Annonce
Ugeavisen Haderslev

Se den flyvende dør over Slivsøen

Havørnen trives og er i fremgang. Søndag den 23. februar bliver der sat fokus på Nordeuropas største fugl ved Ørnens Dag ved Slivsøen. Foto: Margit Dalberg Johannesen.
Dansk Ornitologisk Forening inviterer igen til Ørnens Dag. Søndag den 23. februar kan man høre mere om havørne og deres levevis ved et arrangement ved Slivsøen.
Annonce

Slivsø: Det er ikke længere usædvanligt at se en ørn på vingerne over Slivsø. Antallet af rastende ørne omkring Haderslev stiger nemlig år for år.

På Ørnens Dag søndag den 23. februar har man nu gode muligheder for både at se og høre mere om Nordeuropas største rovfugl, havørnen, også kaldet den flyvende dør.

Kyndige fuglefolk fra Dansk Ornitologisk Forening står den dag nemlig klar til at fortælle succeshistorien om havørnen og vise den frem i teleskoper og kikkerter ved Slivsøen.

De prægtige ørne trives i det danske vinterlandskab. DOF’s frivillige ørne-entusiaster talte i januar 2019 303 havørne og syv kongeørne i det danske landskab. Andre år har resultatet lydt på op mod 400 overvintrende ørne. Der er ingen tvivl om, at især havørnen trives med landets lange kystlinjer og mange store søer, hvor der er rige muligheder for at søge føde.

Annonce

Bestanden trives

Havørnene kan opleves over det meste af landet, mens kongeørnen fortsat har en yderst begrænset geografisk udbredelse i Danmark. Man må i reglen til Østhimmerland, hvis man vil se en dansk kongeørn.

I 100 år var havørnen udryddet som ynglefugl i Danmark, men i 1996 genindvandrede den - blandt andet til Haderslev-området, og nu trives bestanden.

I 2017 faldt bestanden til 74 par fra 83 par i 2016. Denne tilbagegang skyldtes et udbrud af fugleinfluenza, som smittede havørnene gennem deres føde, der blandt andet består af ådsler samt svækkede og syge vandfugle. I 2018 oplevede bestanden dog igen fremgang, da der blev registreret 81 ynglepar, som tilsammen fik 122 unger på vingerne. 2019 blev et rekordår for de danske havørne, idet i alt 130 danske havørneunger kom på vingerne.

Arrangementet foregår fra kl. 10-14 ved p-pladsen på Bræråvej. Der er ingen tilmelding og alle interesserede er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Ugeavisen Haderslev

Venstre-politiker på gåtur med erhvervsmægler i Nørregade:  - Vi vil jo det samme. Det er måske mere tempoet, vi er uenige om

Annonce