Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fjernvarme mødt af både støtte og kritik: Formand blev genvalgt, selvom han ikke var på valg

Morten Juhl Lassen har lige som resten af bestyrelsen stået i spidsen for Hedensted Fjernvarme i 10 år. På generalforsamlingen blev han genvalgt, selvom han ikke officielt var på valg. Foto: Elisabet D. Hyttel
Honorarer, priser, vedtægter og ikke mindst formanden var til debat på en langstrakt generalforsamling. Bestyrelsen fortsætter dog uændret.

Hedensted: Der var lagt i kakkelovnen til en begivenhedsrig aften, da Hedensted Fjernvarme onsdag holdt generalforsamling i Urlev.

Forud er nemlig gået et halvt år med megen debat om selskabet. Ikke som for 10 år siden på grund af høje priser på fjernvarmen, men på grund af formandens bopæl og vedtægtsændringer, som sidenhen blev trukket tilbage.

Trods det hedder formanden efter aftenens generalforsamling stadigvæk Morten Juhl Lassen.

Annonce

Den langstrakte generalforsamling, der blev forsinket en halv time på grund af, at der skulle tjekkes coronapas for de 51 fremmødte, bød på både kritiske spørgsmål og opbakning.

Kritik af formand blev afvist

Det meste af kritikken gik på bestyrelsens honorar og formandens valgbarhed. Flere andelshavere stillede spørgsmålstegn ved, om Morten Juhl Lassen, der i 2017 flyttede til Stouby, overhovedet kunne være formand. Allerede inden aftenens ordstyrer var valgt, gjorde Per Bojsen indsigelse.

- Morten Juhl Lassen er ulovlig valgt, da han i 2020 boede uden for forsyningsområdet. Han skal derfor ikke sidde ved bestyrelsesbordet, men nede i salen, ellers er generalforsamlingen ikke lovlig, sagde Per Bojsen.

Generalforsamlingen var end ikke gået i gang, før der var kritik af formanden. Per Bojsen mente ikke, at formanden var lovlig valgt. Foto: Elisabet D. Hyttel

Striden om Hedensted Fjernvarme

  • Ved generalforsamlingen i august 2020 stillede Kristian Møller første gang  spørgsmålstegn ved, om formand Morten Juhl Lassen er valgbar. Han blev valgt som formand for fjernvarmen, selvom han ikke bor i Hedensted.
  • Spørgsmålet blev også rejst på den ekstraordinære generalforsamling i oktober, hvor vedtægtsændringer omkring netop bestyrelsen skulle vedtages.
  • Ifølge Hedensted Fjernvarme er det op til bestyrelsen at afgøre, om en person er valgbar. Ifølge bestyrelsen åbner en bestemt paragraf i vedtægterne op for, at personer med tilknytning til selskabet er valgbare. Og det er den paragraf, som bestyrelsen har benyttet sig af. På de tidligere generalforsamlinger er Morten Juhl Lassen blevet valgt, selvom det er fremgået, at han ikke bor i Hedensted.
  • Vedtægtsændringerne, der blev vedtaget i oktober, er ikke godkendt af Hedensted Kommune, og derfor blev de trukket tilbage.
  • I januar blev driftsleder Torben Alex Nielsen bortvist på grund af en mail om formanden.
  • I februar meddelte Morten Juhl Lassen, at han flytter tilbage til Hedensted.

Men både ordstyrer, advokat Christian Anker Hansen, og formanden selv fik hurtigt den debat til at forstumme. Christian Anker Hansen slog fast, at hvis man ville bestride et formandsvalg ved generalforsamlingen i 2020, skulle det ikke ske på dette års generalforsamling.

- Enten må man komme med et nyt forslag på den pågældende generalforsamling eller søge den afgørelse tilsidesat ved de danske domstole. Vi skal ikke bruge mere tid på at diskutere, hvorvidt en kandidat valgt i 2020 eller 2018 er i overensstemmelse med vedtægterne, sagde Christian Anker Hansen.

Annonce

Kandidatur til rådighed

Morten Juhl Lassen offentliggjorde i sin beretning, at selvom han ikke er på valg i år, så ville han sætte sit kandidatur til rådighed ved valg til bestyrelsen.

- Det gør jeg, fordi jeg ønsker ikke, at der skal gå endnu et år, hvor der kan rejses tvivl om, hvorvidt jeg er retmæssigt valgt, sagde Morten Juhl Lassen.

Da forsamlingen efter flere timers debat så kom til valg til bestyrelsen, var der ingen modkandidater til formandsposten, så Morten Juhl Lassen blev endnu en gang valgt.

Der var også genvalg til Malik Johnsen og Peder Pedersen.

- Tak for opbakning til bestyrelsen. Vi vil bare gerne lave vores arbejde, og vi lytter til kritikken. Så jeg håber, smædekampagnen stopper her, sagde bestyrelsesmedlem Jens Nordal Madsen.

Flere af de fremmødte roste da også bestyrelsen for arbejdet med at bringe fjernvarmeprisen ned og gøre varmen mere grøn.

Annonce

Debat om honorar

Bestyrelsen fik en del kritiske spørgsmål, som både blev besvaret i Morten Juhl Lassens beretning og af flere bestyrelsesmedlemmer i den efterfølgende debat.

Eksempelvis blev det slået fast, at Hedensted Fjernvarme ikke vil lave projekter uden for kommunen, selvom det på et tidspunkt er blevet foreslået. Man vil også gerne samarbejde med Daugård om fjernvarme, hvis det ikke går ud over forbrugerne i Hedensted. En aftale er ikke kommet på plads endnu, fordi man i Daugård har ment, at det var for dyrt.

Der var også spørgsmål til bestyrelseshonoraret, som bestyrelsen selv vedtog at sætte op tilbage i 2018.

Således får formanden nu 50.000 kr. om året mod 30.000 kr. før 2019, mens bestyrelsesmedlemmerne har fået fordoblet honorarer til 10.000 kr. Hvis et bestyrelsesmedlem deltager i et møde eller kursus inden for normal arbejdstid, får de desuden en kompensation på 500 kr. i timen mod før 150 kr.

Honoraret bliver fastsat af bestyrelsen og bliver blot fremlagt til orientering på generalforsamlingen, men det blev foreslået, at honorarer fremover skal godkendes på generalforsamlingen.

For 10 år siden var der ballade i Hedensted Fjernvarme på grund af dyre varmeregninger. Den nuværende bestyrelse blev valgt ind og kunne dermed fejre jubilæum. Fra venstre er det bestyrelsesmedlem Jens Nordal Madsen, Morten Juhl Lassen, direktør i Hedensted Fjernvarme Gitte Guldberg og dirigent advokat Christan Anker Hansen. Foto: Elisabet D. Hyttel

Desuden kom det også frem, at bestyrelsesmedlemmerne har brugt rigtig mange timer de to seneste år, både på det store projekt omkring overskudsvarme fra Air Liquide og på ansættelsen af personale, blandt andet direktør Gitte Guldberg i 2020.

Det burde dog være et overstået fænomen, idet det nu er direktøren, der har ansvaret for at ansætte personalet. Eksempelvis er der netop blevet ansat en ny driftsleder, Karsten Solsø Tiedemann.

På generalforsamlingen blev en række vedtægtsændringer, der for det meste skyldes ændret lovgivning, vedtaget. Det ligger nu helt fast, at bestyrelsen kun kan bestå af andelshavere, varmeaftagere i eksempelvis lejligheder eller personer fra virksomheder, der modtager fjernvarme.

Der skal dog en ekstraordinær generalforsamling til, før ændringerne kan træde i kraft.

Hedensted Fjernvarme i tal

2160 brugere

Nettoomsætning: 26 mio. kr.

Produktionsomkostninger: 12,6 mio. kr.

Distributionsomkostninger: 8,8 mio. kr.

Administration: 3,9 mio. kr.

Primærdrift: 765.969 kr. 

Egenkapital: Otte mio. kr.

Kilde: Hedensted Fjernvarme


Vi vil bare gerne lave vores arbejde, og vi lytter til kritikken. Så jeg håber smædekampagnen stopper her.

Jens Nordal Madsen, bestyrelsesmedlem


Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Loge i Horsens har fået ny ledelse

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Vi støtter bevarelsen af skolerne i de mindre bysamfund

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Tillid er det særlige råstof, der skaber Danmarks bedste kommune

Hedensted/Juelsminde Avis

Byrådskandidater har en vision: Juelsminde som det nye seniorparadis

Tørring Folkeblad

Husene går som varmt brød i Tørring: Flere boligkøbere vil hjem til barndomsbyen

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Har du set kænguruen?

Hedensted/Juelsminde Avis

Byrådskandidat om rød eller blå borgmester: Vi får forhåbentlig en borgmester, der kan samle alle farver i byrådet

Hedensted/Juelsminde Avis

Kalkmalerier fra 33 kirker omdannet til kunst- og malebog: - Det er fattigt, hvis vi overser den kultur, vi har

Hedensted/Juelsminde Avis

Genstartsfest i Juelsminde Hallerne

Hedensted/Juelsminde Avis

Brætspilsfamilie anbefaler:  Tre gode spil at komme i gang med

Hedensted/Juelsminde Avis

Ræs på kontorstol og knuste flasker: Bibliotek ændrer åbningstider grundet unges uvorne opførsel

Hedensted/Juelsminde Avis

Familie har 130 brætspil: Man er mere nærværende og kommer væk fra skærmene med et brætspil

Hedensted/Juelsminde Avis

Slagtermester får sølvmedalje for spegepølse: Den smager af Italien

Hedensted/Juelsminde Avis

Juelsminde får ny badekørestol: - Snart kan også folk med handicap og gangbesvær bade med familien

Hedensted/Juelsminde Avis

Kartoffelferie på Glud Museum

Hedensted/Juelsminde Avis

Voksenlærling har fået svendebrev og fast job på sin læreplads

Hedensted/Juelsminde Avis

En aften i biodiversitetens tegn

Hedensted/Juelsminde Avis

Ugens politirapport uge 40

Hedensted/Juelsminde Avis

Jubilar fra Juelsminde har været udstationeret i Malaysia og er rykket ud som brandmand

Hedensted/Juelsminde Avis

Halloween-disco i svømmehallen

Hedensted/Juelsminde Avis

Lad os genopdage den klassiske dannelse

Hedensted/Juelsminde Avis

Byrådskandidat: Al udbygning af fjernvarme i Hedensted Kommune bør stoppes

Hedensted/Juelsminde Avis

Besparelser på ledelse og administration er et af værktøjerne mod skatteforhøjelser i kommunen

Annonce