Annonce
Ugeavisen Haderslev

Haderslev-købmand hylder byen med en gin

Købmanden præsenterer kunde Eva Brälye for den nye Haderslev Gin med lime, som han har blandet op med tonicvand med agurk fra Bryggeriet Fuglsang. Foto: Dorthe Rasmussen
Egon Høst Greve fra Meny har udviklet to nye gin i samarbejde med Destilleriet Als. Smagen af Haderslev er først og fremmest frisk.
Annonce

HADERSLEV: Skål og velkommen til!

Meny-købmand Egon Høst Greve og hans kone Gitte er fornyligt flyttet til Haderslev efter mange år på Als.

Mødet med lokalbefolkningen har inspireret købmanden til at udvikle "Haderslev Gin", og flaskerne går som varmt brød hos bageren en søndag morgen.

- Der er kunder, der kommer ind og køber tre-fire flasker ad gangen, fortæller Egon Høst Greve.

"Destilleret med kærlighed til byen" står der på etiketten af ginen, som er produceret på Destilleriet Als i Høruphav ved Sønderborg.

Destilleriet drives af fem unge iværksættere, blandt andre Krestian Muusmann, som Egon Høst Greve langt ude er i familie med. - Nu kan jeg jo godt selv lide gin, så deraf kom idéen til at lave min egen gin af i første omgang. Og så tænkte jeg Haderslev: - Hvad smager den egentligt af, fortæller Egon Høst Greve.

Han har smagt sig frem, og det har bestemt ikke været kedeligt.

- Men jeg drikker mig aldrig fuld, fastslår købmanden.

Den nye Haderslev Gin fås i to smags-varianter - Haderslev Gin Citrus og Haderslev Gin Lime.

Den mere klassiske med citrus indeholder også mandarin og enebær.

- Den er frisk - ligesom Haderslev. Det er jo svært at komme smag på en by. Nogle gange er den let, andre gange kan den godt være bitter, konstaterer købmanden med et skælmsk mil.

Haderslev Gin med lime indeholder også kokos, der gør den lidt mere tyktflydende og sødere i smagen.

- Idéen med at bruge kokos var at lave noget, der var anderledes, fortæller købmanden, som også selv har designet etiketten til den nye gin.

Destilleriet Als

Destilleriet Als producerer gin for virksomheder og andre, der gerne vil udvikle deres egen private label.

Destilleriet har også sit eget brand Kalas, der sælges hos vinforhandlere landet over. Destilleriet lancerede den første gin i Kalas-serien i august 2018.

Destilleriet Als blev etableret i marts 2018 af fem unge iværksættere.

Det er det eneste gin-destilleri i Sønderjylland.

Fra starten har destilleriet haft et samarbejde med Bryggeriet Fuglsang i Haderslev, så det er muligt for køberne at præsentere en ny gin med et superlokalt islæt.

Samarbejdet med Meny-købmand Egon Høst Greve er det første samarbejde, destilleriet har en aktør i Haderslev.

Købmanden har selv været med under hele processen i fremstillingen af "Haderslev Gin".

I smags-varianten med citrus er der brugt en meget speciel citrusfrugt, nemlig yuzu.

Frugten, der kommer fra Japan, er en hybrid mellem en grape, lime og citron, og den har en helt særlig aroma.

Annonce

Tonicvand fra Fuglsang

På etiketten ses et fingeraftryk udformet som et hjerte - det er Haderslevs identitet.

På Haderslev Gin Citrus er hjertet gult, og på Haderslev Gin lime er det lysegrønt.

- Ideen er, at man skal kunne kigge igennem etiketten og får genspejlet farverne, fortæller Egon Høst Greve.

Han har haft prøvesmagninger i butikken af citrus-varianten, og det var en stor succes.

Ginen blander købmanden med noget andet lokalt.

Nemlig tonic vand fra Bryggeriet Fuglsang, der producerer tonic i tre smags-varianter - med sort peber (Black Pepper), agurk (cucumber) og den klassiske indian.

- Der er forskellige holdninger til, hvad der er bedst at blande i. Min personlige favorit er den med agurk. Jeg synes, den er mest frisk, siger købmanden.

Kunde Eva Brälye var også frisk på at smage en gin lime blandet op med tonic med agurkesmag, da hun var i Meny og handle ind onsdag formiddag.

- Hvad er det lige, den smager af, spurgte hun købmanden.

- Ja agurk.

- Den smager godt, rigtig godt. Den er frisk, så den kan jeg godt anbefale, fastslog Eva Brälye.

Købmand Egon Høst Greve fik smag for gin, da han som ung slagtersvend var udstationert for Danske Slagterier i Asien og Japan. -Det fugtige klima dernede, går godt i spænd med den friske smag af gin. Når jeg er på ferie, så drikker jeg altid gin, fortæller købmanden. Foto: Dorthe Rasmussen
Haderslev Gin fås i de to smagsvarianter fra venstre lime og citrus. Den er blevet lidt af en sællert her op til jul. Folk kommer ind og køber flere flasker af gangen. Foto: Dorthe Rasmussen
Smagen af Haderslev? - Den er frisk, synes Eva Brälye. Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce