Annonce
Ugeavisen Haderslev

Haderslev har fået en ny kvindebutik: Mor og datter  hjælper kvinder i Indien ved at sælge deres silketøj

Fra venstre Anna og Sigrid står bag Aasha Pop Up butik, hvor de udover egne upcyklede silke-styles vil præsentere bæredygtige ting og sager fra andre kvindelige iværksættere. Foto: Dorthe Rasmussen
Sigrid Mikkelsen og hendes datter Anna Diederichsen står bag butikken Aasha, hvor de sælger silke-styles fremstillet af brugte sarier. Tøjet bliver syet af kvinder i Indien. Derudover har mor og datter inviteret lokale kunstnere ind i butikken, der åbnede fredag i det tidligere Xocolatl, Storegade 13.
Annonce

HADERSLEV:  Før var det chokolade-frøer, der blev langet over disken.

En  yoga-frø  byder velkommen til Aasha.

Navnet på byens nyeste pop-up butik i Storegade 13 betyder håb på hindi.

"Fra kvinde til kvinde med kærlighed" står der på engelsk på væggen indenfor i butikken, der sælger unika silke-styles fra Indien.
- Tøjet er designet med bæredygtighed og upcykling for øje, fortæller indehaverne Sigrid Mikkelsen og datteren Anna Diederichsen.

Det er primært Anna på 20 år, som skal stå i butikken, da Sigrid også har sin egen klinik med zoneterapi.

Anna, som er i gang med sit andet sabbatår efter gymnasiet, var ellers taget til Australien for at arbejde.

- Men jeg nåede kun at være dernede i tre måneder, inden jeg blev sendt hjem på grund af corona, fortæller Anna.

Selvfølgelig var det træls, men nu glæder hun sig til at stå bag disken igen.

- Jeg har tidligere arbejdet fire år hos H&M, tilføjer Anna.

Ikke to styles er ens

Hos Aasha kan kunderne forvente personlig betjening.

- Vi bruger  meget tid på vores kunder - netop fordi det er unika, så snit og farver er meget forskellige. Så man skal prøve sig frem for at finde det helt rigtige, fortæller Sigrid, som tidligere har solgt de mange silke-styles til primært homeparties.

På stativerne hænger kimonoer, kjoler, bluser, tørklæder og andre styles, som er blevet fremstillet af gamle indiske sarier.

Tøjet er fra mærket Cofur fra Silkeborg.

Sigrid Mikkelsen har i et par år solgt disse styles i sin " Klinik for Refleksterapi" på Christiansfeldvej.

Det særlige ved tøjet er ikke bare, at det er genbrug og fremstillet af silke.

Designeren bag Cofur, Gitte Henriksen, anvender systuer i Indien, som skaber arbejdspladser for ældre og sociale udsatte kvinder.


Tøjet er designet med bæredygtighed og upcykling for øje

Sigrid Mikkelsen og Anna Diederichsen, mor og datter


Også andre socioøkonomiske projekter, der hjælper kvinder  i den tredje verden, har fundet vej til Aasha.

I Himalaya sidder en gruppe kvinder og syr toppe i silketråd.

Disse håndlavede toppe kan nu også købes i Haderslev, ligesom Sigrid  fra samme land har bestilt nogle bronzer hjem fra et socioøkonomisk projekt for mænd.

Et kvindefællesskab

Udover de mange silkestyles og accessories, så har Sigrid og Anna også inviteret andre dygtige kvinder ind i deres butik.

Anete Sinn fra Gade Møbler i Aabenraa har leveret møbler og andet interiør fremstillet udelukkende af genbrugsmaterialer.

Kunstneren Helle Evers fra Sdr. Vilstrup har udsmykket væggene med sine malerier.

Også den lokale keramiker Christina Friis fra Slotsgade har  fået en salgsudstilling hos Aasha.

Igennem sit netværk har Sigrid Mikkelsen mødt Aalborg-kunstneren Kathtrine von Godt, som har en grisefarm med hængebugs-svin.

Det har inspireret hende til at lave såkaldt pig-art - altså figurer af grise, som er udsmykket med sjove genbrugsting for eksempel pels eller lange øjenvipper.

- Jeg synes, at grisene var så sjove og anderledes, så jeg ville gerne have dem ind i butikken, fortæller Sigrid Mikkelsen.

Nu skulle det være

Hun har i et års tid gået med tanken om at åbne en butik, hvor kvindelige iværksættere gik sammen i et fællesskab omkring upcykling.

- Mange kunstnere har helt eller delvist lukket deres gallerier/butikker på grund af corona, og jeg får også  afbud i min klinik, når smittetallene går op. Derfor tænkte jeg: Nu skal det være, siger Sigrid Mikkelsen.

Aasha pop-up butik er foreløbig åben indtil midten af januar. Derefter vil Sigrid vurdere, om der er basis for at have åbent mere.  Det afhænger også af, om lejemålet hurtigt bliver lejet ud igen.

Butikken vil følge byens åbningstider.

Fra kvinde til kvinde

Cofur er unika designs som er lavet af silke sarier.

En sari er et 6 meter langt stykke stof, som draperes omkring kroppen og fastholdes med sikkerhedsnåle. Sarier er de indiske kvinders måde at udtrykke sig på.

Udvælgelsen af sarier til Cofurs designs sker via en digital forbindelse mellem Danmark og Indien, hvor sarierne sirligt håndplukkes. Efterfølgende vaskes sarierne og kommer i hænderne på veluddannede syersker, som giver nyt liv til de gamle sarier. På den måde har forbrugeren/køber mulighed for at videreføre en livslang historie - fra kvinde til kvinde.

Yoga-frøen skaber blikfang foran butikken, der er rykket ind i Xocolatl's gamle lejemål i Storegade.  Mor og datter har med hjælp fra gode venner brugt de seneste par uger på at shine lokalet op. Foto. Dorthe Rasmussen
Anna skal passe butikken fast, da mor Sigrid også driver en klinik ved siden af. Foto: Dorthe Rasmussen
Aasha er også et kvindefællesskab. Fra venstre Anna og Sigrid med Anete Sinn fra Gade Møbler og Annette Sommer, som har hjulpet med at shine lokalet op. Foto: Dorthe Rasmussen
Plakatfoto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

John Dillermand

Ugeavisen Haderslev

I er bare for seje

Annonce