Annonce
Ugeavisen Haderslev

Grundlag for et valg

- Vejen frem er ikke at tale til hinanden – men sammen med hinanden, skriver domprovsten i ugens klumme med udgangspunkt i det amerikanske valg. Privatfoto
Annonce

Denne klumme er skrevet længe før det amerikanske valg, og jeg kender derfor ikke den sidste del af valgkampen og slet ikke resultatet.

Men den første del af valgkampen i USA og for øvrigt også flere andre steder i verden rejser for mig at se et helt grundlæggende spørgsmål: Er det samme virkelighed, som valgkampens parter forholder sig til?

I min lidt enfoldige tænkning regner jeg med, at sagkundskab (videnskabsfolk, statistik, nøgletal, m.m.) beskriver den aktuelle virkelighed, og herudfra kan politikere så angive mål og beskrive lovgivning, som de mener fører til målet. Det kan vi vælgere så forholde os til.hovedparten af vælgerne får deres primære informationer fra sociale platforme, som f.eks. Facebook. Jeg kalder det ikke et medie, for al erfaring viser, at man primært er venner med dem, som man ligner og er enige med, og dermed er ”virkeligheden” snævret ind.Dygtige fagfolk kan kommentere på de foreslåede handlinger og vurdere om de foreslåede handlinger svarer til det oplyste formål. Idealet må for mig at se være, at der er en fælles interesse i lave en så præcis og objektiv beskrivelse af virkeligheden, som det er muligt. I respekt for at ”sådan ser verden faktisk ud,” kan politikere derefter åbent diskutere hvordan man skal reagere på den virkelighed.

Flere reportager i både aviser og TV fra den amerikanske valgkamp peger på at hovedparten af vælgerne får deres primære informationer fra sociale platforme, som f.eks. Facebook. Jeg kalder det ikke et medie, for al erfaring viser, at man primært er venner med dem, som man ligner og er enige med, og dermed er ”virkeligheden” snævret ind.

Endvidere er medieudbuddet i USA meget mere opdelt, så de forskellige medier ser ”virkeligheden” ud fra hver deres ideologiske ståsted. Fox TV refererer nogle videnskabsmænd, medens CNN refererer nogle andre. Der er altså ikke en fælles forståelse af virkeligheden, for alt bliver set gennem ideologiens briller. Tilmed er deres seertal meget små: Fox havde som største kanal i 2019 i gennemsnit 2,5 mio. seere pr aften, hvilket omregnet vil svare til ca. 46.000 i Danmark. En gennemsnitlig TV-avis kl. 21 i DR blev i juni set af 534.000.

Og så tør jeg slet ikke tænke på konspirationsteorier og fake news. Læren for mig bliver, at vi må værne om den fælles samtale, hvor udgangspunktet må være en fælles bestræbelse på at beskrive virkeligheden. På den fælles platform kan politisk samtale udfolde sig, for på den måde kan man tale politik.


Torben Hjul Andersen, Haderslev Domsogn. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Skrydstrup: Ildsjæle klarer julepynten

Annonce