Annonce
Ugeavisen Haderslev

Kirken lukker aldrig! ... Øh?

Erik Holmgaard. Privatfoto
Annonce

Øh .. er den gamle præst i Gammel Haderslev helt stået af?

At hævde: kirken lukker aldrig? Jamen, at er kirken ikke netop ved at genåbne efter lukning?

Om den gamle præst i Gammel Haderslev er "stået helt af", må fagfolk vurdere. Om kirken ikke ved at genåbne efter en lukning, kan man svare både JA og NEJ til. Hvorfor?

Fordi det må fagfolk svare på. Og det er jeg rent faktisk, jeg, den gamle præst i Gammel Haderslev er fagmand med hensyn til, om kirken lukkede. Først JA-svaret. JA, kirkebygningerne blev lukket af Danmarks myndigheder midt i marts måned. JA, og de er igen ved at blive taget i brug til søndagsgudstjenester siden midten af maj. Og JA, nu kan man igen gå ind i en kirke og være stille, tænke, bede en bøn eller gøre hvad man nu føler trang til. JA, kirkebygningerne var lukket i cirka to måneder – undtagen til bisættelser og begravelser. Og NEJ er også et fagligt korrekt svar på, om kirken er ved at genåbne efter en lukning. Dels fordi den aldrig var taget helt ud af brug. Men endnu vigtigere af en anden grund! For KIRKEN LUKKER ALDRIG! Hvor kommer den bastante påstand fra?

Ja, lige nu fra den gamle præst i Gammel Haderslev. Men påstanden har dybere kilder end ham – meget dybere. Og udsagnets sandhedsværdi har bund i en langt mere troværdig kilde. Hvorfra?

Biskop? Statsminister? Menighedsråd?

Nej, mere troværdig. Langt mere troværdig er den kilde. Kilden, han hedder Jesus. Hmm .. hvornår sagde han det? Ikke fornyligt. For længe siden. Han talte med sine disciple, og i den forbindelse siger Jesus: ”…vil jeg bygge min kirke, og dødsrigets porte skal ikke få magt over den.” (Matthæusevangeliet 16,18b). Jeg, fagmanden, hæfter mig ved to ting: For det første er kirken ikke noget, vi mennesker bygger. Den er noget Jesus vil bygge. Det handler om, at kirken ikke er bygninger, men mennesker, der hører sammen med Jesus ved dåb og tro. Dét er kirkén, som Jesus bygger i verden. Kirken er ikke døde mursten men mennesker, der lever af dåb og tro.

For det andet: Det fællesskab – fællesskabet med Jesus ophører aldrig. Dødsrigets porte får ikke magt over kirken, for kirken er Jesu krop i verden. Og han er stærkere end døden. Så at høre sammen med ham, er at være del af den kirke, der aldrig lukker, men som åbner døren ind til evigt liv!

PS: Dem gamle præst er vist ikke helt stået af – men stået på. Som så mange andre: Stået på toget: Livets tog!

Den gamle præst i Gl. Haderslev mener, at kirken spillede og spiller en rolle under corona-nedlukningen – den var og er relevant og lukkede aldrig ned. I ugens klumme forklarer han, hvad han mener med det. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce