Annonce
Ugeavisen Haderslev

Johan glæder sig til, at det bliver fredag igen: Så kommer  Povl på besøg

Fra ventre Povl Ketz er besøgsven for Johan Petersen, som bor ved Kelstrup Strand. Efter kaffen går de altid en lille tur sammen. Povl er også besøgsven gennem Ældre Sagen. Han kan lide at snakke, og Johan lytter gerne, for Povl er fuld af gode historier. Foto: Dorthe Rasmussen
Povl Ketz har gennem ti år besøgt Johan Petersen hver fredag eftermiddag, og det bliver han ved med trods corona. De ugentlige hyggestunder hjælper med at holde humøret oppe i denne svære tid, hvor mange føler større ensomhed og isolation.

HADERSLEV: Povl Ketz og Johan Petersen er venner.

Rigtige venner.

Begge har været igennem nogle svære livskriser, men de er også kommet videre.

Én af de ting, der har gjort en stor forskel for Povl Ketz er, at han besluttede sig for blive besøgsven.

- Jeg har været brolægger det meste af livet men måtte stoppe, fordi min ryg ikke kunne holde til det mere. Jeg  havde jo ikke regnet med at stå i den situation, men det endte med, at jeg gik sygemeldt derhjemme i halvandet år. Én dag sagde jeg til min kone: Jeg tror, at jeg vil være besøgsven. Det havde hun ikke lige set komme, men jeg havde bare brug for at komme ud og møde andre mennesker igen, fortæller Povl Ketz.

Det er nu ti år siden, at han meldte sig til Røde Kors Haderslevs Besøgstjeneste og blev besøgsven for Johan Petersen, som var blevet alene efter et alvorligt slagtilfælde, der havde ramt ham på førligheden, så han måtte opgive sit hverv som landmand i Marstrup.

Povl begyndte at besøge Johan, og de to svingede godt sammen.

Nu er det fast hver fredag eftermiddag, at Povl banker på hjemme hos Johan.

Så er kaffen klar, og der er kage på bordet.

Annonce

Griner meget sammen

Povl har et godt snakketøj, og han fortæller vidt og bredt om, hvad han har oplevet siden sidst. Mange af historierne får smilet frem hos Johan.

For eksempel historien om, hvordan en intetanende Povl blev skyld i, at 18 kolleger i Haderslev Kommune blev sendt hjem på grund af en positiv corona-test.

- Når jeg møder nogle af kollegerne nede i byen, siger de: Tak fordi, du skaffede os nogle ekstra fridage, siger Povl og griner.

Han kunne jo ikke gøre ved, at han tilfældigvis var på førstehjælpskursus den dag, hvor lægen ringede og fortalte, at han var blevet testet positiv.

De efterfølgende to tests var negative, og ingen af kollegerne var smittede, så mon ikke det bare var  falsk alarm.

- Jeg har ikke mærket det mindste til,  at jeg skulle have haft corona, fastslår Povl.


Jeg har ikke mærket det mindste til,  at jeg skulle have haft corona

Povl Ketz


Annonce

Støvsuger byen ren

Normalt går  han alene nede i byen, hvor han er mest kendt som "Støvsugermanden".

Han er i dag fleksjobber hos Haderslev Kommune, men han arbejder kun i sommerhalvåret fra 1. april til 1. oktober.

Hans primære opgave er at gå rundt nede i byen og støvsuge cigaretskod og papir op med en special maskine, som kommunen har anskaffet.

Det er et job, han er rigtig glad for, og han får mange positive kommentarer fra borgere.

Når han har fri,  så keder han sig ikke, for han har hus og have  i Nederbyvænget, og engang imellem  tager han også konen med på en lille chartertur til udlandet.

Annonce

En svær tid

Normalt så rejser Johan Petersen også et par gange om året.

Han er medlem af Hjernesagen, der arrangerer mange fine ture, hvor der er sørget for alt, både udflugter og forplejning.

Selv om han har børn og børnebørn i nærheden, der er flinke til at komme på besøg, så er det alligevel en svær og underlig tid.


Det har været hårdt, at man ikke har kunnet komme ud og møde andre

Johan Petersen


Derfor betyder det meget, at Povl stadig vil komme på besøg hos ham.

Efter kaffen går de to venner som regel en lille tur, og bagefter nyder de en øl, inden Povl siger farvel og på gensyn.

Johan er flyttet til Kelstrup Strand, hvor han bor skønt med udsigt over vandet. Et par gange om ugen tager han til Haderslev for at handle. Men dagene kan godt føles lange, når rejserne er aflyst og alle sociale aktiviteter er lukket ned.

- Det har været hårdt, at man ikke har kunnet komme ud og møde andre, siger Johan.

Desto mere betyder det, at han ved, at Povl kommer på besøg igen næste fredag.

Til venstre Johan Petersen rejser gerne to gange om året med Hjernesagen. Han savner samværet og oplevelserne med andre, så det betyder meget, at han stadig kan regne med, at Povl står og banker på døren hver fredag. Foto: Dorthe Rasmussen

Røde Kors Besøgstjeneste

Da første nedlukning ramte Danmark i marts, valgte Røde Kors Haderslev også at lukke besøgstjenesten midlertidigt, men denne gang har man sagt, at det må være folks eget valg, om de vil fortsætte besøgene.

Røde Kors Besøgstjeneste godt kan bruge flere besøgsvenner i alle aldre, fortælle aktivitetsleder Thomas Hansen.

Der er borgere på venteliste til at få en besøgsven.

Som besøgsven kommer man på besøg ugentlig i et par timer. Besøgsdag og tidspunkt finder besøgsven og besøgsmodtager ud af med hinanden. De foretager sig alt lige fra samtaler, spil, gå- og køreture og hyggeligt samvær. En af besøgsvennerne har en besøgshund med til glæde for besøgsmodtageren.

Er man interesseret i at blive besøgsven eller få en besøgsven kan man kontakte Thomas Hansen på mail: haderslev.besog@rodekors.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce