Annonce
Ugeavisen Haderslev

Krondiamantbryllup: Holger og Nanna blev gift i 14 graders frost, men de varme følelser holder stadig

Holger var ikke i tvivl, da han så Nanna første gang i Tivoli i Odense. Hende ville han gerne have som kæreste, men der skulle gå fire år, inden de løb ind i hinanden igen.  Efter 65 års ægteskab er stadig romantik i luften.   Foto: Dorthe Rasmussen
Holger og Nanna Rasmussen, Aastrupvej 80 i Haderslev, kan torsdag den 11. februar fejre krondiamantbryllup. Holger er stadig varm på sin kone. Hver morgen får hun et lille klem. Bryllupsfesten udsætter de til, at de begge bliver 90 år til sommer.

HADERSLEV:  Hvad er opskriften på 65 års ægteskab?

Når Holger og Nanna Rasmussen ser tilbage på deres liv sammen, så  har de altid været gode til at løfte hinanden op igen, når livet har været svært, og den ene har hængt lidt med hovedet.

Begge kommer fra Fyn, og de mødtes første gang i 1952, da Holger var i Tivoli i Odense sammen med nogle arbejdskammerater fra det firma, hvor han var i lære som møbelsnedker.

- I Tivoliet stod der en lille ung pige oppe på Tribunen og sang.   Mig og den anden lærling og snakkede om, at hende kunne vi da begge godt tænke os at blive kæreste med, fortæller Holger.

Den syngende pige var Nanna, og skæbnen ville, at hende og Holger fire år senere skulle løbe på hinanden igen til bal på Sallinge Kro på Fyn.

- Derfra gik det stærkt, fortæller Nanna, mens Holger nikker.

Han havde da kendt andre piger før, for så unge var han og Nanna jo heller ikke.Vi blev viet i Allested Kirke ved Faaborg, og hun frøs, så tænderne klaprede

Holger RasmussenMen det var første gang, at han var så forelsket, at han var klar til at gå hele vejen.

- Vi mødtes i oktober og blev gift året efter den 11. februar. Ja, så stærkt gik det, og det var ikke engang fordi, vi skulle have barn. Nanna og hendes mor kunne ikke vente, og de havde fundet en brudekjole, der lige passede, fortæller Holger med et smil.

På sin bryllupsdag frøs Nanna i den fine kjole, for temperaturen stod på minus 14 grader udenfor.

- Vi blev viet i Allested Kirke ved Faaborg, og hun frøs, så tænderne klaprede, for de havde først fået fyret op i kirken om morgenen, fortæller Holger.

Annonce

To sønner kom til

Han husker bryllupsdagen som var den i går.

Parret holdt bryllupsfesten i det nærliggende forsamlingshus.

Bagefter kørte hans svoger brudeparret til Spenstrup, hvor Holger et par måneder inden brylluppet havde købt en lille murermestervilla, der skulle danne rammen om det fremtidige familieliv.

Nu skulle parret for alvor til at lære hinanden at kende.

- Selvfølgelig har vi også skændtes, især de første år af vores ægteskab. Der skulle lige slibes nogle kanter, siger Holger og griner.

Ja, han er god til at slibe kanter.

Nanna - som indtil brylluppet havde arbejdet som modist i Odense -  helligede sig de kommende år  hjemmet og parrets to drenge Keld og Leif, som i dag er henholdsvis 62 og 60 år.

Efter 14 år i Spenstrup måtte Holger sadle sit arbejdsliv om, da han fik dårligt ryg og ikke længere kunne holde til arbejdet som møbelsnedker.

Han tog en uddannelse  som træ-tekniker på Teknologisk institut i København og fik derefter nyt job med  administration/ledelse på en møbelfabrik i Sønderborg.

Familien boede i Blomstergade i Sønderborg i nogle år fra 1968, men da fabrikken skulle omstrukturere, var Holger heldig at få arbejde som lønnings-og driftsassistent  på en fabrik i Haderslev, der lavede biblioteksmøbler.

Samtidig købte parret huset på Aastrupvej 80 i Haderslev, hvor de nu har boet i 50 år.

I årene i  Haderslev har Nanna haft forskellige jobs blandt andet hos Andersens Frakkefabrik, Jensens Papirhandel og Guldsmed Møller.  Som udlært modist har hun altid interesseret sig for hatte - en interesse hun blandt andet har dyrket i den lokale hatteklub.

Annonce

Købte et renseri

I 1977 besluttede Holger og Nanna at blive selvstændige med Rekord Rens på Jomfrustien.

Parret investerede i nye maskiner, og de havde travlt i forretningen dengang.

- Holger rensede, og jeg pressede og ekspederede, fortæller Nanna.

Med en travl hverdag var parret meget bevidste om, at det hele ikke måtte gå op i arbejde.

- Vi har aldrig dyrket sport, men vi var gode til at tage afsted på weekendophold, da vi havde forretningen, fortæller Holger.

Efter 19 år som renseri-ejere solgte ægteparret forretningen, for de var blevet 60 år, og Nannas helbred var ikke længere det bedste.

- Så vi gik på efterløn sammen, og jeg byggede mig et lille værksted i haven, hvor jeg begyndte at reparere møbler på hobbyplan. Senere begyndte jeg også at lave billedskærer og dreje-arbejde. Så går tiden godt med det, fortæller Holger, som også er med i Frimurerlogen i Haderslev og har lavet en del møbler til de forskellige loger, både i Haderslev, Kolding og i Nyborg.

I årene efter parret var blevet efterlønnere, rejste de også meget rundt og oplevede verden.

- Vi har været i Israel, i Amerika, på Mallorca, i Grækenland, England og Frankrig. Vi har også haft campingvogn, som vi kørte rundt med om sommeren, især i Danmark. Men vi  er også kørt  til Østrig, fortæller Holger.

Annonce

Farver er ren terapi

Hverken han eller Nanna har været forskånet for sygdomme. Især Nanna har været meget igennem meget og  har de seneste år levet med Alzheimers sygdom, hvilket har været en stor smerte for dem begge.

I dag har Nanna det efter omstændighederne godt, fordi hun har fundet en måde at finde ro i sit hoved på.

- Det er et eventyr uden lige, det der er sket de seneste måneder. Vores genbo kom over en dag med sine børns farveblyanter og en blok, og så begyndte Nanna at farvelægge. Det er ren terapi, og nu er hun vågen det meste af dagen. Hun maler hver dag og vil gerne snakke igen, fortæller Holger og smiler glad, for de har stadig meget at snakke om - de to. Heldigvis

Hver morgen, når Nanna ruller ned af trappen, så står Holger klar til at give hende en hånd. Så følges de ad ind til morgenbordet, som Holger har forberedt:

- Så får hun et lille klem, inden hun sætter sig, siger Holger.

- Ja, og så drikker vi kaffe, siger Nanna.Det er et eventyr uden lige, det der er sket de seneste måneder.På bryllupsdagen er de alene.

Sønnerne Keld, der er advokat i Frederikssund, og Leif, som bor i Flensborg, og de fire børnebørn, har parret ikke set siden jul på grund af corona.

Nu er Nanna vaccineret, og snart skal Holger også stikkes, så parret ser frem til at fejre deres krondiamantbryllup med familie og venner, når de begge bliver 90 år til sommer - henholdsvis den 25. juni og den 23. juli.

-  Det er jo slet ikke sikkert, vi lever til den tid, siger  Nanna.

- Joh, selvfølgelig gør vi det, svarer Holger opløftende.

Der er bare noget, man ikke vil gå glip af!

Der var 14 graders frost den dag for 65 år siden, da Holger og Nanna Rasmussen blev gift. På bryllupsbilledet ser det dog ud til, at bruden har fået varmen. Foto: Dorthe Rasmussenm
Nanna elsker at være kreativ, og hun bruger mindst et par timer hver dag på at farvelægge forskellige motiver. Foto: Dorthe Rasmussen
Holger er træmand, og han laver stadig mange forskellige slags ting.  I dagligstuen hænger blandt andet en tallerkenrække med flotte udskæringer. Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce