Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Deltidsbrandmand gennem 10 år: Jan glemmer fødselsdage, men ikke datoen for sin første vagt

Jan Jensen er deltidsbrandmand hos Falck Klakring, der har prøvet at rekruttere brandmænd til dagtimerne de seneste år. Jan har selv være på stationen i over 10 år. Foto: Mikkel Hamann Jensen
Arbejdet som deltidsbrandmand er ansvarsfuldt og spændende, men fylder faktisk ikke meget i hverdagen. Her får du brandmandslivet fortalt gennem Jan Jensen fra Juelsminde, der har 10 års erfaring hos Falck Klakring.

Juelsminde: Midt mellem serpentiner, alkoholiske dråber og nytårssprudleri begynder en bippen pludselig fra en bukselomme. Ikke en munter telefonringetone, men derimod en alarm.

Ejeren til alarmen rejser sig blandt venneflokken, for nu er der brug for ham andetsteds. En brand er muligvis opstået ikke så langt fra festen.

- Det var min kammerat Henriks pager. Ikke min. Men lige dér besluttede jeg mig for, at jeg også skulle have én. At jeg også skulle være brandmand, fortæller Jan Jensen.

Annonce

Scenen udspillede sig nytårsaften mellem 2010 og 2011. To måneder senere, 15. marts 2011, havde han sin første vagt som deltidsbrandmand.

- Jeg glemmer ikke den dato. Jeg kan godt glemme fødselsdage, men af en eller anden grund glemmer jeg aldrig den dato, siger han.

Livet som deltidsbrandmand

Familielivet har han i Juelsminde med kæresten Camilla og sønnerne William og Felix på fem og tre år. Arbejdslivet som bygningsstruktør sender ham flere steder hen i landet i dagtimerne. Og fritiden bruges bl.a. på lokale Puch Maxi-torsdage i Knallertklub Delfinerne.

Alligevel fortsætter 33-årige Jan Jensen ufortrødent som deltidsbrandmand hos Falck Klakring og Sydøstjyllands Brandvæsen. Nu på 11. år. Og endda som tillidsmand blandt brandfolkene.

Når han klatrer op i brandbilen, er det oftest ved aften- eller nattetid. Eller hver fjerde weekend. Foto: Mikkel Hamann Jensen

- Så meget fylder udrykningerne ikke i hverdagen. Det synes jeg ikke. Men jeg synes, det er vigtigt, siger han.

På grund af sit dagarbejde er han kun til rådighed i aften- og nattetimerne samt i weekenderne. Det er så også her, hvor de fleste udrykninger sker. Hos Falck Klakring har de 60-65 udrykninger om året, og cirka 80 procent af disse sker aften, nat eller weekend.

- Min familie er selvfølgelig lidt låst hver fjerde weekend, når jeg har vagt, hvor vi ikke lige kan køre langt væk. Men er der et arrangement, kan det næsten altid lade sig gøre at bytte en vagt.

Annonce

Tøjet klar og afsted

Til hverdag har han lidt tøj liggende klar, hver gang han lægger sig til at sove. Øverst et par sokker, så T-shirt, så bukser. Ringer pageren, eller personsøgeren, som den også kaldes, clicker han to gange, hiver tøjet på og er ude af døren med en trøje flagrende efter sig.

- Var jeg ikke brandmand, ville tøjet nok bare ligge i skabet og ikke klar ved min side. Men det handler om at kunne reagere hurtigt, fortæller Jan Jensen og tilføjer med et grin:

For Jan Jensen betyder adrenalinen og spændingen meget i hans rolle som deltidsbrandmand. Foto: Mikkel Hamann Jensen

- Heldigvis opdager min familie ofte ikke, at jeg smutter afsted. Det er først, når jeg nogle gange kommer hjem, at min kæreste vågner og spørger, hvorfor jeg er oppe, siger Jan Jensen.

Nogle gange rykker han og deltidsbrandmændene også ud til alarmer, hvor der intet alvorligt er sket. Her kan han være tilbage med brandbilen i Klakring-garagen efter en halv eller hel time - og direkte tilbage i seng med ham.

Annonce

Spænding ved at bidrage

Generelt ved både familien og vennerne godt, hvad klokken er slået, når lommen bipper, og han smutter afsted.

- Jeg møder ikke sure miner eller utilfredshed, hvis jeg er nødt til at gå i tide og utide. Den slags vænner folk sig hurtigt til. De ved godt, at jeg skal afsted til noget vigtigt, siger Jan Jensen.

Apropos vigtigt, hvorfor meldte du dig i sin tid til at være brandmand?

- Jamen, jeg tror faktisk, at det var spændingen og adrenalinen. At du aldrig ved, hvad du skal ud til. Det handlede også om, at jeg ville hjælpe, hvor der var brug for det, lyder Jan Jensens svar.

- Og derfor bliver jeg også ved som brandmand. Fordi det stadig er spændende, fordi det er et hyggeligt kammeratskab, og fordi jeg netop føler, at jeg bidrager til lokalsamfundet. Folk tager os i den grad ikke forgivet, når vi rykker ud til dem.

Jeg har ikke oplevet, at en brandmand er frosset af frygt under en udrykning. Vi kender vores opgaver.

Jan Jensen, deltidsbrandmand hos Falck Klakring
Annonce

Behøver ikke mod eller sixpack

Skulle Jan Jensen give en mindre brandtale til dem, der overvejer at blive deltidsbrandmænd - i dag- såvel som aften- og nattetimer - ville han sige, at stort set alle kan klare det.

- Du behøver ikke at have sixpack eller være helt utroligt modig. Vi frygter alle et eller andet, og så længe du kan gennemføre det arbejde, der kræves, går det nok, slår han fast.

- Når vi rykker ud, kører vi også efter fartgrænserne, så du skal ikke være bange for at ræse afsted. Men det skal siges, at vi arbejder med nultolerance, hvad angår alkohol, når vi har vagt.

Falck Klakring er blot en lille brandstation i Sydøstjyllands Brandvæsen. Men som så mange andre er det en vigtig én. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Den vigtigste overvejelse er ifølge den rutinerede deltidsbrandmand, at du får snakket med baglandet, før du kaster dig ud i jobbet.

- Selv om det ikke fylder meget, så fylder det jo alligevel noget. Så at have støtten derhjemmefra betyder rigtig meget, fortæller Jan Jensen, inden han afslutter med:

- Heldigvis støtter min familie mig i mit valg. Mine børn synes faktisk, at det er lidt sejt, at deres far er brandmand.

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Den enlige mor skal ikke stå alene i kampen mod data-monsteret

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Afspærring og gravearbejde på Storstranden: Ny bådplads skal snart stå klar

Hedensted/Juelsminde Avis

Modstand mod biodiversitet: - Kommunen fremstår uplejet og grim

Hedensted/Juelsminde Avis

To 9. klasser fra Løsning Skole på Borgen

Hedensted/Juelsminde Avis

Talende kop, livagtig katte-pude og sammenfoldelig scooter: Her er 10 teknologier, der gør hverdagen nemmere

Hedensted/Juelsminde Avis

Ugens politirapport uge 37

Hedensted/Juelsminde Avis

16-årige Stella brugte sin sommerferie på at lære tysk kultur: Nu følger jeg med i det tyske valg

Hedensted/Juelsminde Avis

Visionsplan Hedensted Sports- og Naturpark: På denne måde kan vi skabe en helt ny bydel, der binder Hedensted og Løsning sammen

Hedensted/Juelsminde Avis

Esports-formand i Hedensted kan ikke få armene ned: Fra 0 til 30 medlemmer på blot syv dage

Hedensted/Juelsminde Avis

'Mille' er tilbage, efter stress og angst tvang hende til at smide saksen: - Til sidst kunne jeg ikke engang gå ned og handle

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokalopgør om biodiversitet i Løsning: Steffan og Sten lagde arm i knæhøjt græs ved Trampekær Sø

Hedensted/Juelsminde Avis

Forældre har gjort en forskel i Lille Dalby: Lavede shelterplads til glæde for børnehus og resten af byen

Hedensted/Juelsminde Avis

Opråb til alle lokale skatere: Så skal der bygges skaterbane i Trykkeriparken

Hedensted/Juelsminde Avis

Cirka 170 kilo skrald indsamlet i Hedensted

Hedensted/Juelsminde Avis

Endnu en frisør finder hjem til Hornsyld: - Sig mig, har jeg ikke set dig før?

Hedensted/Juelsminde Avis

Vejsager handler om privatisering

Hedensted/Juelsminde Avis

Kærestepar har købt velkendt butiksejendom: - Det er den største Ikea-test, vi kan tage sammen

Hedensted/Juelsminde Avis

Naturvandring i den kommende urørte skov i Stagsrode

Hedensted/Juelsminde Avis

Legepark blev fejret med mere end et års forsinkelse: 3000 deltog i festen

Hedensted/Juelsminde Avis

Engle i Hedensted Kirkecenter

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Om høst og mørkning

Hedensted/Juelsminde Avis

Stor festdag i naturlegepark: Bruger sekscifret beløb på underholdning og aktiviteter

Annonce