Annonce
Ugeavisen Haderslev

Mads fra Haderslev vil inspirere flere unge til at minimere madspild og lave lækker, SU-venlig mad

Selv om Mads Beier Madsen lever på et stramt SU-budget, så er det vigtigt for ham, at maden er en oplevelse. - Det mest spændende ved at lave mad ud fra det, man har liggende, er at smage det til, siger Mads. Han glæder sig til at vise deltagerne på de kommende madglad-kurser, hvor nemt det kan være at lave mad, når man kender til grundsmagene. Foto. Dorthe Rasmussen
Unge har et stort madspild på trods af, at mange af dem både bekymrer sig om klimaet og pengepungen. Netop udfordringen med madspild ønsker den 23-årige Mads Beier Madsen at gøre noget ved.

HADERSLEV:  Landet over kan unge i efteråret komme på kursus i at undgå madspild og lave lækker og billig mad.

I vores landsdel bliver det første "Madglad på budget" kursus afviklet i Kolding i november.

Undervisere er unge, der selv har erfaring med at leve på et stramt budget blandt andre den 23-årige Mads Beier Madsen, som til dagligt bor i Haderslev, hvor han læser sundhed og ernæring på UC Syd.

Annonce

- Jeg meldte mig, fordi jeg godt kan lide at undervise og inspirere andre unge til at lave lækker mad med mindre spild, fortæller Mads Beier Madsen.

Han håber, at der også kommer et madspilds-kursus i Haderslev på et tidspunkt, for der er brug for det.

Mangler basale færdigheder

Når man som ung flytter hjemmefra, skal man vænne sig til, at mor eller far ikke er der til at styre indkøb, spiseplaner og budgetter.

Mange unge er usikre på, hvor lang tid mad kan holde sig, og ved ikke, hvordan de skal lave mad af det, de allerede har i køleskabet.

Resultatet er, at unge har et stort madspild.
En undersøgelse fra Madkulturen viser, at 78 procent af de 18-24-årige gerne vil undgå madspild for at spare penge.

Unge, som for nylig er flyttet hjemmefra, får derfor nu en håndsrækning til en mere bæredygtig husholdning i hverdagen, der tilmed hjælper dem til at holde budgettet.
- Fra undersøgelser ved vi, at unge har svært ved de basale køkkenfærdigheder. Når de pludselig skal stå på egne ben, er der et unikt vindue til at etablere nye forbrugs- og madvaner.
Den overgang ser vi et stort potentiale i at understøtte, fortæller Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

Fra undersøgelser ved vi, at unge har svært ved de basale køkkenfærdigheder

Judith Kyst, direktør Madkulturen

Om Madglad på budget

Initiativet ’Madglad på budget’ er udviklet af Madkulturen og Forbrugerrådet Tænk.

Det er et landsdækkende kursusforløb, der skal klæde unge på til at lave mad af de ingredienser, de har i køleskabet – og til at handle ind på en måde, der passer til deres vaner i hverdagen.

Kurset består af fire aftener i madlavningens tegn sammen med unge vejledere, der selv kender til udfordringerne med et halvtomt køleskab og nyindkøbte gryder.
Som led i kurset får deltagerne et lækkert aftensmåltid sammen, inspiration til madlavning og en grundbog
med tips, tricks og lette opskrifter med hjem.

Madglad på budget er støttet af Salling Fondene, der har doneret 2,2 mio. kr. samlet til projektet.

De første kurser afholdes både i Nykøbing Falster, Kolding og København og løber frem til slutningen af 2021.
Kurset i Kolding bliver afholdt på: Det Pædagogiske Center Dyrehavevej 108 6000 Kolding.

Planen er at udvide projektet til flere danske byer.

De forskellige kursusdatoer ses her, hvor det stadig er muligt at tilmelde sig: https://www.madkulturen.dk/madgladbudget/

Om Madkulturen

Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Miljø- og fødevareministeriet. Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’.

Det løfte fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle uanset alder, indkomst, social baggrund og geografisk placering. ​

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Lokale chauffører hjælper skolebørn med at undgå højresvingsulykker: - Vi håber aldrig nogensinde at opleve det!

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Foredrag fortæller om arkæologiske fund

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Højgårdsparken: 22 nye rækkehuse klar til indflytning 1. september

Ugeavisen Haderslev

Sidste chance for at se dronningen i Haderslev

Ugeavisen Haderslev

Pippi kommer til Haderslev

Ugeavisen Haderslev

Rejsedronningen Lone fylder 60: Kufferten er altid pakket og klar til nye eventyr

Ugeavisen Haderslev

Frivillige er klar med en højskole for børn

Ugeavisen Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Ugeavisen Haderslev

Haderslev Domsogn får to nye kirkemusikere

Ugeavisen Haderslev

Eskær Trioen spiller i Slesvigske Musikhus

Ugeavisen Haderslev

Luckas vil være optiker: I folkeskolen blev han kaldt både dum og doven

Ugeavisen Haderslev

Gågaden forandrer sig - de tomme butikker bør laves om til noget andet

Ugeavisen Haderslev

Svæveklubbens yngstemand Magnus gav de ældre svæveflyvere en lektion i landingskonkurrencen

Ugeavisen Haderslev

På jagt efter rødderne: Slægtsforskere er i gang igen

Ugeavisen Haderslev

Haderslev Erhvervsråd  fejrede medlem nummer 600: Kim vil også være med, hvor det sker

Ugeavisen Haderslev

Hyggens hule er blevet større: Søstrene Grene genåbner fredag med nyt koncept

Ugeavisen Haderslev

Nyt skoleprojekt gjorde Vojens-børn klogere på klima og bæredygtighed: - Toilettet er ikke en skraldespand

Ugeavisen Haderslev

Trafiksikkerhed: Skolepiger fra Vojens vinder plakatkonkurrence

Ugeavisen Haderslev

Ismand på Gravene forbereder sig på koldere tider:  Nu gælder det festkager, vafler og pandekager med is

Ugeavisen Haderslev

Haderslev Musikskole og Jomfru Fanny Bigband inviterer til koncert

Ugeavisen Haderslev

Masser af sjov for børn i efterårsferien

Ugeavisen Haderslev

Cirkus Mascot kommer til Hammelev i efterårsferien

Ugeavisen Haderslev

Sangvandringerne fortsætter - blandt andet med jul og sangmarch

Annonce