Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Et billede siger mere end 1000 ord, men viser kun en lille del af virkeligheden

Hedensted: Klummeskribent René Rørvig. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klumme: Jeg er vild med billeder, og det de kan. Jeg bruger dem derhjemme som minder og på arbejde til visuelt at understøtte mine pointer i mine oplæg, og det giver mange billeder i “billedbanken”

Her i ferien satte jeg mig for at sortere alle mine digitale billeder, for nu var tiden der. Det viste sig at være noget af en opgave, for da jeg fik fundet harddisken med billederne, var der 20.000 billeder, der ikke var sorteret og puttet i mapper.

Mange af disse billeder, faktisk over 95 procent, har ikke været delt på noget socialt medie. Både fordi de blev taget før tiden med Facebook, Instagram og Snapchat, og fordi de blev taget, så jeg og min familie senere kunne mindes en ferie eller en oplevelse.

En større del af de billeder, vi tager, er med henblik på at skulle deles med hele vores omgangskreds og ikke så meget for vores egen skyld til fotoalbummet hjemme på hylden.

Når billederne bliver taget med henblik på at skulle deles med gud og hver en mand, overlader vi ikke meget til tilfældighederne; et godt billede til Instragram kan kræve mange forsøg inden lys og motiv er helt rigtigt - nogle gange til stor irritation for vores børn, når de skal lege motiv.

Men hvad er det for en virkelighed, vi viser hinanden? Er det virkeligheden, som den er? Eller er den opstillet for at få så mange likes som muligt på et billede?

Jeg er selv en del af det, og jeg kan nogle gange trække på smilebåndet over mig selv- At stå der og forsøge at tage det helt rigtige billede, så jeg efterfølgende kan høste lidt likes, måske en kommentar, hvis jeg er rigtig heldig.

Når jeg underviser børn og unge, bruger vi tid på at snakke om dén virkelighed, vi ser i et billede på f.eks. Instagram.

Vi skal passe på med at tro, at det er hele virkeligheden, vi ser. Jeg plejer gerne at sige, at det er en lille del af virkeligheden, vi ser, og at det er afsenderen, der har bestemt, hvad det er for en virkelighed, vi som modtagere skal opleve.

Det, der bliver lagt op, er gerne den velfriserede del af køkkenbordet, hvor den nylavede marmelade lige er kommet på glas.

Det, vi ikke ser, er resten af køkkenbordet, som roder efter timers kamp med at få lavet herlighederne og opstillet det, så det tager sig bedst ud.

Når det så er sagt, så er jeg vild med de muligheder, vi har for at tage de fede billeder og få det til at stå skarpt og muligheden for at tage et billede om, så vi ikke har slørede billeder eller billeder af halve personer, fordi kameraet lige faldt lidt i højde.

Vi skal bare huske, at det vi ser, er det modtageren har valgt, at vi skal se, og kun er en lille procentdel af de mange tusinde billeder, der bliver taget.

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Politirapporten

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce