Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Det startede med tunede knallerter i Rårup

Rallykøreren Ib Kragh har benzin i blodet og er syvdobbelt dansk mester. Til daglig handler det også om biler på hans autoværksted på Industrivej i Juelsminde. Foto: Michael Svenningsen
55-årige Ib Kragh fra Juelsminde vandt sit syvende DM i rally i 2019. Det var det tredje mesterskab i streg. Det første vandt han helt tilbage i 1996. Det hele startede på en nu hedengangen crossbane ved Rårup, hvor han og broderen Ole som knægte drønede rundt på tunede knallerter.
Annonce

Juelsminde: Det handler om biler for den 55-årige Ib Kragh fra Juelsminde. Dels er han en af Danmarks bedste rallykørere, hvilket han har været uafbrudt siden midten af 90’erne, og dels ejer og driver han Teknicar-værkstedet I.K. Auto Center på Industrivej 9 i Juelsminde. Ib Kragh har faktisk netop slået dørene op til det nye værkstedsdomicil på Industrivej, der ligger klos op ad den lokale virksomhed Jual.

Men lad os skrue tiden tilbage, til dengang Ib Kragh fik benzin i blodet. Det var tilbage i 1970’erne i Rårup, hvor hans bedstemor og far sammen drev en vognmandsforretning.

- Min far gik altid og makkede med lastbiler. Købte lastbiler, servicerede og reparerede dem. Min storebror Ole og jeg fik nok benzin i blodet derfra. Der gik således meget tid med at tune knallerter, og så prøve at køre fra hinanden, siger Ib Kragh, og fortæller videre, at der dengang var en lille crossbane i Rårup, som de lå og drønede rundt på med deres tunede knallerter.

Ib Kragh og I. K. Motorsport

Ib Kragh er udlært som maskinarbejder hos virksomheden Triax. Han har således ikke nogen formel mekanikeruddannelse.

Han indleder den nye sæson 4. april, og går sammen med sin 2. kører Ditte Kammersgaard efter at vinde sin ottende DM-titel.

I efteråret 2019 deltog Ib Kragh sammen med sin Skoda Fabia R5 i optagelserne til TV-programmet ”Versus”, som i øjeblikket vises på DR1.

Når Ib Kragh træner eller tester sin Skoda Fabia R5 lokalt, så foregår det på køretekniske anlæg i Horsens.

Annonce

Har kørt rally siden 1982

Da den blev sløjfet tog de i stedet til Sejet, hvor der var en speedwaybane. Her var der ovenikøbet en gammel togvogn, hvor de kunne skrue i deres knallerter. På et tidspunkt begyndte hans storebror at køre go-kart, og da Ib Kragh var en 14-15 år fulgte han trop. Det blev til en tre år med go-kartløb rundt omkring i landet. Et møde med den lokale kørelærer Preben Jørgensen blev skæbnesvangert. Han kørte rally, og Ib Kragh fik lov at sidde ved siden af, når han kørte løb. Da Ib Kragh blev 18 år og fik kørekort, meldte han sig derfor ind i Horsens Motorklub. Det var i 1982, og Ib Kragh har kørt rally lige siden.

- Baneløb er ikke lige min kop te. Her kan du meget nemt få buler, fordi folk kører og skubber til hinanden. Du kan også få buler i rally, men her er det typisk din egen skyld. Det passer bedre til mit temperament, siger Ib Kragh og fortsætter:

- Rallysporten har givet mig utroligt mange oplevelser og et kæmpestort netværk. Det er jo folk, der har den samme bil-bacille i blodet, som jeg selv har. Stort set alle har da også noget med biler at gøre til daglig, siger Ib Kragh, der startede sit værksted tilbage i 2002.

- Der, hvor jeg hele tiden har boet på Juelsgade i Juelsminde, havde jeg indrettet et værksted til mine rallybiler, og så kom der flere og flere og spurgte, om ikke jeg ville lave deres bil. Så tog den ene opgave den anden, og pludselig var hele min indkørsel fyldt op med biler. Det var ikke særligt hensigtsmæssigt, fortæller Ib Kragh.

Annonce

Nyt og moderne værksted

Løsningen på det problem blev, at han overtog forpagtningen af det autoværksted, der lå og stadig ligger overfor hans privatadresse.

- Det var en forpagtning, jeg overtog på opfordring fra min nuværende svend Jørgen, og det er da også gået rigtig fint. Behovet for nye, større og mere tidssvarende faciliteter har dog været støt voksende, og jeg er derfor rigtig glad for den løsning, vi har fundet her på Industrivej, selv om jeg oprindeligt havde store planer om at blive på Juelsgade, siger Ib Kragh, der udover en svend også har en lærling ansat i I. K. Auto Center.

Der er tale om 550 kvadratmeter værksted og kontor i en bygning med godt syv meter til loftet midt for.

Han har dog ikke givet helt slip på værkstedsfaciliteterne i Juelsgade, for det er her man finder hans racerværksted – og dermed hans 300 HK Skoda Fabia R5 rallybil med firehjulstræk, som han købte fra ny af via Skoda’s motorsportsafdeling i Tjekkiet i februar måned sidste år. I øjeblikket er bilen skilt ad i stumper og stykker forud for det årlige vinterservice-eftersyn, hvor bilen bliver gennemset for revner og sprækker i karrosseriet, malet op indvendigt og får skiftet slidte dele og stumper. Et arbejde, som Ib Kragh selv står for. Dels fordi han godt kan lide at rode med biler i det hele taget, og dels fordi han sparer en masse mekaniker-løn på at gøre det selv.

- Det er jo ikke ligefrem en billig sport, så jeg sparer jo en hel del kroner på at kunne servicere og reparere bilen selv, siger Ib Kragh, der via en uddannelse som maskinarbejder faktisk også selv kan fræse og dreje stumper til bilen, hvilket også er et besparende led.

Benzin i blodet

Under overskriften "Benzin i blodet" vil man her i avisen i den nærmeste fremtid kunne støde på artikler, der handler om borgere fra Hedensted Kommune, der har benzin i blodet. Altså lokale borgere, der på forskellig vis er bidt af motorsport eller lignende motoriserede aktiviteter - hvad enten det er på to eller fire hjul.

Tips om lokale borgere, der kunne passe ind i denne artikelserie, modtages meget gerne på enten hendo@jfmedier.dk eller tlf. 72 11 42 66.

Annonce

Tør ikke lave et budget

- Ikke desto mindre er det jo en rasende dyr hobby alligevel. Jeg har før leget med tanken om at lave et budget forud for en sæson, men jeg ved, jeg vil blive dårlig, hvis jeg gør det. Heldigvis har jeg nogle gode sponsorer, der støtter mig trofast år ud og år ind, og så længe jeg kan få det til at løbe rundt, så bliver jeg ved, siger Ib Kragh, der i øvrigt har privatadresse på Juelsgade lige overfor det gamle værksted. Han har dermed fået lidt længere på arbejde.

Hans oprindelig plan var imidlertid en helt anden, nemlig at blive hvor han var.

Han ville købe værkstedsgrunden på Juelsgade, hvor han blot var lejer. Værkstedet skulle væltes, og der skulle opføres et nyt i sammenhæng med nabobygningen, som i dag bruges til udstilling. Men Ib Kragh nåede frem til, at han ville komme til at mangle parkeringspladser. Projektet ville også blive for dyrt. Et møde med landmåleren Michael Jonasen bragte Industrivej 9 i spil, og resten er historie.

Ib Kraghs gamle autoværksted i Juelsgade bliver nu udelukkende brugt som racerværksted, hvor hans Skoda Fabia R5 bliver passet og plejet efter alle kunstens regler. Foto: Michael Svenningsen
Ib Kraghs et år gamle Skoda Fabia R5 er p. t. skilt ad i stumper og stykker i forbindelse med et større vinter-serviceeftersyn. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce