Annonce
Ugeavisen Haderslev

Rambolines domptør fylder rundt

Bernhard Kaselowsky - her med Ramboline og Isabella Enoch Sosman - fylder 60 år 19. januar. Arkivfoto: Larz Grabau
Cirkusdirektør med mere Bernhard Kaselowsky fra Cirkus Trapez fylder 60 år.
Annonce

MØLBY: Nogle kalder ham elefantmanden. Det kan dog give associationer til en kendt spillefilm. Men det er på grund af den berømte cirkuselefant Ramboline, at Bernhard Kaselowsky har fået det tilnavn.


Det var hårdt ikke bare for Bernhard Kaselowsky, men også for kamelen Ali, som Ramboline var meget knyttet til.


Han og Ramboline var uadskillelige i 36 år. Bernhard Kaselowsky købte elefanten, da hun var to år gammel. Det lå ellers ikke i kortene, at Bernhard Kaselowsky skulle være domptør. Han er ud af en cirkusfamilie, som havde sit eget cirkus i Tyskland; Cirkus Kaselowsky. Her blev han oplært i næsten alt inden for cirkus; bortset fra arbejdet med dyr.

Da han var 20 år, begyndte familiens cirkus at samarbejde med Cirkus Herkules. Og her begyndte han at træne dyr.

I 1983 begyndte han så at arbejde med Ramboline. De to var uadskillelige indtil 2019, hvor han måtte aflevere hende til Knuthenborg Safaripark, efter Folketinget havde vedtaget den lov, som forbød optræden med vilde dyr i cirkus.

Det var hårdt ikke bare for Bernhard Kaselowsky, men også for kamelen Ali, som Ramboline var meget knyttet til. Hun elskede at nusse kamelens lange hår med sin snabel.

Men sammen med tre elefanter fra Cirkus Arena, faldt hun hurtigt til i det nyopførte elefantanlæg på Lolland.

Annonce

Lang karriere

Bernhard Kaselowsky har arbejdet med mange forskellige dyr gennem sit cirkusliv. Udover elefanter og kameler har han også optrådt med blandt andet heste og okser.

Det blev til forestillinger i en række cirkus som Arlette Gruss og Christiane Bouglione i Frankrig, Cirkus Agora i Norge og Cirkus Americano i Irland.

I 2001 kom han til Cirkus Dannebrog med sine heste og elefanter. Her blev han til og med sæson 2006. I 2009 optrådte han i Cirkus Benneweis. Fra 2010 til 2015 var han tilbage i Cirkus Dannebrog.

Sammen med sin sambo Isabella Enoch Sosman stiftede han i 2016 Cirkus Trapez. Bernhard Kaselowsky tager sig blandt andet af jobbene som direktør og dyretræner.

Annonce

Problematisk sæson

Cirkus Trapez turnerer som regel i Jylland og på Fyn. Men på grund af coronaen kom Cirkus Trapez ikke på turne i 2020, det blev kun til nogle korte forestillinger i Madsby Legepark, på plejehjem og i efterårsferien i Arrild Ferieby.

Et planlagt julecirkus i Kolding måtte også opgives på grund af pandemiens genopblussen. Men teltet står der endnu. Prøverne var gået i gang. Premieren skulle have været den 19. december. Der er stadig planer om, måske at lave nogle weekend forestillinger, men det afhænger af restriktionerne.

Indtil videre er der kun planer for den 18. januar. Der kommer DR TV og laver optagelser til en dokumentar om Bernhard Kaselowskys datter cirkusartisten Josefine Kaselowsky.

Cirkussæsonnen er også planlagt til at begynde i Kolding - måske i påsken.

Den 19. januar fylder Bernhard Kaselowsky 60 år. Det bliver dog også i coronaens skygge, så en stor fest er ikke mulig. Men der holdes en form for åbent hus - kun for familien.

– Så håber vi, der kun kommer fem ad gangen. Men det er en stor familie, siger Isabella Enoch Sosman.

Bernhard Kaselowsky og Isabella Enoch Sosman. Arkivfoto: Larz Grabau
Ali og Ramboline. Arkivfoto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce