Annonce
Ugeavisen Haderslev

Kamilla er vild med Haderslev: Deler ud af sin bybegejstring

Kamilla Vinther er indehaver af bilities og Virak. Hun har kontor i det gamle bogtrykkeri på Gravene. Hun stammer oprindeligt fra Ribe, men kom til Haderslev i forbindelse med sit studie. Hun er siden vendt tilbage for at bosætte sig sammen med sin familie. For Kamilla blev Haderslev for alvor hjem, da kaffebaren og kunsthallen kom. Foto: Stine Hygum
32-årige Kamilla Vinther er uddannet på Skolen for Visuel Kommunikation. Hun er indehaver af bilities og Virak.  Hun har valgt Haderslev til som by, da hun skulle bosætte sig med sin familie. Hun vil gerne være med til, at både byens borgere og turister får øjnene op for, hvor dejligt her er.
Annonce

HADERSLEV: Kamilla Vinther har kontor på Gravene i Winds Bogtrykkeri. Hun er selvstændig grafisk designer  og indehaver af bilities. Derudover har hun fritidsprojektet Virak, hvor hun laver con amore-projekter.

- Det overskud der er i min virksomhed, det bruger jeg til at lave projekter indenfor Virak, siger Kamilla Vinther.

Fælles for projekterne i Virakken, som Kamilla Vinther også kalder Virak, er, at de alle afspejler hendes kærlighed til Haderslev og byens kulturliv.

Annonce

Husker du byafprøvningen?

Virakken har blomstret siden byafprøvningerne i foråret 2019, da Kamilla Vinther blev inspireret:

- Det startede med workshops med Hele Landet (sociale arkitekter, red.). Der hørte jeg, at der var nogen, der sagde, at der jo aldrig sker noget i Haderslev. Som tilflytter, så har jeg det helt modsat. Jeg synes, at der sker meget her. Det gjorde, at jeg fik lyst til at arbejde frivilligt. Det er blevet til, at jeg laver æstetiske bykort - hvor det primære er, at de er pæne at se på, men at de også har et formål, siger hun.


Det startede med workshops med Hele Landet (sociale arkitekter, red.). Der hørte jeg, at der var nogen, der sagde, at der jo aldrig sker noget i Haderslev. Som tilflytter, så har jeg det helt modsat. Jeg synes, at der sker meget her.

Kamilla Vinther, grafisk designer og indehaver af bilities og Virak


Indtil videre er det eksempelvis blevet til et kort over de blivende kulturelle steder i byen. Der er kortet "På barsel i Haderslev". Senest er det blevet til kortet Pølsevandring i Haderslev, som er lavet i samarbejde med en af de andre frivillige fra Kunsthal 6100. Pølsekortet er lavet til Jesper Aabilles udstilling "Pølsernes By" i kunsthallen.

På Kamilla Vinthers kontor kan man se nogle af de ting, som hun har lavet i Virak-regi. Foto: Stine Hygum

Kamilla Vinther ved godt, at der findes mange andre kort over Haderslev.

- Men hvad er det, der sker, når æstetikken bliver primær. Hvor langt kan vi komme med æstetiske bykort - og hvad giver det beskueren? Og er der nogle, der samler det op og spiller bolden tilbage til mig?

Det var da Kamilla fik sit andet barn, datteren Petra, at blev hun inspireret til at lave et barselskort.

Her kan man finde inspiration til alt fra de bedste puslepladser, den gode gåtur - eller hvor man kan gå til babysalmesang, rytmik eller få en kop kaffe.

- Jeg tror især, at når man er vokset op et sted, så kan man godt komme til at tage det for givet. Når vi har travlt, så er det ikke altid, at vi ser, hvad der sker og hvad vi har omkring os, siger hun.

Annonce

En hyldest til byen

- Virak er et kreativt frirum, som jeg giver mig selv. Her vil jeg gerne dele ud af min bybegejstring - er det et ord? For mig er det en visuel hyldest til Haderslev. For mig er det en begejstring, som jeg gerne vil dele - både med turister, men også med herboende, siger Kamilla Vinther.

Fakta

Kamilla Vinther er kærester med Kasper. Sammen har de Arthur og Petra.

Familien bor i Starup.

Kamilla Vinther er uddannet grafisk designer fra Skolen for Visuel Kommunikation i Haderslev.

Hun er indehaver af bilities og  Virak.

Se Kamillas arbejde med Virakken på Instagram på profilen @Haderslevsvirak.                                                                                                                                                                                                    

Kamilla Vinther kommer helt fra Ribe af, som hun selv siger, men da hun startede på Skolen for Visuel Kommunikation i 2010, flyttede hun til byen. Siden var hun et smut i England - nærmere bestemt Birmingham. Og det er faktisk her, at hun har hentet en stor del af inspirationen til Virak, som hun har hentet med tilbage til Haderslev.

- Der var en lokal gut, der producerede T-shirts, hvor han havde plukket noget fra byen. Birmingham er på mange måder en by, der er kendt for at være beskidt og grim. Han kørte på begejstringen for byen - og det var mega interessant, siger Kamilla Vinther, der har taget den energi med til Haderslev.

Annonce

Virakken flytter sig

- Vi er et sted nu og Virakken må gerne være det sted, hvor jeg prøver mig selv af. Det er en ikke-låst stilart, der er blottet for kommercielle interesser, blottet for logoer og tilbudsskilte. Jeg ser projektet som værende et generøst projekt. Jeg bruger overskuddet i min virksomhed til at give tilbage til den her by.

Kultur har Kamilla Vinthers store interesse, og hun er sikker på, at Virakken kommer til at brede sig.

- Det kan sagtens være, at hvis man gerne vil have Virak med på et non-profit-projekt, at man kan få det. Men jeg har super stramme kriterier for, hvad jeg vil arbejde med i det regi. Det skal være byfremmende, byudviklende og være fuld af bybegejstring, siger Kamilla Vinther.

Annonce

Haderslev som tilvalg

Selvom Virak stilmæssigt kan flytte sig, så flytter Kamille Vinther, hendes kæreste og deres to børn ikke.

Kamilla Vinther har kontor i Winds Bogtrykkeri. Herfra kan hun følge med i livet på Gravene - og pauserne bruges enten på trappen foran bogtrykkeriet eller hos Skøtts Kaffebar. Foto: Stine Hygum

For dem er Haderslev et aktivt tilvalg. De har valgt at flytte tilbage til Haderslev efter endte studier, en tid i Esbjerg - og for Kamillas vedkommende et smut til Birmingham.

- Vi synes, at Haderslev har den bymidte, som vi godt kan lide. Den har en fin størrelse og vi kan få alting lokalt. Og så ligger Haderslev godt i forhold til jobmuligheder. Haderslev er en by, hvor man hilser på hinanden. En varm by, siger Kamilla Vinther og fortsætter:

- For mig tippede det og Haderslev blev hjem, da kunsthallen og kaffebaren kom til og jeg blev en del af det, vi har her. Det er et miljø med optimisme, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce