Annonce
Ugeavisen Haderslev

Haderslev Kommune støtter teater med over tre millioner

Nikolaj Mineka er teaterchef på egnsteatret Møllen. Foto: Jacob Schultz
En fireårig aftale sikrer Teatret Møllen arbejdsro. Statens refusion er til gengæld kun skrumpet.

HADERSLEV: En super-vigtig aftale.

Det kalder teaterchef Nikolaj Mineka den egnsteater-aftale, der nu er endeligt konfirmeret og sikrer Teatret Møllen 3,3 millioner fra Haderslev Kommune i fire år.

- Det er et økonomisk sikkerhedsnet. Vi får sikret vores drift, og aftalen viser den opbakning, der er til os i det område, hvor vi hører til, fortsætter teaterchefen.

Annonce

Aftalen er tidligere vedtaget af et enigt byråd, derefter godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen, hvorefter den endelig er konfirmeret endnu en gang i byrådet.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at det er enigt byråd, der står bag. Det er et vigtigt rygstød til os i den vej, vi har været på og stadig skal være på.

Aftalen slår blandt andet fast, at Møllen til gengæld for støtten skal præstere mindst to egenproduktioner om året. I de senere år har antallet af produktioner ligget på mellem tre og fem.


Der bliver også flere kommuner, der vil have et egnsteater, og dermed bliver der flere til at deles om de samme midler.

Nikolaj Mineka, teaterchef


- Man kan sige, at det er mange penge, men hvis man ser på den værdi, det har i Sønderjylland og specifikt i Haderslev, synes jeg, at vi giver value for money.

Skoleteater

Aftalen forpligter Møllen til at bidrage aktivt og synligt til Haderslev Kommunes kultur- og fritidspolitik og til at indgå i relevante samarbejder både lokalt og i de grænseoverskridende aftaler, som Haderslev Kommune har indenfor kulturområdet.

Teatret skal også fortsat have fokus på publikumsudvikling og skabe ”et mangfoldigt teater for alle borgere uanset baggrund og forudsætninger”.

Endelig administrerer Møllen også i fremtiden Haderslev Kommunes ordning, der sikrer alle skolebørn adgang til en teaterforestilling.

De 3,3 millioner kroner er en nettoudgift for kommunen. Aftalen sigter på en refusion fra staten på 35 procent:

- Den er variabel, men i de år, jeg kan huske, er den kun gået én vej: Nedad. Der bliver også flere kommuner, der vil have et egnsteater, og dermed bliver der flere til at deles om de samme midler. Der er en løbende dialog med ministeriet, men der er heldigvis, så vidt jeg er orienteret, ingen kommuner, der har måttet lukke et egnsteater af den grund.

- Men det kan vel ikke blive at gå den vej for statens refusion?

- Altså, vi må fastholde, at den er variabel, men at få dækket 35 procent af sine udgifter er stadig en relativ høj støtte.

Den nye aftale løber indtil 31. december 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Respekt!

Annonce