HADERSLEV: Haderslev har mange unge iværksættere, der vil frem i verden med deres idéer til nye produkter og services.
En del af de lokale iværksætter-virksomheder starter på Det Blå Gymnasium, der har en særlig linje for innovation.
I fjor deltog et hold fra Det Blå Gymnasium i DM i Entreprenørskab.
I år er hele tre hold fra det lokale gymnasium blevet udvalgt til danmarksmesterskabet.
I alt er kun 40 hold fra alle landets blå gymnasier kommet igennem nåleøjet.
Èt af holdene fra Haderslev (Camellion) er ovenikøbet blevet udtaget til konkurrencens udgave af "Løvens hule".
Kun to af de deltagende hold får lov at komme ind i "Løvens hule" og pitche deres idé for adm. direktør Christian Vintergaard, rådgivningsdirektør i Dansk Industri (DI), Kinga Szabo Christensen, og ambassadør for Fonden for Entreprenørskab, Tommy Ahlers.
Til DM har de unge virkelig mulighed for at tiltrække pengestærke investorer, der kan hjælpe med at virkeliggøre idéerne.
Rum-teknologi til heste
Holdene fra Haderslev har på forhånd indsendt en forretningsplan, og de glæder sig til at præsentere deres idéer for konkurrencens dommere.
På skolens innovationslinje har de arbejdet målrettet på at udvikle nye produkter, og flere af de unge har allerede gode kontakter i erhvervslivet, der kan hjælpe dem videre i processen.
Det gælder blandt andet Camellion, der er i gang med at udvikle hestedækkener med en helt ny teknologi.
Kun Julia Hansen fra gruppen er hestepige, og hun fik idéen til dækkenerne, da hun ligesom andre hestepiger bruger meget tid på at snakke om, deres heste fryser eller sveder.
- Vores dækkener regulerer temperaturen. Vi har været heldige at få et samarbejde med dyneproducent Hans Erik Schmidt fra Quilts of Denmark, som bruger en teknologi, som NASA har udviklet til deres rumdragter. Den teknologi bruger vi nu også i vores dækkener, som vi håber på er klar til at sende på markedet om en til to år, fortæller Julia Hansen, Jakob Wolt og Line Bohsen fra Camellion.
Bæredygtige smykker
Holdet ReJewly, der består af tvillingerne Katrine og Maria Nørgaard Møller, er også allerede kommet langt med deres virksomhed.
Pigerne producerer bæredygtige smykker, som de laver af genbrug og ting, de finder i naturen, blandt andet på stranden.
- Vi har allerede en webshop og et kontor hos Haderslev Erhvervsråd på deres iværksætter-etage, fortæller Katrine og Maria.
Katrine og Maria Nørgaard Møller, tvillinger og iværksættereVi har allerede en webshop og et kontor hos Haderslev Erhvervsråd
Desuden kan man købe deres smykker på Vadehavsmuseet ved Ribe.
Drengene Frederik Emil Lorentzen, Nicolai Sørensen og Morten Colstrup har fået idéen til en digital tavle, der fortæller bilisterne hvilken konsekvenser, det har at køre for stærkt.
- Meningen er, at man skal sætte tavlerne nede under de almindelige farttavler, der står ude ved vejene, fortæller drengene, der kalder deres hold for "Speed Limit".
Idéen kommer sig af, at de selv lige har fået kørekort.
- Vi har heldigvis ikke fået nogle fartbøder endnu, men vi tror, at der er mange, der ikke ved, hvor dyrt det egentligt er at køre for stærkt, konstaterer drengene.
Når man er ung, skal der kun to klip i kørekortet til, før man skal op til en ny køreprøve, og derudover så får man en kæmpe bøde.
- Vores skilte kan måske få nogle til at tænke sig om og sætte farten ned. Skiltene er flytbare, så man kan flytte dem rundt efter behov, for eksempel ved fartkontroller, fortæller de tre unge iværksættere.