Annonce
Ugeavisen Haderslev

Signe fik tømt kufferten for menstruationskopper: Det sværeste var, at jeg pludselig skulle vælge, hvem der skulle have en kop

- Det har været lidt af et antiklimaks at komme hjem til hverdagen i Haderslev igen, fortæller Signe Kabelka. Foto: Dorthe Rasmussen
Signe Kabelka er vendt hjem fra sit ophold som frivillig i Tanzania - en rejse, der har ændret hende. Mange fattige piger kan nu passe deres skolegang, takket være Signes indsamling.

HADERSLEV: Det er ikke kun frisuren, der er anderledes. Også pigen er forandret.

Kufferten var proppet med menstruationskopper, da Signe Kabelka fra Haderslev midt i september 2021 rejste til Tanzania for at arbejde som frivillig blandt børn og unge i staten Bukoba.

Medlemmer af den lokale Hertug Hans Rotary Klub havde doneret hele 22.000 kroner til indkøb af kopperne (200 stk.)

Annonce

Inden afrejsen var Signe meget spændt på, om hun overhovedet kunne afsætte de mange kopper, for menstruation er stadig et stort tabu i Afrika.

Det sværeste var, at jeg pludselig stod og skulle vælge, hvem der skulle have en kop

Men de unge piger stod nærmest i kø for at få en kop.

- Jeg ville have ønsket, at vi havde tre gange så mange med. Da det først blev kendt, at jeg havde menstruationskopper med, så var der flere, der selv henvendte sig til mig. De mandlige lærere på skolerne kom også og spurgte, om de ikke måtte få en kop til deres kone. Det sværeste var, at jeg pludselig stod og skulle vælge, hvem der skulle have en kop, fortæller Signe Kabelka.

En bedre hverdag

I Tanzania arbejdede hun for projektet Hekima, der drives af en lokal ildsjæl, Chui.

Èt ben i arbejdet er at lære de unge mennesker om sex og  beskyttelse.

Signe Kabelka var meget ude på skolerne og undervise både drenge og piger i brugen af blandt andet menstruationskopper.

- Det er også vigtigt, at drengene får den viden, for om ti år er det dem, der står med kone og børn og ansvar for familiens økonomi, konstaterer Signe Kabelka.

Pigerne kunne anonymt stille spørgsmål om brugen af kopperne, der kan holde op til ti år.

- Det, jeg oplevede, var en stor taknemmelighed. Det er piger, der ikke er kommet skole, når de har menstruation, fordi de kun har haft nogle gamle klude og beskidte T-shirts til at stikke op, og den dårlige hygiejne giver også en række følgesygdomme, konstaterer Signe.

Bind og tamponer har pigerne ikke råd til.

- Det er heller ikke muligt at købe menstruationskopper i Bukoba - ærgerligt, når det er så genialt, konstaterer Signe Kabelka.

Kopperne findes i to størrelser og vaskes efter brug.

Når en kvinde har været gravid, skal hun have en anden størrelse kop.

- Så jeg opfordrede meget til, at pigerne gav kopperne videre til andre piger, når de havde været gravide. Søstre og veninder kan også dele en kop, fortæller Signe.

Annonce

Fremstilling af bind

En længere video-beretning om Signes arbejde i Tanzania kan ses på TV2 Ehco.

- Desværre blev indslaget først vist, efter jeg var vendt hjem sidst i november. Efterfølgende har jeg fået en del henvendelser, også fra nogle, der vil donere voksenbleer og andre ting, fortæller Signe Kabelka.

Inden sin afrejse havde Signe søgt sponsorer til at købe forskellige ting til lokalbefolkningen.

- Det var blandt andet, så jeg kunne købe nogle underbukser til drengene i den familie, jeg boede hos. Jeg lavede også noget start up business med nogle af kvinderne, hvor jeg underviste dem i at lave deres egne bind, som de kunne sælge på markedet, fortæller Signe Kabelka.

Annonce

Skulle dele seng

Da hun ankom til Tanzania, var der også en anden dansk pige, som var frivillig i projektet.

