeldt
Møblerne får points af eleverne og de ansatte, inden der købes ind. Foto: Timo Battefeldt
Det adskillelige bord, som Karsten Jessen demonstrerer, har mange anvendelsesmuligheder. Bordpladen mod venstre er udført i metal og kan derfor anvendes til formål, hvor man sviner. Foto: Timo Battefeldt
Foto: Timo Battefeldt
Foto: Timo Battefeldt
Foto: Timo Battefeldt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Ugeavisen Haderslev

Venstre-politiker på gåtur med erhvervsmægler i Nørregade:  - Vi vil jo det samme. Det er måske mere tempoet, vi er uenige om

Annonce