Annonce
Ugeavisen Haderslev

Lokal iværksætter i front: Bæredygtig hygge starter med lys

Mathea Skovrup er indehaver af det bæredygtige brand, Åbenlys, der blandt andet sælger sojalys. Derudover er der også håndlavet gin fra Åbenlys, hvor der hygge er et af kodeordene. Foto: Stine Hygum
Mathea Skovrup er indehaver af Åbenlys. Her er bæredygtige lys i centrum - og så er der de produkter, som passer så godt til levende lys; eksempelvis gin.
Annonce

HADERSLEV: Der er sket meget med danskernes syn på bæredygtighed - på ganske få år.

- Da jeg startede som sælger for Åbenlys, blev jeg mødt med, at forbrugerne ikke ville betale ekstra for bæredygtige lys, når jeg kom rundt til butikkerne, siger Mathea Skovrup, indehaver af Åbenlys.

- Men så kom klimadebatten for alvor - og folk fik øjnene op for bæredygtighed, siger hun.

Sojalysene i glas var det første produkt fra Åbenlys. Derudover er der forskellige størrelser fyrfadslys, gin, sengetøj og T-shirts fra Åbenlys. Foto: Stine Hygum

Mathea Skovrup har i foråret taget springet og er gået fra at være sælger for Åbenlys til at overtage virksomheden.

- Jeg kunne simpelthen ikke lade være, da jeg fik muligheden, siger hun.

Annonce

Et bedre valg

Åbenlys startede for fem år siden. De første produkter var sojalys i glas og senere kom der to størrelser til af fyrfadslys, en ny størrelse lys i glas og bloklys til.

- Lys er er  hovedproduktet i Åbenlys, siger Mathea Skovrup og fortsætter:

- Glaslysene og fyrfadslysene er lavet af 100 procent ren sojavoks, mens bloklysene er lavet af en blanding af sojavoks og svanemærket stearin. Man kan ikke lave bloklys kun af soja. Det er for blødt. Lysene er et alternativ til noget, der er fyldt ned farve og kemi.

Fyrfadslysene kommer i genanvendte plast-beholdere:

- Hvis man sorterer sit affald, så kan man smelte plasten om igen og igen, siger Mathea Skovrup.

Mens det i Åbenlys' begyndelse kunne være svært at overbevise både butikker og forbrugere om, at der var et marked for bæredygtige lys, så er der sket en ændring:

- Jeg kan virkelig mærke, at der er kommet meget mere fokus på den grønne omstilling og bæredygtige produkter, siger Mathea Skovrup, der nu har flere end 100 forhandlere. Alene i de seneste par måneder er der kommet ti nye til. En stor del af de butikker har fokus på en bæredygtig livsstil.

Mathea Skovrup

Er 40 år og gift med Per. Sammen har de Søs på ti og Bella på otte år.

Er oprindeligt uddannet modelsyerske og tekstilindkøber, men startede for fem år siden Immervaek et Agentur, hvor hun blandt andet solgte Åbenlys' produkter.

Har siden foråret 2020 været indehaver af Åbenlys.

Man kan se mere til Åbenlys på www.aabenlys.dk eller på Instagram og Facebook.

Mathea Skovrups mål er, at omvende danskerne til at tænde færre, men bedre, lys.

- Vi er et af de folkefærd, der brænder flest levende lys af. Så kan vi lige så godt brænde nogle bedre lys af, som ikke er dårlige for os, for miljøet og for indeklimaet. Hvis jeg kan gøre bare en lille bitte forskel i det store regnskab med Moder Jord, ved at sende sundere lys hjem til danskerne, så er det min mission, siger hun.

Annonce

Når hyggen breder sig

Åbenlys er mere end lys. Men alle produkter er centeret om hygge.

- Hyggen starter tit med, at vi tænder et lys. Så skal vi have lidt kaffe, måske et glas vin eller en gin og tonic.

Mathea Skovrup er foreløbig den eneste i Åbenlys, men hun håber, at hun på sigt får en partner i virksomheden. Foto: Stine Hygum

Det har også været inspirationen til et af de andre produkter, der er i Åbenslys' sortiment, nemlig gin.

- Gin er en af danskernes foretrukne spiritusser. Åbenlys har en økologisk gin, som fremover skal være fast i sortimentet og derudover, så har jeg har i foråret lanceret "Hurra For Gin" - som er en danskproduceret og håndlavet gin - som er kommet i limited edition, siger Mathea Skovrup, der selv har haft hver eneste flaske igennem sine hænder:

- Jeg har selv sat labels på hver og en - og har skrevet nummer på dem alle, siger hun.

Og "Hurra For Gin" har været en stor succes - og hun kan snart melde udsolgt af det begrænsede oplag.

- Jeg er stolt af, at den næsten er væk på så kort tid, siger indehaveren af Åbenlys og afslører, at det sagtens kan være, at der kommer endnu en limited edition gin på et tidspunkt.

Det er ikke første gang, at der er blevet lavet limited editions i Åbenlys. Der er også økologiske T-shirts og sengetøj, som også er limited edition.

Der er også en nyhed mere på vej - af den slags, der kan drikkes. Den kommer op til jul.

- Der kommer en gløgg - faktisk to. En med og en uden alkohol, siger hun.

Og der er ingen planer om, at udviklingen af Åbenlys stopper der:

- Der er flere klimavenlige produkter på tegnebrættet, siger Mathea Skovrup.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce