Annonce
Ugeavisen Haderslev

Nu mangler vi kun tårnet

På søndag holder præsterne festgudstjeneste for at markere slutningen på den store renoveringsopgave, som Haderslev Domsogn har været igennem. Læs et par tanker om dette fra ”manden bag roret”, kirkeværge Anders Ravn. Privatfoto
Annonce

Som barn var det bedste for mig ved et besøg på Haderslev Museum at kigge på Braunius’ stik fra 1585 med et kort over Haderslev.

Det som havde størst opmærksomhed var det forsvundne Hansborg Slot.

Det var ikke til at fatte for en lille knægt hvordan et slot sådan kunne forsvinde. Men opmærksomheden faldt også på Vor Frue kirke, for den var heller ikke fuldstændig, der manglede jo et tårn.

Naturligvis ville det have været fint med et renæssanceslot og en domkirke med et tårn (Så turister ikke forveksler Vor Frue Kirke med en klosterkirke). Men tårnet brændte sammen med resten af byen i 1627.

Siden 2012 er der blevet foretaget en større renovering af domkirken.

Klimaforandringerne har også ramt folkekirken, og det tidligere tegltag blev efterhånden kun holdt på plads af tyngdekraften. Selvom at der i ethvert samfund er brug for vandbærere, så var kirketjenerne sat på en sisyfos opgave med at bære spande ned fra loftet efter hvert regnvejr. Det gav ganske vist god træning at sno sig op af de små runde trapper. Af de trapper som højst sandsynligt før gik op i tårnet. Men ligesom tårnet er forsvundet, så er tegltaget også væk og erstattet af et blytag.

Dette er blevet tilladt af myndighederne, fordi kirken ligger på gammel kirkegårdsjord og derfor kan ingen alligevel plante deres gulerødder på området. Alt gammelt miljøskadeligt materiale er dog fjernet - dvs de teglsten som har indeholdt bly fra vand fra hovedskibets tag. Da jeg som kirkeværge oplyste sognets ansatte om at teglstenene skulle fjernes af håndværkere i fuldt tillukkede “rumdragter”, så vakte det kun latter. Jeg ramte en uheldig dato - den 1. april. Nogen gange er virkeligheden så uvirkelig, at det bare må være løgn.Men ligesom tårnet er forsvundet, så er tegltaget også væk og erstattet af et blytag.

Anders Ravn, kirkeværgeMen det er ihvertfald en ubestridelig sandhed, at denne tagomlægning ikke kunne lade sig gøre uden fondsstøtte fra A.P. Møller og Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (A.P. Møller Fonden). Tusind tak for en uvurderlig økonomisk støtte som faldt på et tørt sted!

Renoveringen omfattede udover tagomlægningen også kalkning af kirken og restaurering af samtlige epitafier. Projektet var delt op i etaper, sådan at der først blev omlagt med nyt tag i ét område og først året efter kalkes den pågældende del. Dette for at murværket var tørt inden kalkningen.

Ved kalkningen af hovedskibet foreslog den uheldige kirkeværge at lukke kirken i hele 2017. Dette vakte ikke latter blandt ansatte, men satte hele præstestanden i choktilstand. Lukningen blev skubbet til 2019 - jeg undgik ekskommunikation og Martin Luther og resten af Haderslev fik lov at fejre 500 års reformationsjubilæum i 2017 i en åben kirke.

Vor Frue kirke er sikret som en smuk kirke for de kommende generationer, og de vil nok også stå på Haderslev Museum og kigge på Braunius’ stik og synes, der mangler da et tårn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Døde poeters klub

Midtsyd

Agerskov Brændevinslaug aflyser til messe

Annonce