Annonce
Ugeavisen Haderslev

Forslag: Lav turistmødested i den gamle præsteskole

Udover udstilling forslår en arbejdsgruppe, at den gamle præsteskole bliver åbent for byens turister sommeren over. Det tidligere Haderslev Fiskehus, som i dag ejes af Domsognet, gemmer også på en historisk kælder fra 1400-tallet. Foto: Dorthe Rasmussen
Udvalg forslår, at den gamle præsteskole i Apotekergade bliver mødested for turister, og så skal den fantastiske middelalderkælder på stedet kunne besøges.

HADERSLEV:   Efter Genforeningsudstillingen i 2020 har der været stille i det tidligere Fiskehuset overfor domkirken, der i middelalderen husede en præsteskole og gemmer på en historisk kælder, der sjældent åbnes for offentligheden.

Nu er domsognets præsteskoleudvalg kommet med et forslag til, hvad det ledige lokale kunne anvendes til resten af 2021 og hele 2022, hvor lokalet  ellers vil stå tomt.

- Et lokale lige midt i byen, hvor turisterne færdes, er oplagt som turistmødested, mener Orla Bryld Mortensen fra udvalget.

Annonce

Haderslev Domsogn har for nogen tid siden erhvervet ejendommen i Apotekergade 11, der førhen husede Haderslev Fiskehus og endnu før Osteklokken.

Domsognet har primært erhvervet ejendommen på grund af den unikke kælder, som stammer helt tilbage fra den tid, hvor reformationen kom til Haderslev og endda endnu tidligere(1400-tallet).

Kælderen skal kunne besøges

Planen er at rive den nuværende ejendom ned og genopføre et  reformationsmuseum.

Projektet skal stå færdigt  i 2026, hvor der er 500-års reformationsjubilæum i Haderslev.

Men der er jo nogle år til endnu, så derfor har Orla Bryld Mortensen fået den idé, om det ikke kunne bruges som mødested for turister imens.

- Vi synes i al beskedenhed, at lokalet vil være yderst velegnet til at gøre turismeindsatsen i Haderslev by/kommune synlig for vores turister. Lad os fortælle vores gæster, at de er velkomne her hos os, lyder det fra Orla Bryld Mortensen.


Lad os fortælle vores gæster, at de er velkomne her hos os

Orla Bryld Mortensen, præsteskoleudvalget i Haderslev Domsogn


Udvalget forslår konrket, at mødestedet skal huse en turist-information, og at der indrettes museum – gerne interaktivt, hvor man f.eks. ved tryk på en knap kan høre gudstjeneste/trosbekendelsen på dansk, tysk og sønderjysk.

Desuden kunne der være skiftende udstillinger i vinduet ud mod gågaden.

Middelalderkælderen skal kunne besøges, og der skal bydes på smagsprøver lokale specialiteter i lokalet, der også kunne være udgangspunkt for guidede ture i den gamle bydel.

I sommersæsonen kunne en ansat på Visit Haderslev have sin arbejdsplads på stedet, og samtidig kunne der tilknyttes et korps af frivillige til stedet, som kunne uddele brochurer og vejlede turisterne.

Udvalget har  sendt forslaget til politikerne i byrådet, for det kræver selvfølgelig også lidt penge.

Men værdien for kommunen og Domsognet er stor,  for sådant et mødested vil  gavne hele lokalområdet, mener udvalget.

- Stedet vil blive kendt og give et godt afsæt for det egentlige formål. Det vil skabe liv i gågaden og stimulere handlen i de hårdt trængte butikker. En gylden mulighed for at prøve det af for små penge, lyder det fra Orla Bryld Mortensen.

Et turistmødested kunne etableres for små penge, og det  kunne være et rigtig godt supplement til den eksisterende turistservice, mener Orla Bryld Mortensen fra domsognets præsteskoleudvalg.Arkivfoto: Dorthe Rasmussen

Fra fiskehus til turistattraktion

På den lange bane er visionen at nedrive den nuværende bygning i Apotekergade 11 og  genføre en ny og harmonisk bygning, som skal huse et  reformationsmuseum samt være et  fyrtårn for kirke, kultur og historie lokalt, regionalt og nationalt og et hus med aktiviteter, som skaber synergier i lokalsamfundet.

Domsognet har i den anledning nedsat en styregruppe, som har til opgave at beskrive projektet, og hvordan huset skal indrettes.

Herefter skal vi arbejde på at skaffe fondsmidler til projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Benspænd

Annonce