Annonce
Ugeavisen Haderslev

En købekælling går amok

Anna fortæller, at hun nærmest kan finde inspiration over alt. - Det er aldrig inspirationen, men tiden og dermed roen, der mangler, siger hun. Da hun skrev Købekælling, var hun bl.a. optaget af Henrik Ibsens berømte Et Dukkehjem. Fotos: Louise Bisbo Johnsen.

Den 26-årige forfatter, Anna Dyhr, som er født i Haderslev, får sin romandebut med "Købekælling", der udkommer på Kvindernes Internationale Kampdag. Romanen sætter fokus på psykisk terror i et parforhold, men det er ikke selvoplevet, understreg

På kvindernes Internationale Kampdag onsdag den 8. marts kommer Anna Dyhr med et indspark til kønsdebatten.

Hun er selvlært forfatter og har begået sin første roman "Købekælling".

Behøver en fri kvinde være et ... hoved, spørger Anna Dyhr.

Hun hentyder til det hoved, der sidder på det mandlige kønsorgan.

Har du et andet ord, vi kan skrive i avisen?

- Hm, tyran, måske!

Genren beskriver Anna Dyhr som aggressiv realisme.

Det er lige på og hårdt, når hun beskriver magtpositionerne i parforholdet, og det, der sker, når man giver køb på sig selv for at tækkes en partner.

- Bogen handler meget om den dominans, som man nogle gange holder hinanden i et parforhold. Den kvindelige hovedperson bliver udsat for psykisk terror. Da hun bryder ud af parforholdet, så reagerer hun ved at "tromle" en ny partner, fortæller Anna Dyhr, der har fundet inspiration i Henrik Ibsens berømte roman "Et Dukkehjem".

Her er hovedpersonen Nora låst fast i rollen som hustru og mor, og hun kan ikke agere selvstændigt, da hun ikke har samme berettigelse som en mand.

Anna siger:

- Nora er stadig et glimrende eksempel på frigørelse og omverdenens reaktion på samme. Nora rejser sig i protest mod manden, ægteskabet, samfundet og mod den rolle, der tildeles hende. Hun gør oprør, kræver opgør - selvom prisen er stor.

Men hvad kommer titlen "købekælling" egentligt fra?

- Det, der sker, når man er udsat for psykisk terror, er jo, at man stille og roligt giver køb på sig. Man bliver som modellervoks, som man kan forme, så det passer ned i en plastikboks, konstaterer Anna Dyhr, der understreger, at handlingen ikke er selvoplevet.

Hun er født i Haderslev, men flyttede med sin mor til Lystrup ved Århus ved forældrenes skilsmisse.

Hun har dog bevaret kontakten til Sønderjylland gennem alle årene, da det meste af hendes familie er herfra.

Den unge forfatterspire arbejder blandt andet også på et manuskript med sønderjysk fundament.

- Teksten handler om en tragisk familiehistorie, fortæller Anna Dyhr.

Hun erkender, at hun nok er en atypisk 26-årig, fordi hun skriver romaner om det grimme og dystre.

Anna Dyhr skriver alt i hånden, indskriver på computer, printer ud, redigerer i hånden og indskriver rettelser - sådan bliver hun ved, til hun er tilfreds og kan vise teksten til forlaget.

Det lyder som en noget møjsommelig proces?

- Jeg ved godt, at jeg nok er lidt gammeldags, men når jeg skal skrive og gøre det godt, skal al støj elimineres, jeg skal skrue alt helt ned, så jeg kan nå så langt ind mod tekstens kerne som muligt, siger Anna.

Anna har altid elsket at opholde sig i naturen:

- I min barndom var Sønderjylland en mulighed for at opdage naturens væsen, dér følte jeg mig tryg. Der var for eksempel de her magiske branddamme. Ved at skrive i hånden og frigøre mig absolut kan jeg sidde hvor som helst, hvilket jeg udnytter storstilet. Jeg sidder en del ved de Djurslandske kyster, i skovene og nyder det kuperede landskab. På den måde kan man sige, at jeg viderefører en del min sønderjyske arv, lyder det blandt andet fra den unge forfatter.

Anna Dyhr har igangsat et kunstnerisk samarbejde, hvor adskillige kunstnere med forskellige kreative udtryk fortolker udvalgte tekststykker fra "Købekælling" gennem deres kunst.

Receptionen afholdes på Soul Shine i Århus, og derefter rykker udstillingen ud på Galleri Grevelsgaard ved Randers, hvor der er påske-fernisering 15. april. Senere kan udstillingen opleves på Dokk1 i Århus i udstillingen " Vild med Ord" den 18.21. maj.

Kunstprojektet er støttet af Kulturpuljen Syddjurs og Freka Grafisk A/S.

Købekælling er udgivet af forlaget Jensen & Dalgaard og i boghandlen fra onsdag den 8. marts.

- Bogen er et grænsesøgende og solidt bidrag til kønskampen, siger Anna Dyhr.
Anna vil ikke beskrive sig selv som feminist, alligevel har hun valgt at udgive sin roman på Kvindernes Internationale Kampdag.
Anna føler sig stadig stærkt knyttet til området, selv om hun ikke længere bor her.
Den unge forfatterspire begyndte at skrive digte som 16-årig. Købekælling er hendes første roman.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Dødsfald

Ugeavisen Haderslev

Golden Myanmar

Annonce