Annonce
Ugeavisen Haderslev

Haderslev går imod strømmen: En fremgang på 13 butikker under corona-krisen

Blandt de mange nye butikker i Haderslev er Torvets Is, der åbnede i påsken 2020. Vejret var for godt til at holde lukket, konstaterede John Buch. Arkivfoto
Optælling viser, at der har været flere butiksåbninger end butikslukninger i 2020. Meget overraskende, men også utroligt positivt for byen, konstaterer formanden for Haderslev Butikker.
Annonce

HADERSLEV: Da Danmark lukkede ned den 11. marts 2020 var mange overbeviste, om at det ville betyde omfattende butiksdød, og mange forretninger ville være tvunget til at skulle dreje nøglen om. '

Det er så også sket i mange byer  på trods af diverse hjælpepakker og lønkompensations ordninger, men i Haderslev er der en helt anden udvikling.

Per Houmann, ny formand for Haderslev Butikker, er meget overrasket over, at Haderslev stort set helt har undgået konkurser og butikslukninger under  covid-19 pandemien.

Ifølge en opgørelse som Haderslev Butikker netop har lavet over udviklingen siden første nedlukning  i marts,  har Haderslev haft en fremgang på 13 nystartede butikker/restaurationer i perioden.

- Det er vi både overrasket og stolte over, siger Per Houmann i en pressemeddelelse.

Der kan være mange grunde til denne udvikling, mener butiksformanden.

Annonce

Nye online-portaler

For det første har Haderslev borgere været rigtig gode til at bakke butiks- og restaurationslivet op.

Desuden har Haderslev Kommune givet hjælp til  Haderslev Erhvervsråd, HER og Haderslev Butikker, så man hurtigt kunne igangsætte online- aktiviteter, der har hjulpet de små butikker  under krisen.

- Butikkerne har kunnet sælge deres  varer på de to portaler Haderslev Handler Nu og Take away og Spis i Haderslev-  og så har vi forsøgt at hjælpe og guide alle gennem denne krise – så det er måske én af grundene til, at netop Haderslev er kommet godt igennem foreløbig, konkluderer Per Houmann.og så har vi forsøgt at hjælpe og guide alle gennem denne krise

Per Houmann, formand for Haderslev ButikkerI alt har byen fået  20 nye forretninger i 2020, og selv om er lukket syv, så er der fortsat grund til stor optimisme.

- Vi kigger fremad og ser et lys for enden af tunnelen. Nu håber vi, at der snart bliver mulighed for, at vi kan åbne alle vores butikker og restaurationer op igen, slutter formanden for Haderslev Butikker

Status over butiksåbninger- og lukninger i Haderslev

Nystartede forretninger:

Torvets Is - Torvet (tidligere Shawarma Grill), Portvins Kælderen Nørregade (tidligere Fru Hansens kælder)

Ømands Burger Nørregade (tidligere vandpibe-café), Galleri Tønder Nørregade (tidligere Dannevirke Kiosken)

Sannewich Haderslev Centrum (lukket i mange år), Haderslev Lamper Bispegade (tidligere Code)

Smoke It Bispegade (tidligere Telenor), Fru Mo:ller Bispegade (tidligere Bianco Sko)

Schmûser Tøj Storegade (tidligere Agnes), Aasha Apparel Storegade (tidligere Xocolatl)

Noa Noa Storegade (tidligere Only). Honargalleri Storegade (tidligere Hobby Shoppen)

Haderslev Møbelpolstring Lavgade. Donut Pal Lavgade

Frk. Helsekost Nørregade (tidligere Dahlsgaard Garn). Frk. Helsekost Nada Cafe Jomfrustien

Frk. Helsekost (nyt lejemål) Jomfrustien (tidligere Renseri)

Anmerak Showroom Jomfrustien (tidligere EnJoy Café), Elsalg Haderslev Jomfrustien (nye lokaler)

Pop-up brugskunst butik. Storegade (tidligere Vannida)

Derudover er der nogle eksisterende forretninger i bymidten, der er flyttet til større lokaler:

Xocolatl, Tusindfryd, Home, Toys`n Loot.

Lukkede forretninger:

Telenor Bispegade (udlejet til Smoke It) , Thrane Storegade (konkurs), Butik Agnes Storegade (udlejet til Schmûser), Sams Stormklokken Lukket, Vannida Storegade Lukket, MetteMums Jomfrustien Lukket. M.A.D Haderslev Centrum Lukket


I oktober fik byen en lampebutik - noget mange lokale har savnet. På grund af corona var åbningsfesten aflyst, men lidt festivas var der alligevel. Arkivfoto: Dorthe Rasmussen

Rundtur i byen

På en rundtur i byen har Haderslev Butikker  gjort status over, hvor mange butikker, der er åbnet eller lukket under krisen.

I perioden fra den  1. april 2020 til den 15. januar 2021 har der været en tilgang på 20 nystartede forretninger plus fire forretninger. der har fået en bedre placering. 

Det har betydet at der i Haderslev centrum/gågaden er væsentlig færre tomme lejemål. På Jomfrustien er der nu ”kun” et tomt lejemål – for et år siden var der fe, tomme lokaler.

I perioden er der lukket syv forretninger. så den samlede antal tilgang af forretninger er altså plus 13.

Det er foreningens  overbevisning, at den positive udvikling i Haderslev dels skyldes den lokale opbakning som er kommet fra kunder, samt at mange af forretningerne er blevet klædt godt på til at ”overleve” nedlukningerne. Det er dels sket gennem en HER hotline til alle medlemmer og lancering af nye  fælles online-platforme, hvor medlemmerne har kunnet afsætte deres varer. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce