Annonce
Ugeavisen Haderslev

Sundhedscoachs bedste råd: Keep it simple

Inden Mette Eg tabte sig, så var hun sur, energiforladt og afhængig af Pepsi Max. Derudover havde hun ofte migræne. Alt det har hun vinket farvel til.Privatfoto
Mette Eg er sygeplejerske, sundhedscoach og kostvejleder. Hun er indehaver af By Eg og har igennem det sidste år haft "Sund i Haderslev By Eg"-holdet hver onsdag.
Annonce

Hvad gør man, hvis man gerne vil leve sundt?

- Man er nødt til at keep it simple, som jeg plejer at sige, lyder det fra sundhedscoach, kostvejleder og sygeplejerske Mette Eg, der igennem det seneste års tid en gang om ugen har taget turen fra hjembyen Odense til Haderslev for at guide syd- og sønderjyder til en sundere livsstil.

- Jeg har fået nogle gode venskaber i byen og jeg får mange tilmeldinger via mund til mund-metoden, siger Mette Eg, der for nylig har fået et nyt sted, hvor hun mødes med sine hold. Nu er hun i pop up-galleriet i Bispegade 8.

Når hun mødes med sine hold, så står den på både vejning, inspiration og undervisning. Formidling af viden om sundhed er vigtig for Mette Eg:

- Jeg brænder for det her, siger hun.

Mette Eg

Mette Eg er 43 år og indehaver af By Eg.

Mor til fire børn på 14, 16, 20 og 23 år.

Har Sund i Haderslev By Eg, som holder til i pop up galleriet i Bispegade 8. Her er der holdundervisning en gang i ugen. Næste hold starter op til august.

Derudover har hun online kostforløb og har også en til en samtaler.

Hver anden uge laver Mette Eg en inspirationsvideo med en ny opskrift til Vikings XL.

Man kan følge By Eg på Facebook, Instagram og på www.byeg.dk.

Annonce

Har selv prøvet det

Mette Eg vandt for år tilbage et vægttabsforløb, som er endt med, at hun i dag er 15 kg lettere end tidligere.

- Så jeg har selv været der, hvor jeg drak to liter Pepsi Max om dagen og var afhængig. Jeg var hende moren, der med rystende hænder fik hentet børn i daginstitution og bare lagde hovedet tilbage og tømte en Pepsi, når vi kom hjem. Jeg havde ikke noget overskud - og når jeg lavede mad til mine fire børn, så var der måske agurkestave til kylletterne - så så det da sundt ud, siger Mette Eg.

Med vægttabet kom også en interesse for at blive klogere på området - og derfor uddannede hun sig til både sundhedscoach og kostvejleder.

Og igen, så skal det være enkelt:

- Man skal ikke være bange for, at man skal til at lave alt sådan noget "kokke-smart" mad. Det kan jeg heller ikke selv finde ud af, siger hun og griner.

- Det handler om, at man skal have den rigtige fordeling af måltiderne og at man faktisk skal spise sine måltider for at have et stabilt blodsukker. Når man har det, så har man en mæthedsfornemmelse. Det er mad som hele familien kan spise, siger hun.

I By Eg deler hun ud af sin viden - og hun er vild med den energi, som det giver hende at hjælpe andre med at nå deres mål.

Annonce

Kælling

For Mette Eg handler det ikke kun om, at man skal veje noget bestemt. Det handler om, at man får det bedre - både med sig selv og helbredsmæssigt.

Inden Mette Eg vinkede farvel til 15 kg, så var hun med egne ord ofte sur og energiforladt.

- Jeg var en kælling - nogle gange, siger hun ærligt.

Det var ikke kun humøret og overskuddet, der haltede. Mette Eg havde også kronisk migræne - og flere sygedage hver måned.

Sådan er det ikke mere. Og hun mærker, at deltagerne også oplever, at et vægttab er andet end et mindre tal på vægten.

- Jeg oplever også, at mange af mine deltager spiser dig fri fra deres medicin for diabetes og det forhøjede blodtryk. Det er gevinster der vægter langt højere end vægttabet. Det handler om at passe på sin egen krop og stå stærkt i stormvej, lyder det.

Og så er der en ting, som Mette Eg ikke går ind for:

- Man er velkommen til også at motionere, men kosten er for mig det vigtigste - i hvert fald starten. Jeg anbefaler ikke, at man både booker et forløb hos mig og starter i fitness. Man skal bruge energi på at være god ved sig selv, når det er blevet en god vane, så kan man supplere med det andet. Man skal passe på med at gabe over for meget på en gang, for så bliver det sådan, at det hele går i vasken efter to uger, siger Mette Eg.

43-årige Mette Eg har selv tabt 15 kg og det blev startskuddet til at hun selv uddannede sig til kostvejleder og sundhedscoach. Privatfoto
Det skal ikke være svært at leve sund. Mette Eg har det grundregel, at det ikke skal være svært at lave det mad, der er i hendes kostplaner. Hun indrømmer blankt, at hun ikke selv har de store kokkeevner. Privatfoto
Mette Eg siger, at det er vigtigt for hende, at maden i hendes kostplan er noget, som hele familien kan være med til at spise. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Frivillig fredag

Annonce