Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

43-årig specialiserer sig i airbrush og laserskæring

For et år siden åbnede laserprogrammøren Johan Hauge firmaet Cut and Color i privaten, hvor han laver laserskæringer og airbrush. Det seneste år har han arbejdet med gravering og skæring af alt nøgleringe til portrætbilleder. Foto : Søren E. Alwan

Johan Hauge fra Gl. Sole har etableret et firma i privaten med fokus på to nicher - airbrush og laserskæring. Herhjemme kender de færreste til de kunstneriske muligheder.

Gl. Sole: Hvad der for ca. ni år siden begyndte som en fascination over et tv-program på Discovery Channel og efterfølgende blomstrede til adskillige kunstneriske kreationer til venner, har i dag udviklet sig til firmaet Cut and Color på Kærvej 10 i Gl. Sole.

Bag firmaet står 43-årige Johan Hauge, der har specialiseret sig i en udsmykningsart, der koster et par tusinde kr. at kaste sig ud i, men mere end almindelig ro og fingersnilde at mestre.

Kunstformen hedder airbrush, på dansk frit oversat til noget i retningen af sprøjtepistol, og går simpelt fortalt ud på at skabe motiver med en slags trykluftspensel uden hår. Redskabet er lille, processen er langsommelig - men flere af de færdige opgaver afslører også, at resultatet er lige dele unikt og enestående.

- Skal man hurtigt beskrive airbrush, plejer jeg bare at sige skulls (dødningehoveder, red.) og flammer på en motorcykel. Så har de fleste en idé om stilen. Men det er også meget mere end det, siger Johan Hauge og nævner som eksempel, at han har airbrushet et toiletsæde om til en scene fra dødens gab, mens også buen mellem hans to stuer er blevet peppet grafisk op.

Fra start til slut kan der gå alt fra en eftermiddag til en håndfuld dage afhængig af projektet. Priserne varierer ligeledes fra ca. 500 kr. til flere tusinde kr.

Med airbrush kan jeg lave noget unik - unikummer - som ingen anden har. Nogle gange er det kun få dråber farve, der skal blandes i pistolen, så der vil aldrig være to ting, der er ens.

Johan Hauge, Cut and Color
Med et lille trykluftspistol kan Johan Hauge skabe motiver i alverdens udtryk. Som oftest forbinder man airbrush med brændende dødningehoveder på motorcykler, men her er han i gang med at tegne Langelandsgiraffen på en badeværelseslåge til et sommerhus. Foto : Søren E. Alwan

Indgraverer håndtegninger

Som firmanavnet antyder, er det ikke kun farvelægning med airbrush, Johan Hauge specialiserer sig i. For ca. et år siden investerede han i en stor laserskærer, hvilket også blev det egentlige startskud for Cut and Color.

Maskinen kan gravere i alt fra træ til metal og glas ud af både professionelle computerfiler og håndtegninger, hvilket muliggør unikke resultater hvad enten der skal bruges et enkelt produkt, eller det skal masseproduceres.

Det arbejde har været en smule hurtigere at fordybe sig i, da Johan Hauge til dagligt arbejder som laserprogrammør for GS Eurolaser i Hedensted.

- Der medfulgte ingen manual, så det har været lidt learning by doing. Til gengæld var jeg helt ødelagt i hovedet, efter masinen blev leveret, for ham der kom med den kunne fortælle alverdens ting - det var bare om at følge med efter bedste evne, siger Johan Hauge.

Fra en computer kan enkeltmandsfirmaet Cut and Color på Kærvej i Gl. Sole sende tegninger videre til en laserskærer, der på kort - eller lidt længere tid afhængig af projektet - kan skære og indgravere motivet i en lang række materialer, såsom træ, glas og gummi. Foto : Søren E. Alwan
Annonce

Pistol frem for pensel

Håbet er, at hobbyen med tiden kan veksles til en mere fast levevej, omend han indrømmer, det har lange udsigter. I mellemtiden drives firmaet fortsat med fokus på hobbyhyggen fra den private landejendom, mens et par promoveringsture på diverse messer skal skubbe bag på udviklingen.

Uanset hvad går Johan Hauge efter sideløbende at udbrede kendskabet til airbrush i Danmark.

- Det er en spændende og anderledes kunstart. Der er meget teknik i det, og man skal kunne forestille sig resultatet, inden man går i gang - se lys og skygger foran sig. Jeg troede egentlig, at det var meget kendt, men det er nok kun i bilkulturen, siger Johan Hauge, og slutter:

- Det skal vi have lavet om på.

Alt airbrush bliver tegnet i frihånd og kan tage alt fra en eftermiddag til adskillige dage at lave. Samtidig kan det tegnes på alverdens baggrunde. Eksempelvis har Johan Hauge været i gang på sine egne vægge, en tagboks og adskillige køretøjer. Foto : Søren E. Alwan
Laserskæreren blev det egentlige startskud på Johan Hauges firma Cut and Color. Forinden havde han i otte-ni år beskæftiget sig med airbrush. Foto : Søren E. Alwan
Mulighederne er uendelige, når der skal skæres med laser. Foto : Søren E. Alwan
Fra en computer kan enkeltmandsfirmaet Cut and Color på Kærvej i Gl. Sole sende tegninger videre til en laserskærer, der på kort - eller lidt længere tid afhængig af projektet - kan skære og indgravere motivet i en lang række materialer, såsom træ, glas og gummi. Foto : Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

På trods af gråvejr indviede badeglade børn den nye badebro i Juelsminde: Det er godt, at man selv kan vælge dybden

Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er en myte, som politiske modstandere vil pådutte Nye Borgerlige, at vi ønsker at fjerne ydelserne fra de ældre

Annonce