Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Anderledes julehandel: Krav om mundbind kan være godt for de lokale forretninger

Kunderne har været gode til at huske mundbindet de første dage, men spørgsmålet er, hvad det kommer til at betyde for julehandlen. Foto: Elisabet D. Hyttel
Siden torsdag har der været krav om mundbind i samtlige butikker og dagligvareforretninger. I Hedensted, Tørring og Juelsminde tror de forretningsdrivende ikke, at corona-situationen vil påvirke julehandlen negativ.
Annonce

Tørring/Hedensted/Juelsminde:  Intet er så skidt at det ikke er godt for noget. Sådan håber de lokale butikker i hhv. Tørring, Hedensted og Juelsminde i hvert fald, at det bliver i forhold til julehandlen, der i år bliver væsentligt anderledes end tidligere år.

For bevæger man sig ud i byen for at købe julegaver skal det helst være med mundbindet som ens eneste følgesvend. Spørgsmålet er bare, hvad det vil betyde for årets julehandel?

Annonce

Svært at spå

Et svært spørgsmål. lyder det fra Tørrings handelstandsformand Henrik Hornemann.

- For en by som Tørring, tænker jeg faktisk, at de nye restriktioner kunne gøre noget godt. Jeg tror, dem der bliver ramt hårdest af restriktionerne er storcentrene, hvor man skal have mundbindet på uafbrudt. Hos os kan man slippe for mundbindet mellem butikkerne, konstaterer han.

Han tror, at især anbefalingerne om, at man kun skal tage én person fra husstanden ud at handle, kommer til at påvirke den lokale handel positiv.

- Der er ikke lagt op til at hele familien tager på strøgtur i de store byer og klarer alle julegaverne på én gang. Handelen skal spredes ud over så mange timer som muligt, og der er det måske lettere lige at tage ned i sin lokale butik en hverdagseftermiddag, end at tage ind til storbyen, siger Henrik Hornemann.

Han mener også at de lokale butikker kan tilbyde en større grad af fleksibilitet.

- Selvfølgelig kan situationen skabe bedre betingelser for nethandelen, men vi er vant til at mere og mere foregår på nettet. Jeg tror på, at vi i de lokale butikker har mulighed for at være mere fleksible og blive en mellemting mellem webshop og fysisk butik, hvor kunderne kan ringe ned og bestille en vare, som man kan lægge frem eller måske endda bringe ud, konstaterer Henrik Hornemann.

Annonce

Vil nok sprede handlen ud

I Hedensted Handelsstandsforening har bestyrelsesmedlemmet og tøjbutiksindehaveren Carsten Jensen oplevet de første par dage med krav om mundbind som lidt stille, men tænker, det skyldes, at folk lige skal forholde sig til den nye situation.

- I dag, fredag, har egentlig være okay besøgt. Jeg tror og håber, at når først folk har vænnet sig til det, så kommer de ud og julehandler og støtter op om de lokale butikker. Men det er svært at spå om, hvorvidt vi når i mål med julehandlen i år. Der er meget uvished i det, siger han.

Carsten Jensen håber, at kunderne som følge af kravet om mundbind og ønsket om at undgå forsamlinger vil sprede handlen ud over hele ugen og åbningstiden, og at de måske vil vælge større byer fra til fordel for hjembyen.

- I stedet for at gå i en gågade fyldt med mennesker, kan det være, man vil besøge lokale butikker. Og i stedet for fredag eftermiddag og lørdag kan man handle på andre tidspunkter, siger han.

- Jeg håber, at folk tænker sig om, tager deres forbehold, men alligevel kommer ud at handle. De kan forsøge at sprede det lidt ud. Har man tid til at gå ud og handle en formiddag til hverdag i stedet for weekender og fredag, så kan man gøre det, siger Carsten Jensen, indehaver af Mr. Carsten. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Aflysningen af julefrokoster er en streg i regningen for en tøjbutik som hans og andre i byen.

- Men den skjorte, man ikke købte til julefrokosten, kan jo blive til en julegave i stedet for. Mange har fået feriepenge og mange har ikke været ude at rejse, som de plejer, så forhåbentligt bruger man det på forbrug og større julegaver, ønsketænker Carsten Jensen.

Han oplevede, at handlen i foråret kom op i normale omdrejninger relativt hurtigt og tænker ikke, at coronaen i efteråret kommer til at vælte det hele.

- Vi ser positivt på det. Men det er da spændende, siger han.

Annonce

Optimisme i Juelsminde

I Juelsminde er oplevelsen, at kunderne har taget godt imod kravet om mundbind. Derfor forventer man ikke, at det vil ødelægge julehandlen.

- Jeg tænker ikke, at det bliver et problem. Jeg tror måske mere, at folk førhen har undret sig over, at det ikke var noget, man skulle have på, siger handelsstandsformand og indehaver af Titra Dekor Tina V. Trabjerg.

Medlemmerne af handelsstanden har hver fået lavet et skilt, der viser det maksimale antal kunder, den enkelte butik kan tage i henhold til de gældende restriktioner om afstand. Det er noget, kunderne lægger mærke til.


Der er ikke lagt op til at hele familien tager på strøgtur i de store byer og klarer alle julegaverne på én gang.

Henrik Hornemann


Håbet er, at nogle vil vælge Juelsminde til fremfor for større byer for at undgå trængsel.

Håbet er naturligvis også, at kunderne ikke dropper shoppingen i fysiske butikker til fordel internethandel.

- Det frygter vi alle sammen. Men nærvær kan jo stadig noget. Det skal man ikke kimse af, siger Tina V. Trabjerg.

Hun fortæller, at butikkerne vil mangle noget, hvis tyskere i år ikke drager på juleferie i lokale sommerhuse.

- Men så tror jeg, at danskere tager mere i sommerhuse end nogensinde. Vi kan se, at der er mange her i weekenderne. Også flere end der plejer at være. Så det er super positivt. Juelsminde har lavet tiltaget med legeparken. Det er også med til at give aktivitet i ydersæsonen, siger handelsstandsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce