Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Emma kæmper for hjemmepasserne: Fik ondt i maven af at aflevere sine børn i institution

Der er masser af tid til at kæle for og passe marsvinet Oline i familien Mandal Lynggaard Busks hjem i Stouby. 25-årige Emma Mandal Lynggaard hjemmepasser sine to børn, fem-årige Sebastian og tre-årige Karoline, mens far 29-årige Janus Busk har en fire-dages arbejdsuge som elektriker. Foto: Morten Pape
25-årige Emma Mandal Lynggaard er hjemmepasser og med i bestyrelsen for hjemmeforældrenes landsorganisation. Hun mener, arbejdsmarkedet skal indrette sig meget mere efter familielivet til forskel fra i dag, hvor det for mange er familielivet, der tilpasser sig arbejdsmarkedet.

Stouby: Hvis der er noget Emma Mandal Lynggaard har lært, efter hun er blevet mor, er det, at hun skal lytte til sin mavefornemmelse.

Da hun skulle aflevere sin førstefødte i institution, var det nemlig med en stor klump i maven.

- Jeg arbejdede selv i en børnehave som en del af min uddannelse til pædagogisk assistent og syntes, det føltes så mærkeligt, at jeg skulle aflevere mit barn til nogle andre, for at jeg kunne tage hen og passe andre folks børn.

Annonce

- Men jeg gjorde det, for det er det, jeg har lært, at man skal. Ens børn skal i institution, så jeg kunne få en uddannelse og et arbejde og være en god samfundsborger. Jeg troede ikke, det kunne være anderledes, lyder det fra Emma Mandal Lynggaard.

Det har betydet hele verdenen for vores familie, og vi trivedes bedre end nogensinde før.

Emma Mandal Lynggaard

Vi møder hende i familiens hjem i Stouby. På børneværelset har hendes to børn, Sebastian på fem og Karoline på tre, godt gang i legen sammen med en hjemmepasser-kolleger og hendes to jævnaldrende børn. Så der er ro til, at Emma Mandal Lynggaard ved bordet i køkkenalrummet kan fortælle sin historie.

Både Sebastian og Karoline har gået i dagpleje, men da Sebastian skulle begynde i børnehave, føltes det på ingen måde rigtigt for hverken Emma Mandal Lynggaard eller Sebastians far Janus Busk. I første omgang sendte forældrene ham af sted, selvom de ikke havde lyst.

- Han fik så korte dage, som det overhovedet var muligt, men det føltes stadig helt forkert. Jeg kender til hverdagen i institutionerne, og det gav mig ærlig talt ondt i maven. Institutioner er ikke til for børnene, men for arbejdsmarkedet, konstaterer Emma Mandal Lynggaard.

Corona blev begyndelsen

Da corona-nedlukningen kom i marts 2020, blev det en øjenåbner for familien. Efter fire uger derhjemme trivedes hele familien, og ingen havde lyst til at komme tilbage i hamsterhjulet.

Derfor afbrød Emma Mandal Lynggaard efterfølgende sin uddannelse og meldte Sebastian ud af institutionen. I første omgang fortsatte Karoline i dagpleje et par dage om ugen, men i december 2020 blev også hun meldt helt ud af offentlig pasning.

Inden Emma Mandal Lynggaard fik børn, arbejdede hun bl.a. med at lave reklamefilm, musikvideoer og fotografere livekoncerter. Hun har efterfølgende taget en 10. klasses eksamen og læst enkeltfag på HF. Hun mangler to fag og en eksamensopgave for at kunne kalde sig pædagogisk assistent. Siden foråret 2020 har hun hjemmepasset sine to børn og er samtidig medstifter af Hjemmeforældrenes Landsorganisation. Ved siden af har hun taget en uddannelse til ammevejleder. Foto: Morten Pape

Og siden da har mavefornemmelsen været helt rigtig.

- Det har betydet hele verdenen for vores familie, og vi trivedes bedre end nogensinde før. Det er ikke fordi nogen af vores børn mistrivedes, inden de kom hjem, men Sebastian har altid været en meget forsigtig type, og det har udviklet ham helt vildt at være herhjemme. Han har fået meget mere mod på verdenen.

- Karoline kunne før godt få sådan nogle ture om eftermiddagen, hvor hun bare lå og græd på gulvet. Det sker ikke mere, fortæller Emma Mandal Lynggaard.

Annonce

Fællesskab med andre hjemmepassere

Hun mødes to gange om ugen (mandag og torsdag) med tre andre hjemmepasser-kolleger og deres børn.

Det kan både være hjemme hos hinanden eller på legepladser eller i naturen. Tirsdag er familiens hjemme-tøffedag, mens Emma Mandal Lynggaard onsdag formiddag har en legestue i Stouby Multihus og torsdag eftermiddag træner et gymnastikhold for de tre til seks-årige også i Stouby, hvor børnene selvfølgelig også er med.

I en ny serie i Tørring Folkeblad og Hedensted Avis fortæller lokale familier om, hvad de gør for at slippe ud af hamsterhjulet og skabe mere balance i deres arbejds- og familieliv. Har du lyst til at dele dit hamsterhjuls-trick, kan du kontakte journalist Ingrid Trier på itc@hsfo.dk. Tegning: Julius

Weekenden begynder allerede fredag, der er fast fridag for Janus Busk.

- Fra et arbejdsgiversynspunkt tror jeg, det er en kæmpe fordel, at den ene forældre hjemmepasser, for der er aldrig noget, der hedder børns første sygedag, eller at man skal skynde sig hjem for at hente, lyder det fra Emma Mandal Lynggaard.

HJEM - Hjemmeforældrenes Landsorganisation

HJEM er en landsorganisation for forældre, der ønsker, at børnenes hverdagsliv helt eller delvist er placeret udenfor daginstitutioner, dagpleje eller skole.

HJEM blev stiftet i september 2021 af hjemmeforældre, der havde et fælles ønske om at normalisere hjemmelivet, og en ambition om. at danske familier kan indrette deres familieliv efter den enkelte families unikke behov, værdier og ønsker.

HJEMs formål er at sikre hjemmeforældres rettigheder og få disse sat på den politiske dagsorden, at bidrage med viden og synlighed omkring hjemmeliv, at støtte facilitering af meningsfulde netværk for hjemmeforældre lokalt som nationalt samt at tilbyde sparring og rådgivning til nuværende eller kommende hjemmeforældre samt organisationer og andre interessenter.

Organisationen beskæftiger mere end 30 frivillige.

Hun har ikke én dag savnet at komme på arbejde, siden hun tog beslutningen om at hjemmepasse.

- De andre mødre i legegruppen betragter jeg som mine kolleger, så ad den vej får jeg noget voksenkontakt. Samtidig har jeg engageret mig i HJEM (Hjemmeforældrenes Landsorganisation red.), hvor jeg sidder i bestyrelsen og står for kommunikation på hjemmesiden og sociale medier, fortæller Emma Mandal Lynggaard.

Annonce

Vil forbedre vilkårene

Hun er bl.a. optaget af at forbedre vilkårene for forældre, der vælger at hjemmepasse, i første omgang ved at der bliver ens tilskudsmuligheder på tværs af kommunerne.

Hun håber også, at arbejdsmarkedet på sigt kommer til at tilpasse sig familielivet, så der f.eks. bliver flere deltidsstillinger. Noget som vil give flere forældre mulighed for at vælge hjemmepasningen til.

- Mange tror lige som jeg gjorde, at man SKAL sende sine børn af sted i institution, at man som forældre ikke længere er nok for ens børn, når de bliver omkring et år, men man behøves ikke institutioner til at "aktivere" og socialisere ens børn. De fleste et-årige vil allerhelst være hos deres forældre, påpeger Emma Mandal Lynggaard.

Hum har ingen ambition om at fuldføre sin uddannelse til pædagogisk assistent og har nu i stedet uddannet sig til ammevejleder. Planen er, at hun til sommer, når familien ikke længere kan få tilskud til at hjemmepasse sine børn, vil blive selvstændig ammevejleder.

- På den måde kan vi stadig have børnene hjemme og få økonomien til at hænge sammen. Jeg var på elevløn, da vi tog beslutningen om at tage børnene ud af institutionen, så på den måde, har det ikke været en stor økonomisk omvæltning for os. Man skal jo også tænke på, at man sparer prisen for institutionen, lyder det fra Emma Mandal Lynggaard.

Tilskud til pasning af egne børn

Det er op til den enkelte kommuner om man vil og hvor meget, man ønsker at give i tilskud til pasning af egne børn.

I følge den seneste opgørelse fra 2020 gav 61 kommuner tilskud til pasning af 0-2 årige i eget hjem, mens 45 kommuner gav tilskud til pasning af 3-5 årige i eget hjem.

Tilskuddet svingede i 2020 fra 1.959 til 8.190 kr. om måneden.

I Hedensted Kommune var taksten i 2022 6.630 kr. for 0-2 årige og 4.650 kr. for de 3-5 årige,

Man kan højest få tilskud i 12 måneder pr. barn, og man kan maksimum få tilskud for tre børn. Man må ikke have anden indtægt hverken fra job, SU eller barsel, mens man modtager tilskud.

Der er pt. (1/4 2022) 25 børn i Hedensted Kommune, hvor forældrene modtager tilskud til pasning af egne børn. Flere hjemmepasses sandsynligvis, bare uden at forældrene modtager tilskud.

Antallet af familier, der har modtaget tilskud de seneste år er:

2021: 75 familier (31,42 årsbørn)

2020; 46 familier (40,68 årsbørn)

2019: 25 familier (26,64 årsbørn)

2018: 31 familier (22,69 årsbørn)

Hun bliver indimellem mødt af en holdning om, at hun ikke bidrager til samfundet ved at gå derhjemme, men det har hun lært at ryste af sig.

- Jeg skal nok nå at komme ud på arbejdsmarkedet og betale det skat, jeg skal. Men det er så kort en periode børnene er små, og lige nu bidrager jeg ved, at jeg sender nogle dejlige harmoniske børn ud i verdenen.

- Det betyder ikke, at jeg kritiserer dem, der sender deres børn i institution, for hjemmepasning er ikke for alle. Jeg kunne bare godt tænke mig, at man lige så ofte spurgte, hvorfor sender du din børn i institution, som hvorfor hjemmepasser du, siger Emma Mandal Lynggaard.

Emmas tre råd til potentielle hjemmepassere

  1. Gør det - prøv det af, du kan altid ombestemme dig
  2. Husk på at det er for en periode, du skal sandsynligvis være på arbejdsmarkedet i 50 år
  3. Gør det så tidligt som muligt og så længe, det giver mening for din familie.
I stuen i rækkehuset i Stouby er der også plads til fysisk aktivitet med en ribbe på væggen og en minitrampolin på gulvet. Foto: Morten Pape
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted og Odder får hver otte millioner til lokal udvikling: Hør hvordan du kan bidrage til at fordele pengene

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Det er dejligt endelig at se, at nogle medlemmer af regionsrådet faktisk er lydhøre for problematikken omkring responstider

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

13-årig cyklist i uheld med 15-årig på knallert

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Erfaren pølsemutter har åbnet ny vogn: - Vi er blevet væltet fuldstændig over ende

Hedensted/Juelsminde Avis

Sækkepibe og trommespil i Bjerre

Hedensted/Juelsminde Avis

Regionsrådsmedlemmer reagerer på kritik af responstider: Der skal være kvalitet og tryghed i ambulancedriften i hele regionen

Hedensted/Juelsminde Avis

Rustik Butik ville søge varemærkebeskyttelse af nye krus, men der skulle en hjælpende hånd til

Hedensted/Juelsminde Avis

Danmark skal være et land, der melder sig ind - og ikke ud - når der er brug for at tage ansvar i den verden, vi er en del af

Hedensted/Juelsminde Avis

Ølsted Gospel Singers spiller forårskoncert

Hedensted/Juelsminde Avis

Indled sommeren med rock på Snaptun Havn

Hedensted/Juelsminde Avis

Politikere krydsede klinger om forsvarsforbeholdet

Hedensted/Juelsminde Avis

Borgere blev lovet cykelsti efter vejkollaps, men travlhed i vejafdelingen forsinker projektet

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Sådan kombinerer du sommerferie og vægttab

Hedensted/Juelsminde Avis

Flisemangel udsætter arbejde på Storstranden: Venter med anden etape til efteråret

Hedensted/Juelsminde Avis

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Annonce