Annonce
Ugeavisen Haderslev

Forslag: Hvad med at lave Damparken om til en botanisk have?

Jette Dam har stillet et borgerforslag, som hun håber kan blive taget op i byrådet. Hun foreslår, at man laver botanisk have i Damparken. Der skal 950 stemmer til for at forslaget kan blive taget op i byrådet. Hun har til marts 2022 til at få samlet stemmerne. Foto: Stine Hygum
Er Damparken god nok? Eller kunne man stille væksthuse op og måske også lave en skolehave? Jette Dam er kvinden bag et borgerforslag, som skal gøre Damparken endnu mere attraktiv. Forslaget skal have 950 stemmer for, at det kan blive taget op i byrådet.

Haderslev: Damparken er et sted, hvor man går hen, hvis man trænger til lidt frisk luft eller ungerne trænger til at brænde krudt af på legepladsen.
Damparken er også rammen om Stafet for Livet og Hertug Hans Festival.
Jette Dam har stillet et borgerforslag, der går ud på, at Damparken også skal være en botanisk have.

Jette Dam har, med undtagelse af et enkelt år, altid boet i Haderslev. Og hun bruger gerne Damparken, når hun går tur eller deltager i Stafet for Livet, og hun mener, at der er et endnu større og uudnyttet potentiale i Damparken:
- Jeg er altid i botanisk have, når jeg er i København og besøge min ene søn, siger hun.
Med sig fra de mange ture i botanisk have i København har hun fået en interesse for planter, som hun aldrig havde forestillet sig skulle ramme hende.
I botanisk have finder Jette Dam fred og ro, når hun går på opdagelse i væksthusene. Og det vil hun tage med til Haderslev:

- Man kunne lave væksthuse rundt omkring i Damparken, siger hun.

Annonce

Borgerforslag i Haderslev Kommune

Der er stillet en række borgerforslag i Haderslev Kommune. Man har mulighed for at stille et borgerforslag, hvis man er minimum 16 år.

Der skal 950 stemmer til for at et forslag bliver taget op i byrådet.

Udover Jette Dams forslag om at lave botanisk have i Damparken, så er der i øjeblikket også forslag om:

- At oprette et korps af naturvejledere.

- At udvide adgangen til Vojens Genbrugsplads.

- At der skal være el-busser i Haderslev midtby.

- At der skal være flere fodgængerovergange og cykelstier i Sydbyen.

- At der kommer flere cykelstier i Eskærhøjområdet.

- At der skal være en cykelsti fra Vesterris til Over Åstrup, som skal gå forbi Åstrup Kirke.

Man kan læse mere om borgerforslag på Haderslev Kommunes hjemmeside.

I borgerforlaget skriver hun, at man eksempelvis kunne lave et væksthus, et kaktushus, et palmehus, et sommerfuglehus og bede med sjældne planter og blomster.

- Hvis der kommer skilte ved planterne, så kan man gå og læse og blive klogere, siger Jette Dam.

- Man kunne også lave en skolehave,  hvor man eksempelvis kunne bruge det korps af naturvejledere, som Gitte Andersen har stille forslag, om til at undervise, siger Jette Dam.

Hun er lærer og vil gerne kunne besøge en skolehave med sine elever.

- Jeg tænker godt, at der kunne være et område af Damparken, som man brugte til det, siger hun og understreger, at hun synes, at det er vigtigt, at stien bliver bevaret - således at man stadig kan gå en tur rundt i parken - og bruge den til Stafet for Livet.

En plan

- Hvis man får lavet en plan for Damparken, så er der sikkert også nogle fonde, som gerne vil støtte op, siger Jette Dam.

- Det kan også være, at man skulle lave en café eller en restaurant inde i et væksthus, som de har andre steder, foreslår hun.

Jette Dam foreslår også, at der bliver lavet en skolehave i en del af Damparken, hvor børn kan komme hen og blive klogere på botanik. Hun foreslår, at det eksempelvis kunne være det korps af naturvejledere, som Gitte Andersen har stillet et borgerforslag om, som kunne tage sig af undervisningen. Foto: Stine Hygum

Jette Dam forestiller sig, at man kunne lave en langsigtet plan over, hvordan Damparken kunne forvandles til en botanisk have - og så kunne man lave lidt ad gangen.

- Der er også innovative borgere, som kan komme med gode ideer - og så skal der måske være et firma, som samler ideerne, siger Jette Dam.

Hun tænker også, at det vil være til glæde for andre end Haderslevs borgere.

- Jeg tror, at det vil være et trækplaster. Her er smukt, men man mangler noget, siger hun.

Jette Dams borgerforslag løber frem til den 27. marts næste år. Forslaget har i skrivende stund 74 stemmer - ud af de 950, der er nødvendige for at byrådet skal tage det op.

Og Jette Dam vil gøre sit for at samle stemmerne:

- Jeg har 450 venner på Facebook - og der er mange, der har delt forslaget. Det eneste er, at man skal være borger i kommunen for at stemme. Men jeg tænker, at der må sidde nogen derude, som synes at det kunne være en god idé.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Benspænd

Annonce