Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Flygtningefamilier og danskere samles: De løsner sprogknuder over kaffe og kage

Tal Dansk Café samler op mod 80 mennesker fra bl.a. Hedensted, Løsning og Rask Mølle. Successen er meget simpel. Det handler om at snakke dansk og vise interesse for hinanden. Foto: Michael Svenningsen

På Kastaniehøj samles flygtningefamilier med danskere for at vende stort og småt og udveksle verber.

Annonce

Hedensted: Børnehænder får små biler til at ræse hen over gulvet, mens snakken går hen over bordet.

Flere familier kommer til og hilser på hinanden med smil, "hej" og "godt nytår".

Det er fredag eftermiddag på Kastaniehøj i Hedensted, og for de fremmødte er det tid til et månedligt møde med mennesker, som de efterhånden kender godt.

Igennem to år er der på stedet blevet arrangeret fredagscafé, hvor flygtninge møder danskere. Cafeen har fra første åbningsdag været en succes. Den samler 30 mennesker, når der er færrest, og 80, når der er flest, fortæller en af initiativtagerne, Tine Ingemann.

- Den har været så meget en succes, at vi mangler danske frivillige. Når vi er ti, og der er 60 gæster, så er det svært at være bredt nok ud mellem dem alle, men de er gode til at sætte sig på kryds og tværs af nationaliteter og få snakket med hinanden, siger hun, mens en syrisk dreng og en afghansk dreng går forbi med chokoladekiks i hænderne og tænderne.

Det bliver til, at man ikke kun ses her. Det starter ud med, at en dansker og en flygtning og bliver så pludselig til venskab.

Tine Ingemann
Det er mest børnefamilier, der kommer i cafeen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Et sted at tale dansk

Det med snakken er formålet. Det er nemlig en "tal dansk cafe".

Sprogskolens lærdomme skal bruges i praksis, og derfor er det godt at kunne mødes med andre flygtninge og særligt danskfødte, fortæller Yorsalem Mebrahtom, der har været i Danmark i fire år.

- Jeg skal lære mere dansk. Lære meget mere. Men det er svært at lære, hvis man er hjemme. Det hjælper med danske venner, siger hun.

Hendes tre børn, hvoraf de to først lige er kommet fra Eritrea til Danmark, er med.

- De lærer dansk og finder venner, siger Yorsalem Mebrahtom, mens hendes yngste søn, der er født i Danmark, overskuer chokoladekage, drage og udrykningskøretøj på én gang.

Jamila Ahmad fra Løsning begyndte at komme i cafeen, fordi hun gerne ville bruge det danske sprog mere. - Det er svært, men det her hjælper, siger hun. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Banko

Kagen og kaffen er gode ting at mødes om. På de fleste cafedage suppleres der med en aktivitet. Om sommeren kan det være snobrødsbagning eller rundbold.

- For nylig spillede vi banko. Der er god træning i at høre tallene blive råbt op. Det er også sjovt, og der er kultur i det. Vi vil gerne være med til at formidle traditioner til dem, men de skal også føle sig hjemme i det, siger Tine Ingemann.

Og hjemme føler de sig i cafeen, som Venligboerne og KFUM står bag, men som et par af flygtningene nu også er med til at planlægge.

Yorsalem Mebrahtom, der her bliver introduceret til sprogappen Billedtema, kommer i cafeen med sine tre børn. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Arbejde er et stort emne

Det praktiske "brevbord" er en fast bestanddel. Her kan man få hjælp til at forstå beskeder fra kommune og andre myndigheder.

Ingen har medbragt breve denne dag, så snakken bliver ved langbordene. Og det er stort og småt, der snakkes om.

- Alle ting. Det kan være arbejde, eller hvordan det går i skolen, siger Rezan Kola.

- Noget, der altid er oppe at vende, er, hvor gerne de vil have et rigtigt arbejde. De er parate til praktikforløb, men de fører ikke til noget, siger Tine Ingemann.

Hun og de andre tager gladeligt imod flere flygtninge og ikke mindst danskere i cafeen.

- Jo flere, desto bedre. Drømmescenariet vil være én til én. Det vil for alvor batte noget, siger hun.

Tal Dansk Café er åben den anden fredag i hver måned fra klokken 16 til 19.

- Det er uformelt. Alle føler, de er lige meget i det, siger Tine Ingemann om Tal Dansk Cafe, der havde første åbningsdag for to år siden. Foto: Michael Svenningsen
Børnene har stor glæde af udendørsarealet om sommeren. I vinterhalvåret er der legesager og iPads at give sig i kast med. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce