Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Butikker takler nedlukning vidt forskelligt: Nogle lukker helt andre har fuld gang i webshoppen

Langelund Guld, Sølv og Ure er glade for, at de i den nuværende situation for tre år siden tog beslutningen om at etablere en webshop. Marianne Hoff Søndergaard står for webshoppen, mens Lene Langelund, der ejer butikken, hjælper til. Foto: Morten Pape
Usikkerhed om hjælpepakker og varighed af nedlukningen får nogle butikker til at lukke helt, mens andre satser på at kunne holde en pæn omsætning via eksempelvis deres webshop.

Hedensted/Juelsminde/Tørring: Nogle butikker har fuld gang i webshoppen eller fjernsalg, mens andre holder helt lukket under den nuværende nedlukning af butikslivet.

Avisen har talt med en række butikker om deres forskellige overvejelser.

1 Langelund Glud Sølv og Ure

Hos Langelund køber man via webshoppen og kan afhente varerne ved butikken i et bestemt tidsrum. Foto: Morten Pape

Hedensted: Lene Langelund fra urmager og smykkeforretningen Langelund Glud Sølv og Ure er i disse dag rigtig glad for, at hun for tre år siden gik i gang med at etablere en webshop.

- Den er helt oppe og køre nu, og jeg har en ansat til at passe den. Den er lidt som en butik nummer to, men det betyder, at vi stadigvæk kan tilbyde kunderne at handle, siger Lene Langelund.

Når varerne er bestilt og betalt via webshoppen, henter kunderne dem ved butiksdøren på Østerbrogade. 

Lene Langlund har sendt to ansatte i butikken hjem på lønkompensation, men ellers regner hun ikke med at have brug for hjælpepakker.

- Allerede i december oplevede vi en stor vækst i webshoppen, så jeg forventer ikke at få brug for andre hjælpepakker, siger hun.

2 Sportigan Hedensted

Indehaverne af Sportigan i Hedensted Grethe og Finn Christensen har efter opfordring fra deres kæde lukket butikken helt. Foto: Michael Svenningsen

Hedensted: Sportsbutikken Sportigan på Østerbrogade i Hedensted har lukket helt for salg.

- Vores kæde har opfordret os til at lukke helt. Vi har ikke nogen webshop, og kæden anbefaler ikke, at vi tilbyder fjernsalg, forklarer Grethe Christensen, der har butikken sammen med sin mand Finn.

Årsagen er, at Sportigan er usikker på, om butikken vil kunne få del i hjælpepakkerne, som endnu ikke er meldt ud, hvis de har en omsætning i butikken.

- Hvis vi har omsætning, så kan vi måske ikke få del i hjælpepakkerne. I og med, at vi ikke ved, hvor længe nedlukningen varer, så har vi været nødt til at lukke ned for salg, siger Grethe Christensen.

I foråret var butikken ikke lukket, så derfor var der ikke behov for at søge hjælpepakker.

- Fordi vi nu er tvangslukket, tør vi ikke gøre noget, der kan kaste os ud i en økonomisk krise, så vil vi hellere være på den sikre side, siger Grethe Christensen.

3 Winnie's Uldum

Winnie Sørensen har åbnet tøjbutikken Winnies i Uldum. Foto: Morten Pape

Uldum: Winnie Søremsen åbnede sin tøjbutik Winnies i Uldum kun 12 dage inden den første coronanedlukning i marts. Hun gør i lighed med sidste gang alt, hvad hun kan for at holde gang i sin butik under nedlukningen.

Det sker via hendes webshop, live-salg på Facebook, fjernsalg via butiksdøren og udbringning af forudbestilte varer. Hun frygter ikke at miste kompensation fra hjælpepakker ved at lave salg under nedlukningen.

- I følge min revisor er jeg ikke i nærheden af at have en omsætning eller store nok faste udgifter til, at det kan blive et issue for mig. Folk er rigtig gode til at bakke op og bestille varer hos mig, men jeg har selvfølgelig ikke noget nær det salg, jeg ville have haft, hvis jeg havde åbent i butikken, lyder det fra Winnie Sørensen, der er alene om sin forretning.

Arbejdet med fjernsalg, live-salg og så videre handler for butiksindehaveren ikke udelukkende om økonomi.

- Da jeg er så nystartet, har jeg i større grad brug for at gøre opmærksom på min butik, og at jeg stadig er her. Derfor forsøger jeg for eksempel også at lave daglige opdateringer på de sociale medier, fortæller Winnie Sørensen.

4 Buchs Boghandel

Nikolaj Buch fra Buchs Boghandel oplevede pludselig stor interesse for spil og puslespil i 2020. Bogsalget eksploderede også. Det har givet polstring til den nuværende nedlukning. Arkivfoto: Elisabet D. Hyttel

Juelsminde: Hos Buchs Boghandel på Odelsgade i Juelsminde er der ingen adgang i butikken, men kunder kan stadig købe en bog, spil eller lignende. 

Det foregår via henvendelse på telefonen eller via beskeder på Facebook. Betaling skal ske over mobilepay eller ved overførsel fra bankkonto, og varen udleveres i butiksdøren.

- Jeg synes, det er vigtigt at vise, at vi stadig er her og kan servicere dem, der har behov for det. Og samtidig få det salg ud af det, vi kan, siger indehaver Nikolaj Buch.

Han er positiv overrasket over modtagelsen blandt kunderne.

- Det er gået okay, faktisk, men vi kan ikke opnå åbningsomsætningen på nogen måde. Det, vi har solgt indtil videre, sælger vi vel på en normal åbningsdag. Men vi gør det som sagt også mest for at vise vores ansigt, siger Nikolaj Buch.

Om bestillingssalget får betydning for størrelsen på en mulig kompensation, ved boghandleren ikke.

- Det er et større puslespil. Jeg har prøvet at undersøge det flere steder, men jeg kan ikke finde rundt i det. Og der er slet ikke åbnet for søgning af den kompensation, jeg vil kunne gøre brug af, endnu, siger Nikolaj Buch.

Målt på omsætning var 2020 et fantastisk år for butikken trods coronakrisen.

- Hold op, vi havde travlt. Det betyder, at vi har noget at tære af nu. Så hvis der skulle gå noget tid, før vi kan åbne, så går det nok, men selvfølgelig ikke forever, siger boghandleren.

5 Odd K

Odd Kristiansen har haft tøjbutikken Odd K i Juelsminde i mange år. Den tvungne lukning er det værste, han har prøvet i sin tid som forretningsmand. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Juelsminde: Tøjbutikken Odd K i Juelsminde har været lukket siden 23. december og indehaveren Odd Kristiansen forsøger sig ikke med onlinesalg eller andre alternativer.

- Vi har ikke haft nogen hjemmeside, siden vi gik ud af Din Tøjmand (butikskæde, red.). Så det har ikke været muligt for os at sælge varer den vej. Og alt det med bagdørsbutik med udlevering af varer har jeg ikke lyst. Jeg tror heller ikke, vi må, siger indehaveren og fortsætter:

- Jeg har også to mand ansat. Hvis jeg skal opnå en lille smule hjælp med lønrefusion og de ting, som muligvis kommer nu, så skal jeg passe med på, hvad jeg gør salgsmæssigt i den periode, jeg søger lønrefusion for.

Odd Kristiansen er i gang med at se på hvilken hjælp, han kan få, men han efterlyser bedre vejledning og mere information fra myndighedernes side. 

Han håber, at butikken såvel som alle andre kan åbne igen senere på måneden.

- Hvis vi skal have butikker, som overlever, så skal vi altså snart til at i gang. For mange hænger i stroppen, siger Odd Kristiansen.

Hans forretning kom udmærket igennem 2020 og er ikke i fare for at lukke. Men det kan være 200.000 til 300.000 kroners omsætning, den går glip af i januar.

Rent personligt er den midlertidige lukning heller ikke sjov.

- Jeg vil sateme gerne arbejde igen. Lige nu kan jeg sætte mig i butikken, men der sker jo ikke en hujende fis. Der er så stille i byen, siger Odd Kristiansen.

6 Din boghandel Tørring

Indehaveren af Din Boghandler i Tørring, Birgitte Eriksen, er hver dag i butikken, hvor hun udleverer forudbestilte varer via bagdøren. Foto: Morten Pape

Birgitte Eriksen fra Din Boghandel i Tørring er godt klar over, at hun risikerer at miste noget kompensation ved at holde sin butik åben for fjernsalg, men hun er alligevel ikke i tvivl om, at det er det rigtige for hende at gøre.

- Det fjernsalg jeg har, er ikke noget, vi kan leve af, men det handler også om at bevare synligheden over for kunderne, så de ikke glemmer mig og måske begynder at købe deres bøger i Bilka eller på nettet, lyder det fra Birgitte Eriksen, der med et glimt i øjet også siger, at hun jo skal have tiden til at gå med et eller andet.

Hun har åbent for bestillinger over telefonen og giver mulighed for afhentning af varer ud ad butiksbagdøren hver dag mellem 11 og 14 og tilbyder desuden at bringe ud i lokalområdet.

Birgitte Eriksen har sendt sin ene ansatte hjem og håber på at få lønkompensation, når hjælpepakkerne kommer. Ved at have åbent for fjernsalg mister hun mulighed for kompensation for halvdelen af sine faste udgifter, og hvis hendes omsætning under nedlukningen er højere end 70 pct. af samme periode sidste år, vil hun ikke kunne få noget kompensation.

- Men hvis jeg kom op i det niveau, vil jeg da også have armene i vejret, for så ville jeg alligevel kun have mistet 30 pct.  Det ville stadig være bedre end det, vi kan hente i hjælpepakker. Bekymringerne er store lige nu, men folk fandt os i den første del af coronatiden, og mange understregede, at de gerne ville handle lokalt, så det håber jeg da, de gør igen, lyder det fra Birgitte Eriksen.

Hun understreger desuden, at fjernsalg ud ad bagdøren ifølge virk.dk er helt lovligt.

- Men vi må ikke tage imod kontanter, og vi må f.eks. heller ikke bytte varer eller tage imod gavekort, og kunderne må selvfølgelig heller ikke komme ind i butikken, lyder det fra Birgitte Eriksen.

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hornsyld kårede årets Borger

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: DF har ikke forstået den dybere tankegang bag forslaget om en borgerrådgiver

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Er livet på landet ikke en god investering?

Hedensted/Juelsminde Avis

Det skal have en økonomisk konsekvens for kommuner, hvis de ikke behandler sager korrekt

Hedensted/Juelsminde Avis

Ugens Politirapport uge 24

Hedensted/Juelsminde Avis

Tidligere 'Masterchef' mestrer mexicansk mad fra forsamlingshusets køkken

Hedensted/Juelsminde Avis

Visitation til hospice: Fagpersonale skal blive bedre til at tage den svære samtale, før det er for sent

Hedensted/Juelsminde Avis

Million-renovering af svømmehal udskydes: Ingen håndværkere har tid

Hedensted/Juelsminde Avis

Stafet for Livet rykkede ud i haver og ind i bussen

Hedensted/Juelsminde Avis

Landmand og byrådsmedlem i replik: Jeg tror ikke, der er nogen i dette land, der ikke ønsker at passe på vort grundvand

Hedensted/Juelsminde Avis

Bygger kælkebakke midt i juni: Legepark klar med to nye forlystelser sidst i juni

Hedensted/Juelsminde Avis

Vestjysk Bank lukker i Hedensted: Det er vanskeligt at drive en filial med så få medarbejdere

Hedensted/Juelsminde Avis

Brændeovne og pejse: Vi skal fremme filterløsninger som en løsning for at nedbringe partikelforureningen

Hedensted/Juelsminde Avis

Discgolfere har slået sig ned ved Hedensted-søerne: Nu mangler bare vedligehold af banen

Hedensted/Juelsminde Avis

Spidskandidat for Nye Borgerlige i replik: Kom nu tilbage i blå lejr, DF, og stop slingrekursen på midten

Hedensted/Juelsminde Avis

På trods af gråvejr indviede badeglade børn den nye badebro i Juelsminde: Det er godt, at man selv kan vælge dybden

Hedensted/Juelsminde Avis

Håndslag om nyt samarbejde: Proteinfabrik skal levere varme til lokale hjem

Hedensted/Juelsminde Avis

Formiddagslur i solen: Sælunger på land tiltrak opmærksomhed

Hedensted/Juelsminde Avis

Åbner sommerbiks med lopper i Bjerre

Hedensted/Juelsminde Avis

Skattejagt, fodboldfester og frivillige turistguider skal hjælpe lokale butikker på fode igen

Hedensted/Juelsminde Avis

2020 var øernes år: M/F Hjarnø sejlede med flere end nogensinde før

Hedensted/Juelsminde Avis

Jubilæum for Visens Skib

Hedensted/Juelsminde Avis

Skadelige biller invaderer huse i hobetal: Skadedyrsbekæmper har aldrig set noget lignende

Annonce