Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Ægtepar: - Bring den lokale natur ind i bymidten

Ægteparret Mette og Simon Lundsgaard har tegnet de områder ind, hvor de mener mann med rette kan arbejde med at få mere natur ind i bybilledet. Illustration: Mette og Simon Lundsgaard
Mette og Simon Lundsgaard fra Hedensted er begejstrede for, at der nu er mulighed for at komme med forslag til planer for midtbyen. Ægteparret slår i den anledning et slag for at bringe mere natur helt ind i Hedensted.
Annonce

Hedensted: Græsarealet foran Hedensted Kirke vil man kunne omdanne til en græseng med vilde blomster, flotte sommerfugle og med et lille træ. På græsarealet foran Hedensted Station kunne man etablere en blomstereng eller en mindre skov med skovjordbær og så videre.

Ægteparret Mette og Simon Lundsgaard, der til daglig er henholdsvis sygeplejerske og projektleder inden for vindmøllebranchen og naturfotograf, har sendt en række forslag med afsæt i mere natur i midtbyen ind til Hedensted Avis. Muligheden for at påvirke midtbyplanerne, glæder dem.

- Vi synes, det er en rigtig god idé at åbne for fornyelse af bymidten. Vores forslag går på, at man udlægger nogle af de arealer, som i dag er græs eller belægning, uden videre formål, til arealer, der vil fremme biodiversiteten. Det samme ville være oplagt for Brdr. Michaelsens Torv, hvor der skal skabes mindre ”bede”, som hver især repræsenterer den smukke, vilde natur, vi har i kommunen, fortæller ægteparret.

De uddyber:

- På Brdr. Michaelsens Torv kunne man lave små biotoper. I et projekt kaldet ”Vild Campus”, ved Universitetsparken i København, etablerede man små biotoper rundt i parken og oplevede på to år, at der blev skabt en højere artspredning - mere biodiversitet end i Natura2000-områder med samme biologiske forhold, forklarer de og fortsætter:

- Hvad angår vores bymidte i Hedensted, så kunne man kopiere eksemplet fra København og bruge det til at formidle den unikke natur, vi har i kommunen. Små skilte, QR-koder kunne så henvise til nærmere information om de områder, der er repræsenteret. Det kunne være Uldum Kær, Staksrode, Rosenvold Skov, Stenhøj Strand eller andre områder med tilhørende kort og ture til området. De eksisterende træer på torvet var oplagte at beholde som en del af en sådan skov- eller skovbryns-biotop.

Vi synes, det er en rigtig god idé at åbne for fornyelse af bymidten. Vores forslag går på, at man udlægger nogle af de arealer, som i dag er græs eller belægning, uden videre formål, til arealer, der vil fremme biodiversiteten.

Mette og Simon Lundsgaard

Annonce

Ikke kun et udstilingsvindue

Mette og Simon Lundsgaards ønske er, at områderne ikke kun bliver etableret som udstillingsvinduer. De foreslår i den forbindelse, at der kan blive placeret træstammer, man kan sidde på, når man ser på blomster, som der for øvrigt også skal være mulighed for at plukke lidt af.

- Børn kan gå på opdagelse efter sommerfugle og andre insekter. Måske det endda vil kunne give inspiration til folk i grundejerforeninger og private havefolk, hvad man kan skabe med små midler samt med mindre løbende pleje. Naturen passer sig selv, hvis vi giver den lov, siger Mette og Simon Lundsgaard, der mener, det er oplagt at række ud til organisationer som Danmarks Naturfredningsforening.

- Naturfredningsforeningen søger netop kommuner og virksomheder, der vil arbejde med biodiversitet, særligt med fokus på alle insekter og sommerfuglene.

- Vores pointe er derudover, at kunst- og kulturarrangementer stadig vil kunne blive holdt i nærheden af de her små naturfelter. Det samme gælder for kræmmermarkeder og det årlige by night samt andre arrangementer i vores midtby, siger Mette og Simon Lundsgaard.

Mere natur i bymidten

I listeform er her Mette og Simon Lundsgaard forslag:

  • Græsareal foran Hedensted Kirke: En græseng med vilde blomster flotte sommerfugle evt. et lille træ.
  • Græsareal foran Hedensted Station: En blomstereng, eller måske ”Skov” med skovjordbær mv.
  • Brdr. Michaelsens Torv: Etablering af flere små ”biotoper.
  • Trykkeriparken: Kunne slippes mere løs, og naturen er vel allerede brugt som inspiration i den.
  • Mere natur ind over græsarealer eller belægninger, asfaltområder, som i dag ikke bruges: Der er mindre løbende vedligehold med et stykke vildnatur på sådanne områder. Det kræver ikke det store vedligehold. Eksempelvis skal græs- og engarealer klippes to gange om året for at holde området nærringsfattigt hvilket giver flest blomster og specialarter.
  • Desuden: Luk en sidegade ved rundkørslen. Skab på det lukkede stykke nogle flere rum for gående, for leg og cyklister.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce