Aarøsund: Da der den 3. april var velgørenhedsmiddag til fordel for ukrainere på Aarøsund Badehotel blev der i alt samlet 96.000 kroner ind. Det var køkkenchef på badehotellet, Mikkel Klintmann, der sammen med badehotellet stod bag. Langt de fleste varer til middagen havde de fået sponsoreret af forskellige leverandører - og derfor kunne alle indtægter gå videre til at støtte ukrainere.
Pengene er nu blevet forvandlet til råvarer, som er blevet fordelt på asylcentre i Sønderjylland - i Haderslev, Hviding, Bolderslev, Augustenborg, Skærbæk, Løgumkloster, Toftlund og børnecentret i Tønder.
Samtlige 96.000 kroner er brugt på at købe en lang række forskellige råvarer, der torsdag ankom til Hviding, hvorfra varerne vil blive kørt ud til de øvrige centre. Mikkel Klintmann var selv i Hviding for at hjælpe med at bærer varerne ind på asylcentret, hvilket var en meget positiv oplevelse.
Det var blandt andet langtidsholdbar konserves, ris og pasta, men også frisk frugt og grønt samt ting som toiletpapir og rengøringsartikler.
- Man kan ikke lave mad på alle centrene, men de steder, hvor man kan, der får de det, der skal koges osv. De andre steder får de det, som man bare kan åbne og spise, siger Mikkel Klintmann.
Slik til børnene
I lastbilen med råvarer var der også slik og sodavand, så der var noget, som også børnene ville sætte stor pris på. Glæden ved de søde sager oplevede han hurtigt og det rørte ham, hvordan de tog i mod donationen:
- Der sad tre børn med hver deres pose slik. De gav et stykke til hver af de andre. Sad og gumlede på det - og nød det. De var så taknemmelige, siger han og lægger ikke skjul på, at det har været en rørende formiddag, hvor alle små som store hjalp med at bære kasser ind.
På centrene får beboerne mad:
- Men med råvarerne får de mulighed for at gå ned og bage med deres børn. De kan samles om noget. Det med at lave mad sammen med familien, det er en stor glæde for mig. Det er noget, man kan samles om. Der var en mand, som var over 80, der blev ved med at sige, at det var en festdag, og nu kunne han glemme krigen i fem minutter, siger Mikkel Klintmann, der selv nyder at samles med sin familie og lave mad og nyde et måltid. Han ønsker, at ukrainerne med dette bidrag kan opleve det samme.
- Hele grundlaget for velgørenhedsmiddagen var for alle os, der var involveret i den, at vi gerne ville give noget videre til mennesker i nød. Vi har en hverdag, hvor vi kan købe, hvad vi vil - og ikke skal tænke på, om man har råd til mælk eller sodavand. Vi køber det fordi, at vi har lyst. Det sætter ens eget liv i et nyt perspektiv, når man møder mennesker, der er flygtet fra krigen med det, de kunne have i armene - og som bliver taknemmelige for basale råvarer, slutter Mikkel Klintmann.