Annonce
Ugeavisen Haderslev

De to livsvarige gaver

Vi går ind i tiden med mange gaver - der er to livsvigtige gaver, der både er en gave og en opgave. privatfoto
Annonce

Det er snart jul. Så er det gavetid. Og det er jo dejligt at få gaver.

Nogle gaver bliver vi glade for og følger os det meste af livet. Andre gaver glemmer vi, eller de bliver med tiden kasseret - ryger på genbrug. Der er dog to gaver, som vi har fået, der følger os hele livet, og de kan ikke genbruges: Det er Livets gave og Dåbens gave. Fælles for dem er, at de er gaver, fordi de er gratis, og at de skal pakkes op.

Hvis vi først tager livets gave, så er den gratis. Vi har på ingen måde gjort os fortjent til at få livet eller ej. Derimod er det ikke gratis, hvordan vores liv bliver.

Her kan mange ting spille ind: Indsats, held, muligheder og sikkert meget andet. Det afgørende er, om vi bruger livets gave så godt som muligt. Med andre ord om vi får gaven pakket ud.

F.eks. det at være god til fodbold, det afhænger af livets gave i form af gode ben, der er skabt på en måde, som egner sig til at sparke. Men det afhænger også af træning.Hvis vi først tager livets gave, så er den gratis.At blive god til et eller andet opnår vi gennem øvelse - men vi er skabt med muligheden. Vi har alle fået nogle talenter. Vi er begavede - men forskelligt. Det, vi skal, er at hjælpe hinanden til at få brugt gaven, det vil sige de talenter, som vi har fået.

Hvis vi dernæst ser på dåbens gave, så er den også gratis. Det kommer meget konkret til udtryk i barnedåben. Vi modtager dåben helt gratis.

Et barn har overhovedet ikke gjort sig fortjent til dåbens gave. Et spædbarn kan kun tre ting: Det kan skrige, spise og gøre en ble beskidt - og det er der vel ikke noget særligt fortjenstfuldt ved. Jesus har sagt, at vi ikke kommer ind i Guds rige, hvis vi ikke bliver som børn.

Det betyder dog ikke, at vi skal være barnagtige. Men det betyder, at vi skal have den samme tillid til Gud, som børn har til deres voksne. Og den tillid viser vi bl.a. ved at bære vore børn til dåb for at modtage Guds gave gratis. Men igen - gaven skal pakkes ud, så vi kan få mest gavn af den. Jesus har nemlig også sagt, at vi skal lære det, som han har befalet.

Det er derfor, vi bl.a. har konfirmationsforberedelse. Tilliden til Gud er vores første ja tak til Guds gave. Det lyder ved dåben. Oplæringen om, hvad tilliden betyder, er vores andet ja tak til Guds gave. Det lyder ved konfirmationen.

Men hvad er gaven? Ja, gaven er et løfte: Se, jeg er med dig alle dage…, sagde Gud til os i vores dåb og gentager det ved konfirmationen. Vi er aldrig alene - heller ikke når livets gave synes dum og ikke særlig fremragende. Vi er nemlig elsket af Gud - måske ikke for, hvad vi gør, men for, hvem vi er: Guds kære børn. Jesu disciple.

Men gælder det så ikke kun de stærke i troen? Hvad med en svagttroende som mig?

Ja, selv tvivlerne kunne Jesus bruge i arbejdet med at døbe og lære. Derfor er gaven også en opgave. Pga af Guds kærlighed til og omsorg for os, skal vi elske vores medmenneske som os selv. Med gaven følger en opgave.

Livets og dåbens gaver er gratis - men de skal bruges.

Lars-Peter Melchiorsen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

John Dillermand

Ugeavisen Haderslev

I er bare for seje

Annonce