Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Coronavirus redder mange hekse i Hedensted Kommune i år

Skærven i Løsning kommer ikke til at danne rammen om sankthansbål i år. Arrangementet er coronaramt ligesom en lang række lignende arrangementer i Hedensted Kommune. Arkivfoto
Sankthansaften i Hedensted Kommune bliver i år noget anderledes end den plejer. De helt store, traditionelle bålarrangementer - samt en lang række mindre - har valgt at aflyse på grund af myndighedernes coronarestriktioner. Også selv om forsamlingsforbuddet er blevet hævet fra ti til 50 personer.
Annonce

Hedensted: Der bliver ikke helt så mange hekse, der flyver til Bloksbjerg i år, som der plejer i Hedensted Kommune.

Mange små og store bålarrangementer rundt omkring i kommunen bliver nemlig ikke til noget i år på grund af de gældende restriktioner for, hvor mange mennesker, der må være forsamlet på ét sted af hensyn til at undgå spredning af coronavirus. Også selv om forsamlingsforbuddet er blevet hævet fra ti til 50 personer. Bål skal der dog nok blive tændt rundt omkring i kommunen alligevel, men det bliver givet mindre arrangementer i privat regi, hvor en flok venner, en gade eller grundejerforening forsamles omkring det at tænde bål og synge Midsommervisen. Eller som Løgballe Camping ved Stouby, hvor man godt mener, at man kan lave sankthansbål for pladsens gæster på forsvarlig vis.

Annonce

Vil ikke bede folk om at blive væk

Juelsminde Turistforening plejer i samarbejde med handelsstandsforeningen og Juelsminde Havn at lave et stort sankthansbål på storstranden i Juelsminde. Men ikke i år, hvor man har valgt at aflyse arrangementet. Erik Vestergaard, formand for Juelsminde Turistforening, fortæller:

- Vi havde ellers lavet en aftale med borgmester Kasper Glyngø (S) om, at han skulle holde båltalen i år, men hvis vi skulle afholde arrangementet, så skulle vi nærmest bede folk om at blive væk. Der kommer jo typisk over 1000 mennesker til vores sankthansbål på Storstranden, og det giver bare ingen mening at skalere det ned til 50 personer. Alene kirkens voksenkor, som altid plejer at deltage, tæller jo omkring 40 personer, og så er vi jo allerede tæt ved grænsen af, hvor mange vi må være, siger Erik Vestergaaard, og fortsætter:

- Man kunne måske forestille sig, at vi kunne lave det online, så man kunne sidde hjemme foran computeren og følge med, men det har vi ikke lige fået vendt endnu, så jeg tænker, at vi overlader det til folk selv at lave nogle mindre bål langs med stranden i stedet for – uden at bryde forsamlingsforbuddet forstås, siger Erik Vestergaard.

Annonce

Bål-aflysning i Tørring

Også i Tørring bliver en gammel tradition med sankthansbål ved spejderhytten i Aagade brudt. Her er der ellers tradition for, at borgerforeningen, KFUM-Spejderne Aafolket og Tørring IF samler henved 200 mennesker til bål, båltale og madboder med mere.

Næstformand i Tørring Borgerforening, Jens Peter Jørgensen:

- I samråd med spejderne og idrætsforeningen har vi vurderet, at vi aflyser dette års sankthansbål. Vi har ikke lyst til at afholde et arrangement, hvor vi er nødt til at skuffe 150 mennesker. Så hellere aflyse. Det giver heller ikke mening at stille madboder op, hvis der kun er 50 personer til stede. Så vi udskyder til næste år, siger Jens Peter Jørgensen.

Annonce

Bål på campingplads

På Løgballe Camping ved Stouby agter campingpladsejer Anker Olsen imidlertid at gå imod strømmen og lave sankthansbål 23. juni.

Sikker afbrænding af Sankthansbål

Beredskabsstyrelsen anbefaler, at bål placeres med passende afstand til bygninger og omgivelser.

De anbefalede afstande for sankthansbål er: Minimum 30 meter fra bygninger med hårdt tag. Minimum 60 meter fra letantændelige afgrøder. Minimum 200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger med videre og oplag af brandfarlige stoffer og andet letantændeligt materiale.

Brug aldrig brandfarlige væsker til at tænde bålet med. Hold øje med bålet, og forlad det først, når ild og gløder er helt slukket. Hæld gerne vand på.

Hvis det er meget tørt eller blæser kraftigt, så lad være med at tænde bålet.

Ved vindhastigheder på 10,8 m/sek. – eller derover – er det forbudt at tænde bål, medmindre ens kommune har givet tilladelse.

I perioder med tørke kan enkelte kommuner finde på at indføre afbrændingsforbud.

-Ja, det har vi da tænkt os medmindre vi bliver belært om noget andet. Det er jo en tradition her på Løgballe Camping. Vi plejer jo heller ikke at være så mange - en 70-100 stykker - så jeg tænker, at vi godt kan afholde sankthansbål på en forsvarlig måde. Vi afholder det jo på en stor plads, hvor vi forestiller os, at vi spreder folk rundt omkring bålet i nogle mindre grupperinger, så det hele afvikles på en forsvarlig måde, siger Anker Olsen, der regner med, at han selv kommer til at afholde dette års båltale.

Annonce

Pigespejdere tør ikke

De Grønne Pigespejdere i Hedensted har tidligere lavet et stort sankthansbål ved "Kastaniehøj", men har ingen planer om noget tilsvarende i år fortæller Amanda Haar Jørgensen fra De Grønne Pigespejdere.

- Det er for risikabelt, da det er utroligt svært at styre, hvor mange, der dukker op sådan en aften. Det tør vi simpelthen ikke binde an med, siger hun.

Øster Snede og Omegns Borgerforening har gjort noget tilsvarende og aflyst deres Sankthansbål ved Mølledammen.

Heller ikke på Skærven i Løsning bliver der sankthansbål i år.

- Vi synes, at de retningslinjer, der er lige p. t., er af en sådan beskaffenhed, at vi ikke tør binde an med det. Vi kan ganske enkelt ikke nå det, så vi aflyser, siger Jørgen Hansen fra Sommer i By-udvalget i Løsning, som plejer at stå bag et stort sankthansbål på Skærven.

Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber har ikke nogen holdning til, hvor mange, der dukker op til et givent sankthans-arrangement, og henviser i den forbindelse til, at man overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger vedrørende retningslinjer for afbrænding af sankthansbål i disse coronatider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Butikker takler nedlukning vidt forskelligt: Nogle lukker helt andre har fuld gang i webshoppen

Annonce