Annonce
Ugeavisen Haderslev

Undskyld, men har De UMBIS?

Selv et mundbind kan ikke skjule et grelt tilfælde af UMBIS. Privatfoto

Mon ikke du kender typen, der altid er lidt utilfreds? Når de er til fest, så kommer de altid til at sidde ved det kedelige bord. Skulle de gå til er koncert, er det altid på den dag, hvor stemningen blandt publikum er dårlig og bandet uengageret. Og til byfest, så er stemningen altid kedelig og vejret trist.

Sådanne mennesker synes at have en indvendig humør-måler, der viser, og udsigten for godt humør er på permanent lavtryk. Derfor sætter de sig også med armene forurettet over kors, let tilbagelænet og med lidende udtryk i ansigtet og venter blot på, at deres triste profeti bliver opfyldt. Og for det meste, får de ret.

Sådanne personer kender nok de fleste. Er de mon bare ramt er uheld? Eller kan det tænkes, at de er ramt af den lidelse, der rammer så mange moderne mennesker, UMBIS-syndromet.

Annonce

Navnet UMBIS har jeg selv fundet på. Forkortelsen står for ”Underhold Mig, Bidrager Ikke Selv”. Et generelt træk ved personer ramt af UMBIS er nemlig, at de aldrig bidrager til underholdningen men forventer, at andre skal underholde dem. Derfor synger de ikke med, hvis der skal synges. De ser lidende ud, hvis én fortæller en historie, der ikke lige fanger. De griner ikke og kunne ikke finde på selv at bidrage til et grin – ikke med vilje i hvert fald. I et lokale fyldt med personer ramt af UMBIS er der ikke megen glæde at hente. Der vil alle stå passive og vente på, at nogle andre underholder.Forkortelsen står for ”Underhold Mig, Bidrager Ikke Selv”.UMBIS er ganske alvorlig, og det er mit indtryk, at UMBIS er i kraftig stigning. Måske skyldes denne opblussen vore kostvaner - eller er det den manglende motion? Jeg tror nu, at stigningen i UMBIS skyldes det paradoksale, at vi er blevet underholdt alt for meget. Vi er så vant til at blive passivt underholdt på tv, på computer og telefonen, at vi helt har glemt, hvordan vi selv kan bidrage til festen.
Ligesom de fleste af os har mistet evnen til at fange dyr og dyrke marker, sådan har vi mistet evnen til selv at grave underholdning frem.

UMBIS kan ramme alle. Og har man UMBIS, har man mistet evnen til at sætte sig selv i spil. Ved rette træning kan man imidlertid lære at tøjle sin UMBIS. Men det kræver mod, vilje og indlevelse. Næste gang du er et sted, hvor der skal synges, så syng med, selvom det lyder skidt. Er du forlegen ved det, så kunne du jo lade en bemærkning falde om, at det lyder endnu ringere, når du synger med den anden ende. Sidder du sammen med andre ved et bord, så fortæl en historie i stedet for at tjekke nyheder på telefonen. Går du til en byfest, så regn ikke med, at du skal underholdes. Overvej i stedet, hvad du kan underholde med – om ikke andet så dit gode humør.

Vi er blevet en nation af triste UMBIS-ramte, selvhøjtidelige underholdningsforbrugere. Det er skidt – særligt her i landsdelen. For den sønderjyske humor er kendetegnet ved det stik modsatte – en ironiserende, selvudleverende, underspillet lune. Lad os bruge den mod UMBIS. Og bidrager du til et grin ved en selskab, så har det med at smitte. Den slags smitte skal ikke stoppes af et blåt mundbind med øretræk, men spredes ud over folk og fæ….

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Tørst: Ølvognen blev tørlagt under sankthansfest i damparken

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Louise Wiveson Nielsen er udlært møbelpolstrer

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

Ugeavisen Haderslev

Vinbonden på Årø drømmer om at udvide med besøgsdestilleri

Ugeavisen Haderslev

Haderslev Rotary Klub donerer 100.000 kr. til velgørenhedsprojekter

Ugeavisen Haderslev

Frøs Sparekasse forlænger navnesponsorat

Ugeavisen Haderslev

Uddeling af midler til krisecenter og lektiecafe

Ugeavisen Haderslev

Kendt fra TV: Rosa kom til Haderslev for at spise forårsmousse

Ugeavisen Haderslev

På Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole springer eleverne sikkert

Ugeavisen Haderslev

Få overblik over festlighederne den 29. juni

Ugeavisen Haderslev

Tysk træner skal stå i spidsen for SønderjyskE Fodbold

Ugeavisen Haderslev

Hurtig aktion: Lokal festarrangør genopliver Sankt Hans festen i damparken

Ugeavisen Haderslev

HIF-atleterne fik en god høst ved de vestdanske ungdomsmesterskaber

Ugeavisen Haderslev

Naturløb skal skabe sjove og lærerige oplevelser for børn og voksne

Ugeavisen Haderslev

Pletskud fra Haderslev by: Lokale piger vinder fotokonkurrence og en Tivoli-tur for hele klassen

Ugeavisen Haderslev

Sæsonafslutning hos Boldts

Ugeavisen Haderslev

Det bliver vildt: Tæller ned til åbningsfest for Sunset i Haderslev

Ugeavisen Haderslev

Lokale laver cirkusuge for flygtninge og udsatte børn

Ugeavisen Haderslev

Når dagen er længst

Ugeavisen Haderslev

Visens Skib giver to gratis havnekoncerter på Aarø

Ugeavisen Haderslev

Sct. Hans fest ved Starup Kirke

Ugeavisen Haderslev

Arkæologi Haderslev fejrer 500-årsdagen for hertug Hans den Ældre

Ugeavisen Haderslev

Simmersted Friskole udvider: Nu kan man også gå i 9. klasse

Annonce