Annonce
Ugeavisen Haderslev

Så er der åbent for skøjteløb på Fuglesøen og inderdammen

Gitte og Mia Vinter - ja det hedder de - var selvfølgelig de første på skøjter ude på Fuglesøen mandag. Og de havde endda sneskovle med. Foto: Larz Grabau
I hvert fald noget af vinterferien kan tilbringes ude i det fri på isen. Men tirsdag begynder det at tø, så der kan hurtigt blive lukket igen.

VOJENS/HADERSLEV: Vinterferien er reddet. Isen er nu så tyk på nogle af de kommunale søer, at det er sikkert at færdes på dem; til fods vel at mærke. På Fuglesøen er de magiske 13 cm istykkelse nået.


Man skal være varsom med at gå ude på isen. Kommunen tjekker jo, om det er sikkert. Men nu stiger temperaturen igen.

Politikommissær Mikael Knudsen


Det opdagede de lokale allerede mandag formiddag. Gitte og Mia Vinter fra Svanevej fik beskeden af kommunens folk på stedet. Så hentede de skøjter og sneskovle og gik ud og ryddede sneen til side.

– Hvem skulle ellers gøre det? Regner du med at kommunen gør det, spurgte Gitte Vinter, mens hun skøjtede rundt med skovlen?

Mette Christensen fra Billund-kvarteret havde taget sine børn Alexander og Sophia samt deres mormor og morfar med. De havde dog ingen skøjter, så de tog turen over isen til fods.

I weekenden havde de tjekket om inderdammen i Haderslev var klar. Det var den ikke. Isen blev ellers flere steder målt til 15 cm.

Annonce

Stor gennemstrømning

Den skal være 18 cm, for der er meget gennemstrømning.

– De åbner nede i hjørnet ved iskiosken. Der hvor der er ud- og indløb til dammen, kommer vi ikke op på de 18 cm, siger direktør for miljø, teknik og borgerservice Rune Larsson.

– De mindre søer er det normalt kun 13 cm man regner med, supplerer driftplanlægger Rune Forum.

Isen blev målt til 18,5 cm på inderdammen mandag middag. Men den var kun 15 cm tæt på den nærmeste bro. Så her bliver spærret af med minestrimmel.

Men flere af de kommunale søer bliver ikke åbnet.

– Vi har haft nogle kedelige erfaringer med Billundsøerne. Sidst vi havde dem åbne i 2011-12 målte vi 13 cm den ene dag. Dagen efter havde vi en fejemaskine, der gik gennem isen. På grund af den store vandgennemstrømning, og der også er meget saltvand i, fordi hele området afvander til de søer, bliver isen meget tynd meget hurtigt. Derfor er det kun Fuglesøen vi har tanker om at åbne, forklarer Rune Forum.

Annonce

Åbner kun de kommunale

– Men der er jo også andre små søer rundt omkring?

– Ja, men det er begrænset, hvor mange der er kommunale. Og vi vil helst kun åbne dem, hvor der ikke er voldsomt dybt; hvis der skulle ske et eller andet.

– Så dem I ikke åbner, skal man stadig holde sig fra?

– Ja, det skal man, råder Rune Forum.

Hvor længe, Fuglesøen og inderdammen så er åbne for færdsel på isen, er til gengæld stadig usikkert.

– De lover jo tø fra i morgen?

– Vi må se, hvad der sker i morgen. Jeg ved ikke, hvor meget tø det bliver. Det ser ikke ud til at det bliver så voldsom meget, siger Rune Larsson.

Politiet advarede så sent som mandag formiddag mod at færdes på isen.

– Vi har haft mange anmeldelser om børn, unge, dyr og barnevogne på isen rundt omkring. Man skal være varsom med at gå ude på isen. Kommunen tjekker jo, om det er sikkert. Men nu stiger temperaturen igen, advarer politikommissær Mikael Knudsen.

Mange af anmeldelserne var om færdsel på dammen i Haderslev. Fire personer ude og fiske på Jels Sø blev også jaget væk af politiet. Og så var der en Volvo, der gik gennem isen et sted i Sønderjylland søndag. Chaufføren slap uskadt fra dumheden.

Tæt på broerne, hvor der er stor vandgennemstrømning er isen ikke tyk nok. Men det inderste af inderdammen er nu givet fri. Her er isen 18,5 cm tyk.  Foto: Larz Grabau
Med eller uden skøjter; man må nu færdes på Fuglesøen. Foto: Larz Grabau
Ved middagstid mandag var Oliver Röben fra kommunens driftsafdeling igen ude og måle istykkelserne på dammen. Foto: Larz Grabau
Der må danses på isen. Foto: Larz Grabau
Der kælkes også stadig ved Fuglsøen. Foto: Larz Grabau
Isen er ikke usikker lige nu på Fuglesøen. Foto: Larz Grabau
Hvis det går galt ude på isen, så har inderdammen nummer A336. Foto: Larz Grabau
Hvis det går galt ude på Fuglesøen, så har søen nummer A346. Foto: Larz Grabau
På med skøjterne; familien Vinter har gjort isen klar. Foto: Larz Grabau
Her tæt på broen var isen kun 15 cm tyk. Foto: Larz Grabau
Det var hårdt at skovle sne iført skøjer. Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce