Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Brødrene Rasmussen styrer kloakerne: Har begge vundet DM i kloak for lærlinge

To ansatte fra K.P. Marsh har vundet dm i kloak. Foto: Michael Svenningsen
For to år siden vandt Thomas Rasmussen DM i kloak, og i år var det så hans lillebror Søren, der rendte med prisen ved den årlige fagmesse for kloakmestre.
Annonce

Hornsyld: Kloakarbejdet må på en eller anden måde ligge i generne hos Søren og Thomas Rasmussen fra Staksrode.

For to år siden vandt 22-årige Thomas Rasmussen nemlig DM i kloak for lærlinge, og i år var det lillebror 18-årige Søren Rasmussens tur til at gøre sin storebror kunsten efter ved Kloakmessen 2020 i Fredericia. Ved samme konkurrence blev Thomas Rasmussen nr. to i konkurrencen for udlærte svende.

- Vi har vundet håneretten og nogle præmier, siger de to brødre med et smil, der afslører, at den første del er meget vigtig.

På fagmessen for kloakmestre skulle de udføre en opgave med tre overløb i en boks med sand. Der måtte kun være to millimeters afvigelse, og mens de arbejdede på tid, kunne de blive stillet teoretiske spørgsmål af dommerne og skulle svare på henvendelser fra tilskuere. De to brødre, der i øvrigt begge er ordblinde, havde på forhånd testet hinanden i teorien, for til daglig arbejder de ved samme firma, nemlig K.P. Marsh i Hornsyld.

- Jeg tror, årsagen til, at jeg vandt, er, at jeg har en god læreplads. Jeg har fået lov til at prøve alting, og så er min storebror jo også kloakmester og min far entreprenør, siger Søren Rasmussen, der har halvandet år af sin uddannelse tilbage.

- Jeg har prøvet at lave noget, som så skulle laves om bagefter, men så lærer man af det og begår ikke den fejl igen, siger Søren Rasmussen.

K.P. Marsh

Firmaet ligger på Bjerrevej 352 i Hornsyld.
Det blev grundlagt i 1986 af Karl Peter Marsh.
I dag drives det af grundlæggerens søn Torben Marsh.
Det har i alt 16 medarbejdere.
Entreprenørfirmaet tilbyder forskellige ydelser som bl.a. udgravninger, kloakmester-, beton- og belægningsarbejde. Mere specifikt kan det være asfaltering, udgravning af søer, støbning af gulve eller renovering af kloakker.

Annonce

Reklame for uddannelse

At man kan være god til kloak, eller struktør, som det rettelig hedder, er et vigtigt budskab til de unge, der er i gang med at vælge karriere. Det mener Torben Marsh, der har firmaet KP Marsh og har de to brødre ansat, og Henning Regnvald Hansen, der er faglærer på Learnmark.

- Det er lidt usædvanligt, at to elever fra Learnmark vinder to gange i streg. Men det er med til at sætte fokus på uddannelsen og giver en anderkendelse af, at de er dygtige, siger Henning Regnvald Hansen.

- Jeg håber, at det kan lokke andre unge til faget. Vores lærlinge kommer mest via nogen, der kender nogen, og Learnmark, men der er stor mangel på kloakmestre, forklarer Torben Marsh.

For de tre struktører er arbejdet noget helt specielt. At være struktør kræver flair for matematik og beregninger, og at man kan lide at arbejde udendørs og selvstændigt.

- Når nogen hører, at man arbejder med kloak, så tænker de, at det er ulækkert, men det meste af vores arbejde består i at lægge nye rør, der er helt rene, forklarer Thomas Rasmussen.

Selvom man som struktør går mange skridt om dagen, klarer maskiner de tunge løft, og der er intet i vejen for, at også kvinder kan blive struktører.

- At være struktør er fantastisk, for du er ude hele året rundt, siger Thomas og Søren Rasmussen, der begge arbejder for K.P. Marsh. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce