Annonce
Ugeavisen Haderslev

Hoptrup Efterskole lærte Jesper at gribe chancen

Jesper Haas har været elev på Hoptrup Efterskole - som han gerne giver en stor del af æren for, at han turde at sige ja tak til at live guitarist i dødsmetalbandet Aphyxyom. Foto: Jacob Dinesen
Europaturne og koncerter foran tusindvis af tilskuere har de seneste år været hverdagen for musiker Jesper Haas. Oplevelser han sandsynligvis havde været foruden, hvis ikke han havde haft et år på Hoptrup Efterskoles musiklinje.
Annonce

Hoptrup: Dødsmetal. Er du allerede stået af her. Hov, vent lige. Dødsmetal kan være melodisk, kan omhandle økosystemer og andre fornuftige emner, og ifølge 23-årige Jesper Haas, kan man kan desuden godt spille dødsmetal uden at tilbede Satan, uden at være fyldt med tatoveringer og uden at have langt fedtet hår.

Og det gør den unge musiker fra Ribe med succes. Han havde aldrig drømt om, at det ville blive en stor del af hans hverdag efter et ungdomsliv som basguitarist med helt andre genrer på sit repertoire. Men den læring, kreativitet og åbenhed til livet han fik med fra Hoptrup Efterskole gjorde, at han få år efter sit efterskoleophold turde sige ”ja” til et enestående tilbud.

Aphyxyom har blandt andet været opvarmning for Metallica i Royal Arena. Derudover har de blandt andet spillet til Dirtprtion og til Smukfest. Privatfoto
Annonce

Vild gulerod

- Da jeg gik i 3.G i 2016 fik jeg et telefonopkald af et medlem i dødsmetalbandet Aphyxyom. De tilbød mig en plads i bandet som guitarist, og jeg fik et halvt år til at lære det, fortæller Jesper Haas over telefonen.

Problemet var imidlertid, at Jesper aldrig havde spillet guitar før i et band, så derfor ville de fleste nok takke pænt nej til sådan en udfordring, men Jesper fik en stor gulerod sat foran næsen som motivation i oplæringsperioden.

- Straks efter min oplæring ventede tre vilde arrangementer. Den elektroniske musikfestival Distortion i København, koncert på Smukfest og opvarmningskoncert for Metallica i Royal Arena. Det tilbud kunne jeg simpelthen ikke takke nej til, så jeg gik i gang og øvede rigtig meget, fortæller Jesper Haas.

Annonce

Hoptrup Efterskole får æren

Den 23-årige Ripenser lavede hermed et stilskifte af dimensioner for fire år siden, og han har ikke fortrudt et sekund.

De nævnte koncerter blev en bragende succes. Bandet blev populært, de har for nylig været indstillet til en Gaffapris, og de har turneret næsten uafbrudt siden i flere europæiske lande. Årsagen til at Jesper turde tage skridtet, har han ikke glemt. Den ære tilskriver han Hoptrup Efterskole.

- Hvis ikke jeg havde gået på Hoptrup Efterskole, havde jeg ikke turde sige ”ja” til muligheden. Hoptrup lærte mig at gribe chancen til at prøve nogle ting af, som man ikke er vant til. De lærte mig, at man skal arbejde hårdt for at nå de mål, man gerne vil nå, og de gav mig sparket til at søge andre genrer og afprøve andre instrumenter. De dybt engagerede lærere og hele miljøet var sindssygt musikfremmende for mig, beretter en meget anerkendende Jesper Haas.

Foreløbig har Aphyxyom udgivet tre plader. Jesper Haas stammer fra Ribe, hvor han blandt andet underviser i musik. Foto: Morten Rygaard
Annonce

Koncerterne

Og det har så gjort, at Jesper de seneste fire år har fået de fedeste koncertoplevelser i Europa.

- Det er de fedeste koncerter vi laver, da der er så høj intensitet blandt publikum. Det er en kæmpe fest, når vi spiller, hvor der er sindssyg meget gang i den. Det er vildt at opleve hele Europa sammen med sine bedste venner og musikken, fortæller den unge musiker, så begejstringen nærmest vælter ud af telefonen.

Men det er ikke kun udlandet, der rykker. På hjemmebanen i Danmark, spilles der også koncerter, og der turneres i folkeskolen. Her er gruppen hyret under projektet LMS, ”Levende musik i folkeskolen.

- Opgaven er at udvide elevernes musikalske horisont, og at vise dem at dødsmetal er andet end de fordomme, der hersker. De får et chok, men det ender altid i en kæmpe fest, fortæller Jesper Haas, der sammen med bandet i flere år har besøgt mange folkeskoler.

Jesper Haas mener selv, at han lærte at gribe de musikalske chancer på Hoptrup Efterskole. Foto: Anders Krog
Annonce

Aphyxyom skal vokse og udvikles

Udover at spille med bandet Aphyxyom er der andet musik i tilværelsen for Jesper Haas. I Ribe hjælper han nye bands med at komme i gang via den lokale musikforening, og han spiller pop/rockmusik i sit eget festband, så han på den måde kan opretholde en indkomst. Men målet og drømmen på sigt for den tidligere Hoptrup efterskoleelev er ikke til at tage fejl af.

- Vi kæmper med at holde fast i os selv og i bandet. Planen er at Aphyxyom hele tiden skal vokse. Vi har udgivet tre plader, og efter en masse spillejobs det seneste halve år, påbegynder vi nu skrivefasen til det fjerde album. Planen er helt klart, at vi skal spille os op, men vi skal også huske at have os selv med, for vi har jo alle fem et liv ved siden af, slutter Jesper Haas med et forventningsfuldt udtryk i stemmen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Ugeavisen Haderslev

Venstre-politiker på gåtur med erhvervsmægler i Nørregade:  - Vi vil jo det samme. Det er måske mere tempoet, vi er uenige om

Annonce