Annonce
Ugeavisen Haderslev

Torben og Sine er blevet venner med en syrisk familie: -  De er jo helt almindelige mennesker ligesom os

Moustafa og Ailaz hygger med deres danske venner Torben Jølnæs og Sine Jacobsen over en kop kaffe med småkager til.  I midten familiens ældste Avin på 15 har hjemmeskole, mens hendes tre mindre søskende er kommet i skole igen. Foto: Dorthe Rasmussen
Røde Kors Haderslev, der i år kan fejre 100 års jubilæum, formidler også kontakt mellem flygtninge og danske familier. I knap tre år har tidligere biograf-ejer Torben Jølnæs og hans hustru Sine Jacobsen været venner med Moustafa og Ailaz, som stammer fra Syrien.

HADERSLEV:   For tre år siden besluttede Sine Jacobsen at melde sig som frivillig hos Røde Kors Haderslev.

Hun var lige gået på efterløn, da hun i avisen læste om projektet "Venner viser vej",  hvor den lokale Røde Kors afdeling søgte efter danske familier, der havde lyst til at mødes med  flygtningefamilier og hjælpe dem med de ting, der er svære, når man kommer fra et andet land.

For ægteparret Moustafa Aibesh Hasan og Ailaz Haji har venskabet med Sine og senere også hendes mand, nu tidligere biograf-ejer Torben Jølnæs, betydet rigtig meget.

Moustafa, som i dag arbejder som buschauffør i Haderslev, kom til Danmark i 2014, og i 2015 fik han sin kone og parrets tre børn herop.

Det har ikke været let at finde fodfæste i det danske samfund.

Moustafa var borgmester i den lille by Afrin-Anqele  i Syrien tæt ved Tyrkiets grænse, hvor familien boede, da borgerkrigen brød ud. Familien er kurdere.

- Vores liv i Syrien var ikke så meget anderledes end det liv, vi har i Danmark i dag.  Jeg arbejdede, vi havde et stort hus, og børnene gik i skole, fortæller Moustafa.

I Syrien lavede han ingeniør-arbejde for kommunen.

Annonce

Støtte for Ailaz

I Danmark skulle han begynde helt forfra, og han var lige ved at opgive, for der var ingen af de kvalifikationer, han kom med fra Syrien, han kunne bruge.

På jobcentret efterlyste han at møde danske familier, og via Røde Kors fik han så kontakt til Sine og senere Torben.

Ikke mindst Sine har også været en kæmpe støtte for Ailaz, da hun kom til Danmark.

- I starten mødtes vi et par gange om ugen. Ailaz skulle op til danskprøve og var meget nervøs, og så gik hun op og fik et 12-tal. Vi har snakket om rigtig mange ting, der kan undre mennesker, der kommer her til landet. For eksempel, at der er mange ældre damer, der cykler her i Danmark, og at det er normalt at holde i hånd på gaden, fortæller Sine Jacobsen.

Annonce

Spændende krydderier

Lige nu går Ailaz på VUC, hvor hun er ved at tage en HF, og bagefter vil hun gerne læse til pædagogisk assistent. Den mindste af parrets fire børn - tre piger og en dreng-  er nu syv år og går i skole.

Her i corona-tiden har familien ligesom andre været lidt isolerede, men ellers så mødes de jævnligt med Sine og Torben, gerne over en god middag.

At se Ailaz lave mad har også inspireret Sine til at lave  nye retter med spændende krydderier i sit køkken.

- Der er noget at leve op til, for Ailaz laver rigtig god mad, konstaterer hun.

Familierne har også været til koncerter og på udflugter sammen. Det vigtigste er samværet og hyggen.

At komme i snak med danskerne er ellers ikke let, oplever Ailaz, for her i Danmark hylder vi privatlivet og har høje hække omkring vores huse.

- Det skyldes nok til dels klimaet, så vi holder os meget inde, konstaterer Sine.

At være selvforsørgende har fra dag et i Danmark været målet for Moustafa.

Familien har for nyligt købt deres eget hus i Sydbyen, som de er ved at sætte i stand.

Moustafa glæder sig også over at have fået sin egen have, hvor han kan dyrke grøntsager til familien.

Annonce

Vi er ikke så forskellige

For Sine har venskabet med den syriske familie også sat nogle tanker i gang om, hvad det er for nogle problemer, flygtninge må tumle med.

- Det har åbnet mine øjne for, hvad det er, de bokser med. Samtidig med, at man skal tilpasse sig det danske samfund, skal man gå og have en bekymring for den familie, der sidder tilbage i Syrien, siger Sine.

Moustafa kunne for eksempel ikke være der for sin syge far eller rejse ned til hans begravelse, fordi hans liv ville være i fare, hvis han tog til Syrien.


Det har åbnet mine øjne for, hvad det er, de bokser med

Sine Jacobsen


Han ser ikke mere sin fremtid i Syrien, og hans børn har næsten kun danske venner og føler sig som danskere i dag.

-  Moustafa og Ailaz er jo helt almindelig mennesker ligesom os. Forskellen er blot, at de uden skyld, er blevet bragt i en situation, hvor de har været nødt til at forlade alt, hvad de ejer og deres familie, konstaterer Sine.

Det sker, at nogle siger til Mostafa i bussen, at han skal rejse hjem, hvor han kommer fra.

For ham og Ailaz er hjem Haderslev.

Det skyldes især de mange gode venner, familien har fået i byen, blandt andre Sine og Torben.

Moustafa arbejder i dag som buschauffør og har købt hus til familien  i Sydbyen.  Hustruen Ailaz er i gang med HF-studiet, men ældste datteren Avin går på STUK i Toftlund. Hun er en ambitiøs pige, der går meget op i sit skolearbejde. Foto: Dorthe Rasmussen
Sine og Torben er selv tilflyttere fra København. I flere år drev Torben biografen på Torvet, og han er fortsat tilknyttet den nye biograf indtil sommer. 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

80-årige Kirsten har masser af gå-på mod: Selv om det gør lidt ondt hist og pist, så må man bare lette måsen og se og komme i gang

Annonce