Annonce
Ugeavisen Haderslev

Starup får ny børnehave - en lille en af slagsen

Louise Schäffner (til venstre) og Rikke-Marie Salihu fandt hinanden efter at Rikke-Marie søgte en samarbejdspartner til den nye minibørnehave på Facebook. Det viste sig, at de havde mange af de samma tanker omkring børn - og nu åbner de sammen Minibørnehaven Starup til oktober. Foto: Stine Hygum
Der skal være mere tid til børnene. Det er grundtanken bag Minibørnehaven Starup, som åbner på Starup Fjordvej til oktober.
Annonce

STARUP: Ro, tryghed og nærvær er tre af kodeordene for Rikke-Marie Salihu og Louise Schäffner, der står bag en ny børnehave i Starup.

Der bliver plads til ti børn i Minibørnehaven Starup, som den kommer til at hedde. Planen er, at minibørnehaven skal åbne til oktober.

Det er Rikke-Marie Salihu, der har fået ideen:

- Jeg følte mig ikke tilstrækkelig som pædagog, siger Rikke-Marie, der derfor begyndte at søge alternativer til de børnehaver og SFO'er, som hun tidligere har arbejdet i.

Derfor kom hun frem til, at hun skulle åbne en minibørnehave - og så gik hun i gang med at lede efter en samarbejdspartner. Det fandt hun i Louise Schäffner - og nu er de to ved at gøre klar til åbningen.

Minibørnehaven Starup

Louise Schäffner er 27 år og bor i Haderslev, som hun er flyttet tilbage til efter endt uddannelse i Københaven.

Hun er uddannet pædagog og har desuden læst en kandidat i pædagogisk antropologi.

Rikke-Marie Salihu er 44 år og gift med Flamur. Sammen har de Filip på fem år og Aleks på tre år. Derudover har hun Sofie på 15 år og Anton på 18 år fra et tidligere forhold.

Hun er uddannet pædagog.

Man kan læse mere om den private pasningsordning Minibørnehaven Starup på hjemmesiden www.miniboernehavenstarup.dk.

Annonce

Hjemlige rammer

Nu er underetagen i det hus, som Rikke-Marie deler med sin mand og børn, ved at blive omdannet til de rammer, som skal være dagligdagen for de børnehavebørn, som til efteråret skal starte i Minibørnehaven Starup.

I køkkenet skal der være plads til, at børnene kan hjælpe med at lave den mad, som de selv skal spise. Børnene - eller måske især deres forældre - slipper nemlig for at skulle have mad med.

I minibørnehaven kommer der primært økologisk mad på menuen.

- Vi indretter køkken-alrummet til et sprogrum. Jeg elsker at læse og fortælle historier, siger Rikke-Marie.

- Vi har snakket om, at vi gerne vil have et minibibliotek, siger Louise.

- Vi skal også have et værksted med plads til de kreative ting - og så skal vi have et puderum, siger Rikke-Marie.

Børnene kommer til at have en halv time om dagen, hvor de skal helt ned i gear. Det er heller ikke usandsynligt, at de i den halve time kommer til at stifte bekendtskab med mindfulness.

- Det bliver i øvrigt også sådan, at der skal være ro de første ti minutter, når vi skal spise, siger Rikke-Marie.

Kodeordene i den lille børnehave er, at børnene skal have det godt og selv mærke efter, hvad de har lyst til.

- For mig skal leg være fri, siger Rikke-Marie og fortsætter:

- Mange institutioner er ikke på børnenes præmisser.

- Vi skal dyrke ro og nærvær og sørge for, at børnene får oplevelser ude af huset også, siger Louise Schhäffner og fortsætter:

- Og hvis de har en særlig interesse, så vil vil vi følge det spor.

Derudover vil naturen også spille en rolle:

- Vi er lige her - tæt på skoven og fjorden - det vil vi da benytte sig af, siger Rikke-Marie.

- Der skal være plads til spontanitet, siger Louise og fortsætter:

- Vi har også snakket om at lave aktiviteter med de ældre på plejehjem.

Deltagelse i karneval bliver også en af Minibørnehaven Starups traditioner.

Til fødselsdage og højtider skal der også være plads til, at den sunde mad bliver suppleret af noget af det søde:

- Man må gerne få æbleskiver til julehyggen og så må man få kage, når der er fødselsdag. Vi vil i øvrigt rigtig gerne tage hjem til børnene, når de har fødselsdag. Der er noget særligt over at have sine kammerater med hjem. Jeg synes, at det er synd, at der ikke er ressourcer til det i børnehaverne, siger Rikke-Marie.

Det bliver dyrere at gå i minibørnehave end i andre børnehaver. Det kommer til at koste 3500 kroner i måneden - og det bliver inklusiv mad.

I minibørnehaven vil forældrene også få tilbuddet om, at de aldrig skal tænke på, om deres barns flyverdragter og overtøj i det hele taget er klar til næste dag:

- Det vil jeg vaske for dem, siger Rikke-Marie, der selv er træt af at have sine børns tøj med frem og tilbage hver eneste dag.

Minibørnehaven kommer til at skille sig ud på den måde, at Rikke-Marie og Louise begge vil være til stede i hele åbningstiden.

- Vi er her, fordi vi brænder for det. Det er en livsstil - og er der en enkelt dag, hvor et barn har brug for at være her til klokken seks, så finder vi også ud af det, siger Rikke-Marie.

- Og det med normeringen er der meget snak om for tiden. Her vil der være masser af voksenkontakt, siger Louise og fortsætter:

- Nu glæder vi os bare til at få det ud over stepperne.

Det er her i køkkenet, at børnene skal være med til at lave den mad, som de skal spise - hvis de har lyst til at være med. Louise Schåffner og Rikke-Marie Salihu forestiller sig, at de skal have gang i "fra have til mave"-projekter, så børnene kan få en fornemmelse af, hvor maden kommer fra. Foto: Stine Hygum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce