Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

E- og lydbøger populære som aldrig før: Udlånskvote er ikke stor nok

Hedensted Bibliotekerne havde flere end 150.000 fysiske besøg i 2018, men flere og flere gør brug af digitale lån via eReolen. Foto: Michael Svenningsen

Hedensted Bibliotekerne vil bruge flere penge på e-bøger og lydbøger. De seneste måneder er kvoten for digitale udlån blevet opbrugt for hurtigt.

Annonce

Hedensted: Det hører ikke længere til sjældenhederne, at brugere af bibliotekstjenesten eReolen får beskeden "Dit bibliotek har nået grænsen for antal udlån i denne måned". Faktisk bliver Hedensted Bibliotekernes kvote for lydbøger og e-bøger opbrugt hver måned og loftet nås tidligere og tidligere, fortæller bibliotekschef Ulla Henriksen. - Det, vi ser nu, er, at det sker næsten allerede halvvejs inde i måneden. Der har været en kraftig stigning det seneste år, efter at de store forlag er kommet med i eReolen, siger hun.

Folk ringer da og siger, de ikke kan forstå, hvorfor eReolen nu er lukket, og spørger, hvad loftet er for noget.

Ulla Henriksen, biblioteksleder, Hedensted Kommune.

Digitale lån på fremmarch

Herunder ses antallet af digitale lån i 2018. Tallet i parentes er for 2017.


  • E-bøger: 6923 (5532)
  • Lydbøger: 14.898 (10.984)
  • Film: 1929 (1741)

Lydbøger og e-bøger lånes via eReolen, der kan hentes til tablet eller smartphone som app.

Film lånes via Filmstriben.

Da Hedensted Bibliotekerne betaler per lån af nye titler, er der et maks. På tre lån per bruger inden for de forskellige kategorier.

Et bagkatalog af gamle titler betales der et fast beløb til årligt, og der kan derfor lånes ubegrænset af disse.

På Juelsminde Bibliotek bliver der arrangeret foredrag og mange andre aktiviteter ud over udlån af bøger. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Hvert lån koster penge

I 2018 tegnede kommunens lånere sig for knap 15.000 lydbogslån og knap 7000 e-bogslån. Det er stigninger på henholdsvis 35 procent og 25 procent i forhold til 2017. Tallene havde været større endnu, hvis det ikke var for loftet, som nås, når de afsatte penge til digitale udlån er brugt. Hvert udlån af nye titler koster nemlig den lokale bibliotekskasse penge. 3,75 kr. er prisen per klik. - Vi sætter et bestemt beløb af til eReolen hver måned. Ellers kan vi ikke styre det, siger Ulla Henriksen.

Annonce

Overrasker lånerne

Det vækker både undren og ærgrelse blandt lånerne, når de får beskeden om, at de må vente til næste måned med at låne bogen, de har sat næsen op efter. - Folk ringer da og siger, de ikke kan forstå, hvorfor eReolen nu er lukket, og spørger, hvad loftet er for noget, siger Ulla Henriksen. Hun forklarer, at bagkataloget af gamle titler i eReolen kan lånes uanset, om kvoten er opbrugt eller ej. Hun fortæller også, at der vil blive afsat flere penge til digitale lån på grund af den store efterspørgsel.

Annonce

Sætter flere penge af

Kvoten per låner vil fortsat være tre bøger per måned, men det månedlige beløb til e-bøger og lydbøger vil blive øget med 5000 kr. hver, så det stiger til 16.000 kr. for lydbøger og 10.000 kr. for e-bøger. En af dem, der glæder sig over beslutningen, er Helle Luna Koed Paulsen fra Hjortsvang. Hun hører lydbøger, bl.a. når hun kører bil, og hun har før fået beskeden om, at biblioteket ikke har flere udlån. - Når man er i gang med en god serie og vil fortsætte med bog nr. to, så er det lang tid at skulle vente til næste måned, fordi kvoten er opbrugt. Det er megagodt, hvis der sættes flere midler af, siger hun. Da Hedensted Bibliotekernes materialekonto er, som den plejer at være, tages pengene fra de fysiske materialer, bl.a. bøger. De bliver stadig lånt af mange, men oplever ikke vækst som bøgerne, der lånes og hentes hjemme fra computeren, fortæller bibliotekschef Ulla Henriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce