Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Forældre i opråb over trafikkaos ved skole: Hjælp os, før et barn bliver kørt over

Skolebestyrelsen på Hedensted Skole er bekymrede over de trafikale forhold på skolen. Specielt om morgenen. Foto: Morten Pape
Skolebestyrelsen på Hedensted Skole kritiserer kommunen for ikke at gøre noget ved det trafikkaos, der hersker omkring skolen. Specielt ved otte-tiden om morgenen, hvor mellem 300 og 400 skolebørn bliver kørt i bil til skolen af deres forældre.

Hedensted: Claus Andersen og Hanne Degnebolig er medlemmer af skolebestyrelsen på Hedensted Skole. Det har de været i fire år efterhånden, og i alle disse fire år har de trafikale problemer ved skolen - idet der skal læsses børn af eller hentes børn - været et emne, der har ligget højt på dagsordenen. Faktisk aller, aller højest, idet man frygter, at et barn bliver kørt ned på et tidspunkt.

- Det er selvfølgelig noget, vi har italesat over for både politikere og forvaltningen adskillige gange hen over en længere årrække, og der bliver da også lyttet til det, vi siger, men problemet er bare, at der absolut ingenting er sket for at forbedre forholdene, siger Claus Andersen.

Hedensted Skole er kommunens suverænt største skole med cirka 850 elever. Læg dertil to børnehaver som nærmeste nabo. På skoledagene ankommer cirka tusind børn inden for en halv times tid. Enten på cykel, til fods eller i forældrenes bil.

Annonce

Det skaber et enormt trafikmæssigt tryk ved skolen - både ved Haralds Plads/Østerbrogade og Østre Ringgade og Østerled. Og seancen gentager sig mere eller mindre ved 14-tiden om eftermiddagen, når skolebørnene får fri.

For få parkeringspladser

Problemet er ifølge de to skolebestyrelsesmedlemmer, at der ankommer mange flere biler til skolen, end der er parkeringspladser til.

- Her på Østerled er der ganske vist både kys og kør-bane i rundkørslen og cykelsti, men problemet er, at begge dele bliver brugt som parkeringsplads, hvor nogle forældre smider bilen, og derpå følger deres barn ind på skolen. Det betyder, at cyklister må svinge udenom de parkerede biler, hvorefter de - imod alle hensigter - pludselig befinder sig ude på kørebanen, hvor der jo hele tiden kommer biler. Vi frygter virkelig, at det ender galt en dag, siger Claus Andersen.

- Når vi som skolebestyrelse har vores årlige møder med de øvrige forældre, så er det et emne, der er oppe og vende hver gang uden undtagelse, og vi har da også nedsat et trafikudvalg for at skabe ekstra fokus på emnet, tilføjer han.

Annonce

Ingen konkrete tiltag

Skolebestyrelsen har de seneste fire år løbende været i dialog med både politikere og forvaltningen i kommunen omkring problemerne, men uden at der er kommet noget konkret ud af det.

- Vi har blandt andet været inviteret til en konference i Hedensted Centret, hvor vi af både kommunen og konsulentfirmaet Rambøll blev opfordret til at udpege nogle røde/farlige områder. Formålet var at komme med input til forvaltningen i forhold til, hvor de farlige steder er, og hvad der eventuelt kunne ske af forbedringer i området ved skolen. Det gjorde vi også, men der er bare ikke sket noget som helst, siger Claus Andersen.

Annonce

Biler på cykelstien

Et af de problemer, de peger på, er cykelstien, som egentlig bare er en del af kørebanen, og dermed blot er markeret med en hvid stribe og afgrænset af fortovets kantsten.

- I viadukten ved Overholmvej er der en lignende cykelsti, og den blev malet skrigblå kort tid efter, at en cyklist blev påkørt der. Hvorfor gør man ikke noget lignende her ved Hedensted Skole? Det vil samtidig sende et meget tydeligere signal til bilisterne om, at de faktisk ikke må holde på cykelstien. Heller ikke, hvis de bare skal læsse et barn af, siger Hanne Degnebolig.

De nævner også en række andre problemer i området: Et ordentligt markeret fodgængerfelt, der hvor børnene krydser vejen, parkering i handicapbåse, parkering i to rækker på vejen og parkering på opkørslen til cykelskuret.

Annonce

Forældrene er utrygge

Men handler det her ikke først og fremmest om, at forældrene bør udvise den rigtige trafikadfærd i området, så farlige situationer ikke kan opstå?

- Det kan du sige, og alt var jo mere eller mindre løst, hvis alle cyklede til skole, men virkeligheden er bare en anden. Virkeligheden er, at en 300-400 børn bliver sat af ved skolen hver morgen på hverdage. Måske fordi forældrene er utrygge ved trafikforholdene. Så bider det hele sig jo lidt i halen, og problemet bliver selvforstærkende, siger Claus Andersen.

- I skolebestyrelsen ser vi sådan på det, at vi dels skal fortsætte med at informere forældrene om, hvilke retningslinier der er for kørsel i området, og dels skal vi have politikerne og forvaltningen på banen, så der kan ske nogle infrastrukturelle forbedringer, siger han.

Annonce

En del har langt til skole

- Vi kan jo ikke forlange, at alle børn skal cykle til skole. Vi har elever, der bor både seks, syv og otte kilometer væk. Og man kan jo heller ikke fortænke forældrene i, at de er bange for at sende dem afsted på cykel. Jo mere trafiksikkert, der er ved skolen, jo flere tør sende deres børn afsted på cykel, og så kommer vi pludselig ind i en god cirkel, siger Hanne Degnebolig.

Hanne Degnebolig og Claus Andersen har begge været med i skolebestyrelsen på Hedensted Skole i fire år, og i alle fire år har trafikforholdene omkring skolen været et hot emne. Foto: Mads Dalegaard

De gør opmærksom på, at de trafikale udfordringer ved skolen også er udtalte på Østre Ringgade og på Haralds Plads/Østerbrogade, hvor der ligeledes er en stor sammenblanding af biler og cyklister ved otte-tiden om morgenen.

Jo mere trafiksikkert, der er ved skolen, jo flere tør sende deres børn afsted på cykel, og så kommer vi pludselig ind i en god cirkel i stedet for en ond cirkel.

Hanne Degnebolig, næstformand i skolebestyrelsen på Hedensted Skole

Skolebestyrelsen - plus to lærer- og to elevrepræsentanter - havde i øvrigt lejlighed til at diskutere problemerne med fem af de politikere, der stiller op til kommunevalget 16. november. Det foregik på skolen tirsdag aften 28. september.

- Vi griber enhver chance for at få sat spotlys på problemet blandt beslutningstagerne i kommunen, for vi er som sagt alvorligt bange for, at det ender galt en dag, siger Claus Andersen.

Annonce

Udvalgsformand svarer på kritikken

Formanden for udvalget for teknik, Lene Tingleff (V), har ikke en gylden her og nu-løsning på problemet.

- Det er jo en klassisk problematik, som man ser ved stort set alle kommunens skoler, men den er nok særlig udtalt ved Hedensted Skole, fordi det er kommunens største. Jeg kan bekræfte, at skolen har indleveret forslag til forbedringer af trafiksikkerheden, og jeg forstår deres utålmodighed med at få et svar. Det, jeg kan sige, er, at de får et svar fra os snarest muligt, men at jeg desværre ikke kan love guld og grønne skove, eftersom vi lige har vedtaget et budget uden midler til trafiksikkerhed, siger Lene Tingleff, og fortsætter:

- Men selvfølgelig skal vi se på, hvad vi kan gøre på den korte bane, for jeg anerkender fuldt ud problematikken. Det lyder da eksempelvis rigtig fornuftigt det med at male cykelstien op med blå maling for at lave en bedre markering af, hvor der er cykelsti, og hvor der er kørebane.


Skolebestyrelsen på Hedensted Skole er stærkt bekymrede over trafiksituationen ved skolen, og frygter at det ender med, en elev bliver påkørt af en bil. Her ses to af skolebestyrelsens medlemmer, Hanne Degnebolig og Claus Andersen, på den cykelsti på Østerled, som de begge udpeger som et de farligste steder ved skolen. Foto: Mads DalegaardHanne Degnebolig og Claus Andersen ser antallet af parkeringspladser ved skolen som en del af problemet. Foto: Mads Dalegaard

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Det skal være muligt at opnå permanent opholdstilladelse tidligere end nu

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Galleri Torup Kunst i Hedensted mangler en kunstner: - Det vil være i Hannes ånd, at det bliver drevet videre

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Mick meldte sig helt frivilligt, da der manglede folk til Hedensted Badminton Klubs bestyrelse

Hedensted/Juelsminde Avis

På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange

Hedensted/Juelsminde Avis

Fremtidsforsker besøger Daugård

Hedensted/Juelsminde Avis

Travl rideklub får hjælp til at købe dyr hest: Nu kan flere gå til ridning

Hedensted/Juelsminde Avis

Ugens politirapport uge 41

Hedensted/Juelsminde Avis

Endnu en sæson med flere danske overnatninger i Juelsminde

Hedensted/Juelsminde Avis

Tv-kendt influencer med 40.000 følgere har været med til at designe kjolerne: Sådan ser konfirmandmode hos Panayotis ud i 2022

Hedensted/Juelsminde Avis

Loge i Horsens har fået ny ledelse

Hedensted/Juelsminde Avis

Læsere anbefaler: Disse brætspil er (også) værd at kaste sig over

Hedensted/Juelsminde Avis

Ung filminstruktør med rødder i Ølsted laver en krigsfilm

Hedensted/Juelsminde Avis

Vi støtter bevarelsen af skolerne i de mindre bysamfund

Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

Hedensted/Juelsminde Avis

Tillid er det særlige råstof, der skaber Danmarks bedste kommune

Hedensted/Juelsminde Avis

Byrådskandidater har en vision: Juelsminde som det nye seniorparadis

Hedensted/Juelsminde Avis

Byrådskandidat om rød eller blå borgmester: Vi får forhåbentlig en borgmester, der kan samle alle farver i byrådet

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Har du set kænguruen?

Hedensted/Juelsminde Avis

Genstartsfest i Juelsminde Hallerne

Hedensted/Juelsminde Avis

Kalkmalerier fra 33 kirker omdannet til kunst- og malebog: - Det er fattigt, hvis vi overser den kultur, vi har

Tørring Folkeblad

Husene går som varmt brød i Tørring: Flere boligkøbere vil hjem til barndomsbyen

Hedensted/Juelsminde Avis

Brætspilsfamilie anbefaler:  Tre gode spil at komme i gang med

Hedensted/Juelsminde Avis

Ræs på kontorstol og knuste flasker: Bibliotek ændrer åbningstider grundet unges uvorne opførsel

Annonce