Annonce
Ugeavisen Haderslev

Købmandsbutik reddet på stregen: Åbner 1. april med ny købmand

Jonas Hannibal Kristensen er blevet ansat som købmand af foreningen i Fjelstrup, som ønsker at videreføre butikken. Foto: Jacob Schultz
Købmandsbutikken i Fjelstrup fortsætter takket være borgerinitiativ. Og det er ikke en aprilsnar. Men corona udsætter åbningsfesten.
Annonce

Fjelstrup: Onsdag den 1. april åbner købmandsbutikken Let-Køb igen i Fjelstrup med Jonas Kristensen som ny købmand. Byens aktive borgere har i løbet af den seneste tid arbejdet hårdt på at give butikken et ansigtsløft og gøre klar til genåbningen.

- Det er næsten hele byen, der har været igang. De har virkelig været engageret. Og det hele er sket i løbet af bare én måned, siger formand for landsbyrådet, Svend Christensen.

I slutningen af februar var det ikke kun Corona-virussen, der begyndte at spøge, men det blev også officielt kendt, at Fjelstrups mangeårige købmandspar Helle og Claus Schøning Melchiorsen, ville lukke butikken den 1. april for i stedet at prøve kræfter med Anslet Camping.

Det fik en lille gruppe borgere i byen med Jens Henrik Feldstedt i spidsen til at reagere prompte. Allerede den 3. marts blev det indkaldt til stort borgermøde i Fjelstrup Forsamlingshus, som var stuvende fuldt med 160 fremmødte.

- Det skal tilføjes, at butikken kører med overskud, og har gjort det alle årene, så udgangspunktet var godt, siger Svend Christensen.

I mødet deltog også chefkonsulent Hans Meldgaard fra Dagrofa, der er grossist og leverandør til den nuværende Let-Køb butik i Fjelstrup, og som har hjulpet en række landsbyer, der har valgt selv at sætte penge i den lokale købmandsbutik. Ja, der er faktisk lavet en færdig drejebog for et sådant initiativ.

Bestyrelsen

Bestyrelsen har nu konstitueret sig på distancen på grund af corona og har valgt som formand Jens Henrik Feldstedt, næstformand er Lorant Préda, direktør er Michael Gellert, bestyrelsesmedlem er Inga Christensen og Magnus Glumsø.
Annonce

450.000 kr på 10 dage

Initiativgruppen præsenterede en plan, hvor grundtanken var at oprette et anpartsselskab for at skaffe driftsmidler til at køre forretningen videre. Fokus var derfor i første række at sælge så mange anparter som muligt for at skaffe nok kapital til driften, indkøb af varer, husleje og lønninger.

- I Løbet af bare ti dage samlede vi tæt på en halv million kroner ind, fortæller Svend Christensen.

Ifølge det opstillede budget var forudsætningen, at der blev tegnet anparter for minimum 450.000 kroner, hvor én anpart kostede 2.500 krnoner.

Foreningen Fjelstrup Dagligvarebutik APS var klar og det tog i alt blot 13 dage til at mobilisere lokalsamfundet og få tilstrækkelig mange til at købe anparter. Allerede den 13. marts blev det meddelt, at målet var nået og pengene på kontoen.

Annonce

Ung købmand med erfaring

Sidst, men ikke mindst, er det lykkedes den nye bestyrelse at finde en ung og driftig købmand til at varetage den daglige drift. Jonas Kristensen er 28 år og uddannet butiksslagter hos Super Best i Christiansfeld.

- Vi er superheldige, at Jonas er flyttet hertil, og han har erfaring med etablering af flere Meny-butikker, hvilket naturligvis giver ham gode forudsætninger at drive købmandsbutikken i Fjelstrup, siger Svend Christensen.

Sammen med sin forlovede, Bettina, bor Jonas nabo til købmands- butikken, og de er i øvrigt nogle af de unge mennesker, der har medvirket til befolkningstilvæksten i Fjelstrup lokalområde, da de flyttede til byen i 2018.

En officiel åbningshøjtidelighed finder sted, når Fjelstrup og den øvrige del af landet kommer på den anden side af Corona-krisen.

Fjelstrup er et af de få lokalområder i Haderslev Kommune, som de sidste par år har oplevet en befolkningstilvækst.

Tirsdag blev der gjort rent og pakket varer ud til åbningen onsdag. Foto: Jacob Schultz
Jonas Hannibal Kristensen er blevet ansat som købmand af foreningen i Fjelstrup, og han har flere års erfaring med start af nye købmandsbutikker. Foto: Jacob Schultz
Onsdag er der ny åbning af butikken i Fjelstrup med ny købmand. Arkiv: Lars Fahrendorff
Nærmest hele Fjelstrup har hjulpet til med at give butikken et ansigtsløft. Foto: Jacob Schultz
Tidligere købmand Helle Melchiorsen mellem to af de fastansatte i købmandsbutikken, Kim Hansen og Oluf Rosendahl. Helle skal drive en campingplads i Anslet. Arkiv: Lars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce