Annonce
Ugeavisen Haderslev

Haderslevs butiksejerne forsøger at holde gejsten oppe: - Det er begyndt at gøre rigtigt ondt nu, konstaterer formand

Per Houmann fra Vin & Vin og formand for Haderslev Butikker er glad for, at han trods alt stadig må have kunder i sin butik, men det er længere imellem kunderne, og det koster også på bundlinjen, at alle sociale aktiviteter er lukket ned. Foto: Dorthe Rasmussen
De tvangslukkede butikker må indstille sig på endnu tre ugers uvished. Det er hårdt for psyken, også for dem, der er så heldige, at de stadig må holde åbent, konstaterer Per Houmann, formand for Haderslev Butikker.

HADERSLEV:  De var trætte i forvejen.

Nu er de rigtig trætte.

Forlængelsen af de nuværende restriktioner med tvangslukninger af  butikker til den 28. februar kan blive dødsstødet for mange små og mindre forretninger.

Formanden for Haderslev Butikker, Per Houmann, er dog stadig fortrøstningsfuld, når han kigger ud over sin egen lille andedam.

Der er stadig en gejst og en vilje blandt medlemmerne til at komme igennem nedlukningen  i fællesskab.

- Jeg har endnu ikke haft grædende medlemmer i røret, men det kan jo sagtens komme. Vi kender jo endnu ikke økonomien i de nye økonomiske hjælpepakker. Vil butikkerne kunne få udskudt betalingen af momsen. Der er så mange ukendte faktorer i det her endnu, konstaterer Per Houmann.

Annonce

Har mistet omsætning

'Selv han må holde åbent i Vin & Vin må Torvet og derfor ikke kan få del i hjælpepakkerne, så har det seneste år alligevel kostet dyrt på bundlinjen.

Der er længere mellem kunderne i den øde by.

- Det er alt lige fra, at der ikke er et menneske ude på gaden til ingen vingaver til skoler og foredragsholdere. Der er jo ingen sociale arrangementer derude, hvor folk skal have vin, konstaterer Per Houmann.

Men han forsøger at holde den kørende med det, han har.

Alternativet er lige til at blive deprimeret af.

- Det er svært at sige, hvor mange penge, jeg har mistet i omsætning i forhold til en normal dag, hvor byen er åben. Januar og februar er i forvejen lavsæson for os. Men en god fredag/ lørdag kan redde en en helt måneds omsætning, konstaterer Per Houmann.

Annonce

Byen skal kickstartes

I forvejen er vinteren hård at komme igennem for mange.

- Det var anderledes under første nedlukning i foråret, for der kunne folk sidde ude på terrassen og nyde det gode vejr og et glas vin. Vi håber virkelig, at vi kan få gang i byen igen her til foråret. I næste uge skal vi mødes i Haderslev Butikkers bestyrelse for at  lave nogle start-op handlingsplaner med forskellige aktiviteter, der skal få folk ned i byen, når den åbner igen, fortæller Per Houmann.

Det værste er usikkerheden.

-Ingen ved, hvornår det her stopper, og hvad vi så må. Det er  helt surrealistisk at stå her på Torvet og kigge ud over den øde plads. Folk siger, at Haderslev ligner en spøgelsesby,  konstaterer Per Houmann.

Han nåede som mange andre heller ikke at blive klippet til jul, så nu går han rundt og gemmer sit corona-hår.

- Det hjælper med visiret i panden. Så kommer håret ikke ned i øjnene.

Men det er der ikke så meget at gøre ved.

Per savner først og fremmest det sociale liv og de mange gode snakke med forbipasserende, kunder og de folk, der sidder og hygger sig med vin, øl og mad på Torvet.


Jeg vil sige det på den måde: Det må være værre for dem, der bare går derhjemme og venter på at få lov at åbne igen

Per Houmann


Men trods alt må han godt have åbent, og det hjælper ham med at holde gejsten, at han ser mennesker hver dag.

- Jeg vil sige det på den måde: Det må være værre for dem, der bare går derhjemme og venter på at få lov at åbne igen, konstaterer han.

Der er dog stadig lys i mange af de tvangslukkede tøjbutikker i gågaden, der nu kører med "click & collect".

Det betyder, at folk kan ringe eller skrive og bestille, og så bliver varerne stillet uden for døren til afhentning på et aftalt tidspunkt.


Vi skal nok klare den med alle vores gode kunder.

Lilian Gaardsvig, Bolig Bohéme


Blandt de butikker, der har succes med "click & collect", er Bolig Bohéme i Apotekergade, hvor der stod flere poser med tøj og smykker klar til afhentning på disken, da avisens udsendte kiggede forbi fredag formiddag.

- Det er hårdt og frustrerende for os alle lige nu, men vi skal nok klare den med alle vores gode kunder. Vi er meget glade for den opbakning, vi har fået, fortalte butikschef Lilian Gaardsvig.

Den øde by med de mange lukkede butikker kunne også være et skræmmebillede på, hvordan byen ville komme til at se ud i fremtiden, hvis folk ikke handlede lokalt.

-  Vi fik fra starten af krisen lavet nogle hjemmesider, hvor folk kunne bestille varer og take-away fra byens butikker/madsteder, og de er blevet benyttet meget. Folk her i byen har virkelig været gode til at bakke  de lokale butikker op, konstaterer Per Houmann.

Fra venstre salgsmedarbejder Kristine Oline Trans og butikschef Lilian Gaardsvig fra Bollig Bohéme, der er blandt de lokale butikker, der forsøger at holde den kørende med click and collect under tvangsnedlukningen. På disken står dagens bestillinger klar til afhentning.  Poserne bliver sat uden for døren, når kunden kommer efter sine varer.Foto: Dorthe Rasmussen
Ricco Jensen, indehaver af Ras Gastro & Malt på Torvet  med favnen fuld af malergrej. Da nattelivet er den sidste branche, der må åbne op igen, så er der nok lange udsigter til, at der igen bliver liv og glade dage på Torvet. Imellemtiden er restauratøren gået i gang med at male sit værtshus Ras. - Vi kan jo ligeså godt udnytte ventetiden på at få lavet noget, siger Ricco Jensen. Han håber, at han må åbne sin restaurant igen den 1. april. Foto: Dorthe Rasmussen
Lililan Gaardsvig synes, at det begynder at gøre ondt nu. Det er svært at holde gejsten, når man ikke må have åbent for kunderne. Uvisheden er det værste, og hun savner sine kunder. Heldigvis er der mange, der ringer og skriver. Foto: Dorthe Rasmussen
Et hverdagsbillede fra den øde midtby, hvor kun butikker, der sælger fødevarer og lægemidler og briller må holde åbent. Frisører er også stadig tvangslukkede, så mange må vænne sig til corona-hår. Til gengæld må man godt gå til tandlæge. Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce