Annonce
Ugeavisen Haderslev

Borgerne er vilde med Provas´nye genbrugshit: Brugte byggematerialer går som varmt brød

Salget af brugte byggematerialer på genbrugspladsen i Vojens er gået bedre, end Provas havde turdet håbe på. Foto: Provas
Kunderne strømmede til Genbyg-butikken med brugte byggematerialer på genbrugspladsen i Vojens. På kun en måned blev der langet mere end et halvt ton over disken.
Annonce

VOJENS: Genbrug er populært som aldrig før. Ikke bare når det handler om at gøre gode loppefund, men også når det gælder byggematerialer.

Borgerne i Haderslev Kommune har i hvert fald i den grad taget Provas’ salg af brugte byggematerialer til sig. Inden nedlukningen nåede Genbyg-butikken på genbrugspladsen i Vojens at sælge mere end et halvt ton brugte byggematerialer på kun en måned. Helt præcist var der tale om 592 kilo.

- Det skal samtidig ses i lyset af, at butikken kører med begrænsede åbningstider. Faktisk har den kun haft otte åbningsdage med samlet 20 åbningstimer i perioden. Så selv om vi ikke rigtig vidste, hvad vi skulle forvente, kan jeg vist roligt sige, at det er blevet en større succes, end vi havde turdet håbe på, siger Conny Bonde Barsballe, driftsleder hos Provas i en pressemeddelelse.

Annonce

Træ ligger i toppen

Træ er med 345 kilo den ubestridte topscorer, når man ser på hvilke materialer, der er blevet solgt mest af i butikken, og det glæder Conny Bonde Barsballe:

- For os handler det her også rigtig meget om at få genbrugt de materialer, der ikke har en høj genanvendelsesværdi. Hvor metal kan omsmeltes og bruges til de samme ting som nyt metal, er det sværere med træ. Det ender typisk som spånplader, der jo slet ikke har samme styrke og værdi som for eksempel en solid egeplanke. Så når træ bliver genbrugt direkte, bliver det holdt i cirkulation i en meget bedre kvalitet, end hvis det blev neddelt og genanvendt, og dermed holder vi på nogle værdifulde ressourcer, hvilket netop er målet med cirkulær økonomi.


For os handler det her også rigtig meget om at få genbrugt de materialer, der ikke har en høj genanvendelsesværdi.

Conny Bonde Barsballe, driftsleder Provas


Annonce

Affald er ressourcer

Det er den økonomiske model med cirkulær økonomi, som ligger til grund for, at Provas har igangsat forsøget med genbrug af byggematerialer på genbrugspladsen i Vojens. Modellen går i korte træk ud på at se affald som ressourcer, der skal holdes i cirkulation så længe som muligt – og i sidste ende helst for evigt. Lige så vigtigt er det at holde fast i kvaliteten af ressourcerne og sikre, at de forarbejdes mindst muligt, inden de bliver brugt igen.

- Det koster penge og energi, og det belaster klimaet, at forarbejde materialer, så de kan bruges igen. Samtidig er der altid et vist tab, når man neddeler og genanvender, lige som vi – i hvert fald som det er i dag – ikke kan få samme kvalitet i alle materialerne, når de er blevet genanvendt. Derfor betyder direkte genbrug rigtig meget i denne her model.

Genbyg-butikken er lige nu lukket på grund af nedlukningen, men man kan stadig aflevere brugte byggematerialer, som andre kan få glæde af. De kan afleveres i det hvide telt på genbrugspladsen i Vojens i hele pladsens åbningstid. Her bliver de kontrolleret og solgt videre i Genbyg-butikken, når den åbner igen.

Har man langt til genbrugspladsen i Vojens, kan man også kontakte medarbejderne på pladserne i Gram og Haderslev. Så sørger de for, at materialerne bliver bragt til butikken i Vojens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce