Annonce
Ugeavisen Haderslev

Fra grove krænkerier til krænkeriets overdrev

Stig Kongsted Hansen er indehaver af Kongsted Freelance. Foto: Stine Hygum

Da jeg var dreng i start 70`erne spillede jeg fodbold i Tønder. En fantastisk tid med mange gode oplevelser. Men også en tid, hvor ingen tænkte på krænkelser, men hvor alle nok krænkede hinanden på må og få uden at tænke nærmere over det. Min far gav mig altid tre kroner med til træning, som jeg kunne hygge mig med i Tønderhallens cafeteria, der var samlingspunktet før og efter træning for holdet. Det var der, hvor vi hyggede og spillede kort.

Mine tre kroner blev som regel brugt på at købe 10 ”negerpenge” til 1 krone, et ”negerkys” til 50 øre og en ”Congobajer” til 1,5 krone.

Ja, du læste rigtigt.

Annonce


Jeg forbandt desværre dog aldrig mine køb med noget racistisk eller krænkende. Det var jo bare navnet på de ting jeg købte. Jeg vidste ikke bedre.

Stig Kongsted Hansen


Jeg forbandt desværre dog aldrig mine køb med noget racistisk eller krænkende. Det var jo bare navnet på de ting jeg købte. Jeg vidste ikke bedre. Når vi så var til kamp, eller jeg selv var ude at se fodboldkampe, og der var en mørk spiller på et af holdene, kunne man nogle gange høre kommentarer som ”Spil den indover til en nigger” (nikker)….

Ja, du læste igen rigtigt.

Her var jeg så godt klar over, at de kommentarer ikke var i orden, og jeg var helt flov, når nogen råbte det. Heldigvis er vi kommet langt videre i 2020, hvor sådanne krænkende kommentarer berettiget kan føre til en dom.

Og heldigvis er der taget hånd om det at ”krænke” og blive krænket. Vi er blevet mere bevidste om, at vi med ord kan krænke andre, og hvis ikke vi selv er blevet bevidste om det, skal andre nok gøre os opmærksomme på det. Og det er rigtig fint, men desværre er vi nu havnet helt ovre i den modsatte grøft, hvor man nærmest intet kan gøre, intet kan sige, intet kan kigge på, uden at man får skyld for at krænke. Det er simpelthen for meget. Vi må som voksne mennesker kunne skelne mellem, hvornår vi krænker, og hvornår noget er sjovt. Men hver gang skal vi selvfølgelig tænke os rigtig godt om. Og det gælder både afsender og modtager.

Jeg tør næsten ikke forestille mig, hvordan det er om ti år, hvis udviklingen fortsætter. Lad os håbe, vi kan finde den gyldne middelvej, hvor vi kommer væk fra krænkeriets overdrev, men aldrig kommer tilbage til de svundne tiders grove krænkerier. Med lidt mere omtanke fra afsender, og lidt mere rummelighed hos modtager, tror jeg, vi kan nå langt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Respekt!

Annonce