- Vi skulle både dele værelse og seng. Det sidste var jeg ikke lige forberedt på. Det var da lidt grænseoverskridende, når man ikke kender hinanden, men det gik faktisk fint, selv om det kun var en halvanden mands seng. Senere kom der en tysk pige, og det gik også okay med hende, fortæller Signe Kabelka.

Efter tre dage i sit nye hjem besluttede hun sig for at blive klippet helt korthåret.

- Det var en personlig frisættende ting for mig at gøre det. Jeg var lidt træt af at blive defineret af det feminine og kvindelige hele tiden.  Det viste sig så også at være meget praktisk med det korte hår, for det hus vi boede i var uden rindende vand i en måned, så vi skulle på ægte afrikansk maner hente vand i en spand i den nærmeste brønd, beretter Signe Kabelka.

Annonce

Et omvendt kulturchok

Efter to måneders arbejde i Tanzania rejste hun til Zanzibar, hvor hun levede en lille måned som turist, inden hun vendte hjem til kolde Danmark igen.

Få dage efter sin hjemkomst genoptog hun sit gamle arbejde som pædagogmedhjælper på Bostedet Vilstrupvej.

- Det var sådan lidt antiklimatisk for mig at komme hjem igen. Når man har haft så mange oplevelser, der har været så identitetsændrende, skal man lige finde sig selv i den person, man er her. Nu skulle jeg bare hjem og være Signe i kolde Danmark, og alle mine venner i Haderslev, var rejst fra byen. Det var lidt af et omvendt kulturchok, fortæller Signe.

Nu skulle jeg bare hjem og være Signe i kolde Danmark

I Danmark er der stadig corona, der sætter dagsordenen.

Det er slet ikke et tema i Afrika, fortæller Signe, som helt bestemt vil ud i verden igen.

Hun brænder for kvinderettigheder.

- Jeg skal helt sikkert afsted igen. Mellemøsten har altid interesseret mig, og jeg synes, at det kunne være spændende at arbejde med kvinder i for eksempel Jordan eller Irak, fortæller Signe.

Som feminist er hun optaget af, hvordan kvinder formes af deres livsvilkår, og på et tidspunkt kunne hun også godt tænke sig at læse antropologi.

- Jeg synes, at det er interessant, hvorfor vi gør, som vi gør. At møde andre, der gør tingene helt anderledes, tvinger også mig til selvrefleksion, konstaterer Signe Kabelka.

Drømmejobbet er at få lov at lave projektarbejde for en hjælpe-organisation.

Signe Kabelka fra Haderslev rejste i september til Tanzania med kufferten fyldt med menstrationskopper. Donationer fra lokale Lions-medlemmer gjorde det muligt for hende at hjælpe pigerne i byen, hvor hun boede. De fleste plejer at være hjemme fra skole, når de har bløder, fordi de ikke har andet end gamle klude at stoppe op i underlivet. Privatfoto
Signe spejder mod nye horisonter. Drømmejobbet er i en organisation, der laver projekter for kvinder og unge. Foto: Dorthe Rasmussen
Eleverne modtog den blonde dansker med smil og stor nysgerrighed. Privatfoto
Signe viser kopperne frem inden afrejsen til Tanzania.  Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Hertugforedrag på Museum Sønderjylland

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Få hjælp til MitID i Ældre Sagen

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Rikke Thomsen gæster Starup Kirke

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Spillestedet Månen går i luften med stort forårsprogram

Ugeavisen Haderslev

Soroptimister har inviteret Simi Jam til byen

Ugeavisen Haderslev

Indbrud i kunsthal: Elektronik til 42.000 kroner blev stjålet

Ugeavisen Haderslev

Ny borgmester skal huske at tage skoene på: Mads Skau er faldet godt til på 4. sal

Ugeavisen Haderslev

Skovfolket får tilskud til nye borde og bænke

Ugeavisen Haderslev

Corona lægger gågaden øde: Flere butikker må selv lukke ned

Ugeavisen Haderslev

Skål igen: Haderslevs løver satser på at gennemføre årets vinfestival

Ugeavisen Haderslev

Undervisning i fordybelse, velvære og udvikling

Annonce