Annonce
Ugeavisen Haderslev

Sådan "overlever" du corona: - Hold fast i rutinerne

Fra venstre Ane Mikkelsen og Lone Koed fra Huset8 har i øjeblikket kun individuel - og par - og familieterapi. På grund af corona-restriktioner kan de ikke holde gruppeforløb for eksempel unge, der lider af angst og mistrivsel under corona, men der er lys for enden af tunnelen. Foto: Dorthe Rasmussen
Psykoterapeuterne Ane Mikkelsen og Lone Koed har oplevet en større tilgang i deres praksis, Huset8, i Gåskærgade under corona. Mange er udfordret efter måneder med restriktioner, afstand og isolation, men der er også noget godt i den krise, vi oplever lige nu.

HADERSLEV: Der er mange, der har fået ondt i psyken på grund af den tilstand, vi lever i lige nu.

Et år med corona-restriktioner har slidt på livsglæden.

Konsekvenserne ser søstrene og psykoterapeuterne Ane Mikkelsen og Lone Koed, som sammen driver behandlingsstedet Huset8 i hjertet af Haderslev.

- Vi har det sidste år oplevet, at der udover henvendelser som relaterer sig til almene livsudfordringer, sorg og kriser, fortsat er et stigende antal henvendelser der relaterer sig direkte til corona, fortæller Ane Mikkelsen og Lone Koed.

Annonce

Mangler redskaber

Det er dem, der kommer, fordi vores nuværende livsvilkår har gjort dem triste.

De har svært ved at finde nogle redskaber til at tackle en hverdag med restriktioner, hvor de sidder alene derhjemme og passer sit job og skole og ikke kan/må ses med alle vennerne ude i byen eller til fritidsaktiviteter og fester.

- De grupper, vi oplever der kommer flere af, er især unge, par og forældre til små børn. Når vi som mennesker bliver pressede og er i en form for krise, så forstærkes de allerede eksisterende dynamikker, mønstre og strategier ofte -  både i os selv og ind i den familie/relation - vi er en del af, forklarer Ane Mikkelsen.


Vi ser en større ængstelse hos mange unge

Ane Mikkelsen og Lone Koed, indehavere af Huset8


Det kan for eksempel være, at man har haft en tendens til angst, og corona har forstærket den følelse.

- Vi ser en større ængstelse hos mange unge, som enten udvikler sig til angst eller tolkes som angstsymptomer, for hvordan finder man sig selv i det her. Det er helt basalt ret naturligt set ud fra den situation, vi er i, siger Lone Koed.

Annonce

Håbet om forandring

Børn og unge har brug for at spejle sig i hinanden:

- Tit kommer håbet om forandringerne til at fylde så meget, at man sidder og venter på, at det skal blive bedre. Men man er jo også nødt til at fungere i det, der er nu. Det kræver noget vedholdenhed, og man er nødt til at komme tilbage til sig selv og finde de rigtige strategier for at være i det.

- For parrenes vedkommende er det mere det praktiske, der fylder. Som par er man vant til, at der er et både “vi” og et “jeg". Udfordringen kan være, at der ikke er meget plads til “jeg”et, hvilket kan skabe frustrationer, som kommer til udtryk i parrelationen, konstaterer de to psykoterapeuter.

Annonce

En større åbenhed

Især for sociale og udadvendte mennesker kan det være svært i den virkelighed, der har været den seneste tid. Det er også blevet okay at sige, at man føler sig alene eller er nedtrykt over situationen, og det er måske det gode, der er kommet ud af krisen.

- Vores situation er lidt den samme. Vi skal alle finde en måde at leve med det på. Der er kommet en større åbenhed i at tale om, hvordan man egentligt har det, oplever de to psykoterapeuter.

Alle ved, at vi er i en særlig situation. Statsministeren har kaldt den største krise siden 2. verdenskrig.


Der er kommet en større åbenhed i at tale om, hvordan man egentligt har det


Når verden bliver hældt på hovedet på den her måde, skal vi finde nogle nye strategier at "overleve på".

Det er rigtig svært, for vi oplever nye sider af hinanden og os selv, når vi bliver pressede, men der er også en anden nærhed og ærlighed, oplever de to terapeuter:

- Vi har bare brug for at snakke om, hvordan vi har det, når vi ikke er ude i de her fællesskaber. Noget af det vigtigste er, at man forsøger at holde fast i alle de her hverdagsrutiner, man havde før corona.

Lone Koed konstaterer, at der også er kommet noget godt ud af krisen. Det er ikke længere så meget tabu at sige, at man har det skidt og har brug for hjælp. Foto: Dorthe Rasmussen

Hverdagsoverlevelse

Sidder du derhjemme og er ved at gå til, fordi dagene kører i ring, og du kan ikke tage dig sammen, for der sker alligevel ikke noget i din boble.

Her er terapeuternes gode råd til at holde gejsten:

1) Hold fast i strukturen og rutinerne. Stå op hver morgen, som du plejer og gå i bad, tag tøj på og gøre dig klar til dagen, som du ville have gjort, hvis du skulle have mødt ind på arbejde eller skole…men i dag for din egen skyld

2) Hold fri, når du har fri. Der skal være en klar skillelinje mellem arbejde og fritid, selv om du arbejder hjemmefra. Så er det mere tydeligt for dig selv og dine omgivelser - og glæd dig over at kaffen derhjemme er bedre end den i kantinen ;-)

3) Bevæg dig - gå en tur. Få lidt vind i håret og solskin på næsen - alene eller sammen med en du holder af.

I den seneste tid er der også en del forældre, der er kommet for at få hjælp til deres teenagere, som lider under nedlukningen, fortæller Anne Mikkelsen. Foto: Dorthe Rasmussen
Vi er alle i samme båd, men for nogle er det sværere end andre. Psykoterapeuterne i Huset8 har oplevet en stigende tilgang af unge og forældre med mindre børn. Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce